REKLAMI GEÇ

CHP İl Başkanı engellilerin sorunlarını sıraladı

CHP İl Başkanı engellilerin sorunlarını sıraladı

CHP Denizli İl Başkanı Akbaba, Türkiye’de yaşayan engellilerin sorunlarını tek tek sıraladığı açıklamasında CHP olarak her zaman insanca yaşamdan yana olduklarını söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 12 Mayıs 2018 Cumartesi, 10:12

Engelliler Haftası nedeniyle açıklama yapan CHP Denizli İl Başkanı Mahir Akbaba, Türkipye’de engellilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekti ve başlıklar halinde bu sorunların geldiği noktayı anlattı.

CHP olarak Türkiye’de her zaman insanca yaşamdan yana olduklarını kaydeden Akbaba eşit, adil ve herkesin mutlu olduğu bir yaşam isteğini tekrarladı.

GÜNCEL VERİLER YOK
İl Başkanı Akbaba, Türkiye’de engellilerin durumuna ilişkin güncel verilerin bulunmadığını belirterek, “Türkiye’de kaç engelli var, ne oranda iş gücüne katılabiliyorlar, katılanların katılmayanların mesleki, eğitimsel ya da cinsiyet dağılımları gibi güncel bilgiler bulunmuyor. Resmi rapor ve istatistiklerde birbirinden farklı sonuçlar okuyoruz. 2012’de yapılan bir araştırmada türkiye nüfusunun yüzde 12,29’nun engelli olduğu tespit edildi” dedi.

İŞTE O SORUNLAR
Engelliler için öncelikli sorunlardan birinin erişim sorunu olduğunu vurgulayan Akbaba, yasal düzenleme olmasına karşın engellilerin tüm haklarına ulaşmasında sorun yaşandığını kaydetti. Son dönemde engellilerin SGK’dan sağlık hizmeti alabilme olanağı kalmadığının da altını çizen Akbaba, “Sağlık Uygulumu Tebliği’ndeki sınırlandırmalar, katkı payı istenmesi, kaliteli tıbbi cihaz ve malzemelerin karşılanmaması, bir yıl süren randevular gibi pek çok sorun bulunuyor” dedi.

EĞİTİM CİDDİ BİR SORUN
Türkiye’de kadın engellilerin yüzde 54,9’unun erkek engellilerin ise yüzde 32’sinin okur yazar olmadığını söyleyen CHP İl Başkanı Akbaba, “Okur-yazar olabilmek birçok temel hak ve özgürlüklere ulaşabilmek için eğitime ihtiyaç duyan çocukların özel eğitim hakları yaş, saat sınırlaması, rapor alma zorluğu ve nitelikli personel eksikliği gibi nedenlerle ihlal edilmektedir” dedi.

Engelillerin ancak yüzde 20’sinin işgücüne katılabildiğine de değinen Akbaba, “Milyonlarca kişi işsizdir. İşsiz engellilerin ancak yüzde 14’ü sosyal yardımlardan faydalanabiliyor. Kesilen aylıklar nedeniyle ciddi dramlar yaşanıyor. Evde bakım ücretini belirleyen düzenleme hatalıdır” dedi. Akbaba engellilerin sorunlarının saymakla bitmeyeceğinin altını çizerken; ” İnsan odaklı sosyal devlet politikalarıyla başta engelliler olmak üzere tüm yurttaşların sorunlarının çözüleceğine inanıyoruz” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı