REKLAMI GEÇ

Arslan’dan Almanya’ya soykırım tepkisi

Arslan’dan Almanya’ya soykırım tepkisi

CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, Almanya Federal Meclisi’nin 1915 olaylarını “soykırım” olarak niteleyen tasarıyı onaylamasını eleştirerek, “1915 Tehcir Olayını ‘soykırım’ sayan kararı şiddetle kınıyorum” açıklamasını yaptı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 2 Haziran 2016 Perşembe, 15:52

CHP Milletvekili Kazım Arslan, konuyla ilgili açıklamasında, hiçbir yasama organının, uluslararası yetkinliği tanınmış yargı organlarının ve tarihçilerin yerine geçerek hüküm tesis edemeyeceğini, soykırım gibi insanlığa karşı işlenmiş en ağır suçun bir millete, devlete ya da halka yükleyemeyeceğini belirtti.

Yasama organlarının tarihçilerin ve mahkemelerin karar vereceği bir konuda söz söylediği takdirde ilişkilerin zarar göreceğine dikkat çeken Arslan, “Almanya, bu kararıyla hem hukuku çiğnemiş hem de bir ülkenin yönetici grubu olan İttihat ve Terakki üyelerinin, Osmanlı Devleti yöneticilerinin kendi vatandaşları için savaş döneminde askeri zorunluluk sonucu verdiği tehcir kararını son derece hatalı bir kararla yargılamaya tabi tutmuştur” dedi.

“Hiçbir ülke, hiçbir ülke hakkında yargı makamlarının yerine geçerek, diplomatik, siyasi, ticari ilişkilerini zarara uğratacak, içişlerine karışacak karara imza atamaz. Hele Almanya’nın Yahudilere karşı bir zamanlar uyguladığı katliamları görmezlikten gelerek, unutturmaya çalışarak böyle bir karar alma cüretini göstermiş olması, Almanya ile Türkiye arasındaki dostluğu da zedeleyecektir” diyen Arslan, sözlerine şunları ilave etti:

“Bizim hem Osmanlı, hem de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak alnımız açık, başımız diktir. Türkiye’de hiçbir gerçek kişiyi uluslararası yetkinliği tanınmış hiçbir mahkeme bugüne kadar soykırım suçlusu ilan etmemiştir. Aksine, Ermeni Tehciri kararının bir soykırım suçu oluşturmadığına, kararı veren ve uygulayanların kasten suç işlemediğine dair o dönemin uluslararası yetkinliği tanınmış bir yargı kararı, 1919-1921 sürecinde Malta Askeri Mahkemesi’nde verilmiştir. Türkiye ve Türk insanı, farklı parlamentoların soykırım suçu insafına terk edilemez.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı