REKLAMI GEÇ

CHP’li Arslan’dan enerji sorusu

CHP’li Arslan’dan enerji sorusu

CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, yerli, doğa dostu ve ucuz enerji olan güneş ve rüzgar enerjisiyle ilgili izinlerin garip bir şekilde reddedildiğini belirterek, konuyu TBBM’ye taşıdı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 24 Eylül 2016 Cumartesi, 14:39

CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, yerli, doğa dostu ve ucuz enerji üretilecekken yatırımcıların, küçük işletmelerin, sanayicilerin ve proje firmalarının mağdur edildiğini belirterek, sektörün sorunlarını soru önergesi ile TBMM’ye taşıdı.

Enerjide daha fazla kayba ve maliyetlerin artmasına tahammülün olmadığını savunan Arslan, “Bakanlık enerjide yatırımcıya, küçük işletmelere oynanan oyunları açığa kavuşturmalı. Büyük kartellere değil, yerli enerjiye yatırım yapan girişimcinin önünü açın. Yatırımcının kurallara uygun lisanssız elektrik projesini bekletenler kimler, açıklansın. Bu zincir yukarılara kadar uzanıyorsa, bilinsin ki yatırımcının tahammülü kalmadı. Bugün yüzlerce enerji projesi yanmak üzere. Enerji küresel kartellere mi teslim edilmek isteniyor; yerli yatırımcının tüm projeleri hazırken neden bekletiliyor? Bakanlık TEDAŞ’taki izin sürecini engelleyenleri, enerjinin önünü tıkayanları açıklasın, yoksa ben açıklayacağım” dedi.

CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan’ın enerji ile ilgili verdiği soru önergesi şöyle:

“Yaşanan bu sorunların ardından, keyfi yönetime dayalı kararların alındığına dair şikayetler hakkında, bahse konu kurum yöneticileri hakkında idari soruşturma başlatılacak mıdır?

Lisanssız Elektrik Yönetmeliği’nin uygulamaya girdiği 10.03.2012 tarihinden 11.07.2016 tarihine kadar onaylanan ve 270 günlük süreyi geçirip kurum tarafından iade edilen Güneş Enerjisi Projesi sayısı kaçtır?

11.07.2016 tarihinden bugüne dek onaylanan ve 270 günlük sürede onaylanmayıp TEDAŞ Genel Müdürlüğü tarafından iade edilen Güneş Enerjisi Projesi sayısı kaçtır?

Enerji İşleri Genel Müdürlüğü’nün 30.12.2014 tarih ve 29221 mükerrer sayısıyla yayımlanan Elektrik Tesisleri Proje Yönetmeliği’nin ilgili hükümleri açık olmasına rağmen, Enerji İşleri Genel Müdürlüğü’nden TEDAŞ Genel Müdürlüğü’ne 23.02.2015 tarih ve 2698 sayılı yazıda belirtilmesine rağmen, TEDAŞ Genel Müdürlüğü’nün bazı yetkililerinin mevzuatın dışına çıkarak 11.07.2016 tarihinden itibaren yatırımcı projelerinin onay sürecini keyfi bir uygulamayla engellemesini nasıl karşılıyorsunuz; bu konuda bakanlığınız bir inceleme başlatmış mıdır?

Yasal düzenlemede açık olmasına rağmen, 180 günlük sürede onaylanmayan projeler için bir kereye mahsus 90 günlük ek uzatma süresini vermekle yükümlü olan, lisanssız elektrik dağıtım şirketlerinin uzatma sürelerini dikkate almayan TEDAŞ Genel Müdürlüğü yetkililerinin görevi kötüye kullandığını düşünüyor musunuz; konu hakkında inceleme başlatılacak mıdır?

Bakanlık tarafından her sene proje onay yetkisi verilen TEDAŞ Genel Müdürlüğü, proje onay sürecini kilitleyen uygulamasıyla yatırımcıları mağdur etmektedir. Bu konuda açılacak davalar sonucunda kurum tazminat ödemekle karşı karşıya bırakılırsa, sorumluluk Genel Müdürlük yetkililerine rücu edilecek midir?

Yatırımcıların TEDAŞ Genel Müdürlüğünde proje onaylarını takip edilmesinin engellendiği, dolayısıyla yatırımcıların projeleriyle ilgili akıbeti öğrenemediği konusunda ne yapmayı düşünüyorsunuz?

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı