REKLAMI GEÇ

Varlıker’den Zeybekci yorumu: “Anlatamamayı anlatmaktan kurtuldu”

Varlıker’den Zeybekci yorumu: “Anlatamamayı anlatmaktan kurtuldu”

CHP Merkezefendi İlçe Başkanı Tolga Varlıker, ekonomiyi, yeni kabinede yer alan ve almayan isimleri değerlendirdi, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’ye ilişkin çarpıcı değerlendirmeler yaptı. Varlıker, Zeybekci’nin kabinede yer almamasını, “Anlatamamayı anlatmaktan kurtuldu” diyerek yorumladı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 20 Temmuz 2018 Cuma, 17:02

Varlıker, Denizlihaber.com’un ekonomi ve yeni kabine ile ilgili sorularını yanıtladı.

Merkezefendi İlçe Başkanı seçilmeden önce Denizlihaber.com’da köşe yazarı olan, ekonomi ve iş dünyasına ilişkin dikkat çeken yazılar kaleme alan genç ihracatçı, dolar kurundaki artışın Türk Lirası’na olan etkilerini değerlendirdi.

Varlıker, “Dolar/Türk Lirası paritesi henüz 5 seviyesinde değil ama mevcut 4.85 seviyesi ile Türk Lirası’nın son 2 yılda ABD Doları’na karşı değer kaybı yüzde 60’ı geçti. Kur, yılbaşından beri yüzde 27 devalüe oldu. Piyasanın dengesi iyice şaştı. Yabancı yatırımcı da 9 Temmuz’dan sonra şaştı. Yeni kabinenin açıklanması sonrası dövizde rekor seviyede artış gözlendi” dedi.

“EKONOMİ DAMADA EMANET”
Bundan böyle hazineyi ve maliyeyi damat Berat Albayrak’ın yöneteceğini ifade eden Varlıker, “Türkiye ekonomisinin dümenine tam yetkiyle, tek başına geçti. Bakan olarak isminin açıklanmasından bugüne Türk Lirası, ne yazık ki yüzde 5 daha değer kaybetti. Yılbaşından bu yana yüzde 22 civarında düşüş gösteren borsada da büyük kayıplar devam ediyor. Yeni kabine sonrası yüzde 10’u aşan düşüşün yaşandığı borsada yabancıların hızla satış yaptığı belirtiliyor” dedi.

Bakan Berat Albayrak’ın hem yurtiçi hem de yurtdışı yatırımcısında henüz kredibilitesinin olmadığın anlatan Varlıker, “Yabancıların güvenli liman olarak gördükleri Mehmet Şimşek ve Ali Babacan gibi isimlerin üstlerinin çizilmesine ve ahbap-çavuş kabinesi olarak adlandırılan yeni bakanların açıklanmasını takiben BİST 100 endeksi değer yitirmeye başladı. Ocak 2018’de 120 bini aşan borsa, 90 binin altına geriledi. Bu yenilenen risk algısı, ekonomiye ilişkin beklentileri olumsuz etkiliyor. Yabancı sermaye gelsin diye beklerken, elimizdeki sermayeden olmaya başladık. Dünyanın en büyük finans merkezi Londra’da para bulmak için günlerce lobi yapalım, sonra o paralar tekrar kaçsın gitsin. İşimiz çok zor, gerçekten de çok zor” diye konuştu.

“YÜKSEK OLAN SADECE KUR DEĞİL”
Yüksek olanın sadece kur olmadığın, faizin de, enflasyonun da çok yüksek olduğunu dile getiren Tolga Varlıker, “Bu durum şirketlerin bilançolarını, yatırımlarını ve tasarruflarını olumsuz etkiliyor. Türk Lirası’nın düşüşünü engellemek için faizlerin artırılmasıyla birlikte şirketlerin borçlanma maliyetleri ve finansman maliyetleri her geçen gün daha da yükseliyor. Aralarında büyük firmaların da yer aldığı çok sayıda şirket, bankalara borç yapılandırma talebinde bulunuyor. Şunu da söylemeden geçemeyeceğim; Yapılandırma, değişen ekonomik koşullara göre tedbir almaktır, yeni şartlara ayak uydurmaktır. Batıyor demek değildir, iflas etmek hiç değildir” dedi.

Merkez Bankası’nın dövizin sönmeyen ateşini düşürmek ve yüksek enflasyon için politika faizini mayıs ayında yüzde 13.5’ten yüzde 16.5’e yükselttiğini hatırlatan Varlıker, “Haziran ayında da yüzde 17.75’e çekti. TCMB’nin 2017 yılı başından bugüne gerçekleştirdiği faiz artışı yüzde 10 oldu. Çift haneli rekor faiz oranları Türkiye ekonomisi için artık kalıcı bir durumdur” diye konuştu.

“ENFLASYON %15.39’A YÜKSELDİ”
Enflasyonun da ayrı bir değerlendirme konusu olduğuna dikkat çeken Varlıker, “TÜİK, haziran ayı enflasyon verilerini temmuz ayı başında açıkladı. Yıllık enflasyon yüzde 15.39’a çıktı. 2003 yılı bazlı serinin en yükseğine gelerek son 15 yılın zirvesine ulaştı. AK Parti hükümetlerinin gördüğü en yüksek yıllık enflasyon gerçekleşmiş oldu. 10 gün sonra açıklanacak temmuz ayı enflasyon oranı yeni rekoru da beraberinde getirecek. Enflasyon, faiz ve kur aynı anda artmaya devam ediyor. Bu şekilde sürmesi, 2018’in üçüncü çeyreğinde ekonomik daralma ihtimalini yükseltiyor. Sarayın çiçeği burnunda ekonomi kurmayları, daralmasın diye dış kaynaklı para arıyor. Yabancı kaynakların bir an evvel gelebilmesi için gerekli ortamın hızlıca yaratılması gerekiyor. İşte bu sebeple 24 Temmuz’da Merkez Bankası’nın faizleri arttırması hiç de sürpriz olmayacak. Bu güne kadar gelen yabancı sermayeyi betona gömdük. Güzel ülkemiz, sarı kamyonlarıyla, beton mikserleriyle, tozu dumanı bitmeyen dev bir şantiyeye dönüştü. Milli kaynaklarımızı ve yabancı sermayeyi sabırla üretime aktarmalıyız. Üretime odaklanmalıyız. Ekonominin içinde sadece beton yok. Tarım, sanayi ve hizmetler var. 24 Temmuz’da faizleri arttırdık diyelim, peki kurlarda kısa dönemde kalıcı düşüş görecek miyiz? Ne yazık ki bu enflasyon oranlarıyla imkansız görünüyor” dedi.

“ANLATAMAMAKTAN KURTULDU”
Eski Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin, kendisine her mikrofon uzatıldığında “Dövize dokunmamak lazım, müdahale etmemek lazım, piyasa kendi dengesini bulacaktır. Kurdaki dalgalanmalar geçicidir. Bunlar Türkiye’nin gerçekleri değildir” tarzında söylemlerde bulunduğuna dikkat çeken Varlıker, “Aslında bunların Türkiye’nin gerçeği olduğunu tecrübeli bir sanayici olarak kendisi de çok iyi biliyordu. Bu kısır döngü içinde Türkiye ekonomisini rahatça anlatamadı, anlatınca da herkese garip ve anlaşılmaz geldi. Döviz rekor kırdıkça, mikrofonlar Zeybekci’ye uzatılmaya devam edecekti, ama kurtuldu. Yani anlatamamayı anlatmaktan kurtuldu. Bence bu ekonomi şartlarında kurtulduğuna da sevinmiştir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı