REKLAMI GEÇ

CHP İl Başkanı Ali Rıza Ertemur’dan eğitim sistemi eleştirisi

CHP İl Başkanı Ali Rıza Ertemur’dan eğitim sistemi eleştirisi

CHP İl Başkanı Ali Rıza Ertemur, eğitim sistemindeki son müdahaleyi sert bir dille eleştirdi. Yeni sistemin imam hatip dayatması olduğunu belirten Ertemur, çocukların geleceğinin geri alınamayacak şekilde karartıldığını söyledi. Ertemur, “Bu sistem ile ülkemizin tankla, topla işgal edilmesine gerek kalmamıştır” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 18 Nisan 2018 Çarşamba, 14:25

İktidarın hayatın her alanında olduğu gibi eğitim sistemini de siyasallaştırmaya devam ettiğini öne süren Ertemur, “Hiç kimsenin kişisel yaşamına karışmayacağız diyerek iktidara gelenler, çocuklarımızın geleceğini geri alınamayacak şekilde olumsuz etkileyecek TEOG sonrası yeni getirilen Ortaöğretime Geçiş Sistemi’nde yaptığı değişiklikler ile öğrencilerimize imam hatip dayatması getirmektedir. Öğrencilerimizin istediği okulda öğrenim görme özgürlükleri ortadan kaldırılmaktadır” dedi.

AKP iktidarının eğitim sistemini yıkmak için Ortaöğretime Geçiş ve Üniversite Sınav sistemlerinde kendisine göre değişiklikler yaptığını ifade eden Ertemur, “Her geçen gün biraz dada yoksullaşan geniş halk kitleleri çok büyük zorluklar içinde, çocukların geleceği için iyi bir okula göndermeye hazırlanırken, MEB’in son yayınladığı Ortaöğretime Geçiş Kılavuzu ile derin kaygılar içinde, hayal kırıklığına uğramışlardır. Eğitim, öğretimin laik bilimsel doğasını, işlevini ortadan kaldıracak olan bu değişiklik ile ülkemizin tankla topla işgal edilmesine gerek kalmamaktadır. Eğitim sistemimizde zaten bir nitelik sorunu varken bir de devletin kendi okullarını nitelikli okul-niteliksiz okul ayrımı yaparak adlandırılmasını anlamak mümkün değildir. Resmi kayıtlara göre ortaöğretimde var olan bir milyon 200 binin üstündeki öğrencinin bir milyonunu sen niteliksiz okullarda okuyacaksın dayatmasını da anlamak mümkün değildir. Bir devletin görevi var olan tüm kurumlarını nitelikli hale getirerek yurttaşlarına en iyi hizmeti sunmak olmalıdır” dedi.

Sosyal devletin en temel ilkesinin eğitimin ve sağlığın kamusal olmasını zorunlu kılması olduğunu hatırlatan Ertemur, açıklamasında devamla şunları söyledi:

“MEB’in son yaptığı açıklamaya göre ortaöğretimde bir milyon 200 bin öğrencinin sadece yüzde onu nitelikli olarak adlandırılan okullara girebilecektir. Türkiye genelinde 1.367 nitelikli okulun 747’si imam hatip lisesidir. Yani yarısından fazlasıdır. Bu kılavuza göre Denizli merkezde 16 okulumuz nitelikli okul olarak kabul edilmiş, 11 tanesi Merkezefendi’de 5’i de Pamukkale sınırları içindedir. Pamukkale’de nitelikli okul olarak bir tane Yaşar Kımıl Fen Lisesi (Eski Denizli Anadolu Lisesi) belirlenmiş, hiç Anadolu Lisesi verilmemiştir. Yıllarca başarılı öğrenciler yetiştiren, üniversite sınavlarındaki başarısı bilinen TEV Anadolu Lisesi ve Tekin Ada Anadolu Lisesi niteliksiz okullar içine alınmıştır. Bu ilçemizdeki yurttaşlarımız çocuklarını Anadolu lisesinde okutabilmek için Merkezefendi’deki beş Anadolu ve Sosyal Bilimler-Fen Liseleri’ni tercih etmek zorunda bırakılmışlardır.

MEB’in son yayınladığı kılavuza göre %10’luk dilimin dışında kalan Türkiye genelinde bir milyonun üzerindeki öğrencilerimiz gibi ilimizdeki 15 binin üzerindeki öğrenciden 13 bini niteliksiz olarak adlandırılan okullara gitmek zorunda bırakılmıştır. Bu öğrencilerimiz adrese dayalı kayıt sistemine göre tercih yaparken, 3 Anadolu lisesi, 3 meslek lisesi, 3 imam hatip lisesi olmak üzere 9 liseden 5 tanesini tercih etmek zorundadır. 5 tercih yapmayan öğrencinin tercihi kabul edilmeyecektir. 3 Anadolu Lisesi tercihi yazan bir öğrenci tercihini beşe tamamlayabilmek için 2 tane de meslek ve ya imam hatip lisesi tercihi yapmak zorundadır. Böylelikle imam hatip liseleri zorunlu olarak tercih içine alınmıştır. Buradaki amaç öğrencilerin imam hatip liselerine gitmek zorunda bırakılmasıdır. Meslek lisesi ve imam hatip lisesine gitmek istemeyen öğrenciler zorunlu olarak özel okul ve kolejlere yönelecektir. En küçük özel okul fiyatının 20.000 TL’den başladığını düşünecek olursak, bu sistemin orta ve dar gelirli yurttaşlarımızı vuracağı kesindir. Herkese eşit-parasız-nitelikli çağdaş bir eğitim her yurttaşımızın hakkıyken paran varsa oku, paran yoksa okuma anlayışı dayatılmaktadır. Bunun sonucunda eğitim sistemimiz özelleştirilip özel okul ve kolejlere sonsuz bir öğrenci kaynağı yaratılmaktadır.”

Parası olmadığı için kolejlere gidemeyen öğrencilerin mecburen açık liselere gideceklerin hatırlatan Ertemur, “Merkezi örgün eğitimin kontrol ve denetiminden uzak kalan bu öğrencilerimiz her türlü dış etkiye açık hale gelecek, kafe liselerde uyuşturucu bağımlılığı dahil her türden terör örgütlerinin ağına düşme tehlikesi altında kalacaklardır” dedi.

Kendi eğitim anlayışlarını da ortaya koyan Ali Rıza Ertemur, “Öğrencilerin yeteneklerini tespit eden, geliştiren, akılla bilimi öne çıkaran neden ve niçini sorgulayan, ulusal ve evrensel değerleri bilen, üretken ve ürettiklerinin hakça paylaşımında görev ve sorumluluk alan bir eğitim anlayışıdır. Tüm bu nedenlerle Türkiye ve ilimizdeki tüm vatandaşlarımızı AKP’nin eğitimi dinselleştirme yıkımına karşı mücadeleye davet ediyoruz2 dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı