REKLAMI GEÇ

CHP’li Arslan’dan komisyon önerisi

CHP’li Arslan’dan komisyon önerisi

Büyükşehir Yasası ile tüzel kişilikleri sona eren köy ve beldelerin sorunları Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’ne taşındı. CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek’in ortak hazırladığı önergeyle, sorunların tespiti için komisyon kurulması önerildi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 12 Aralık 2015 Cumartesi, 10:42

CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan ile Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, TBMM Başkanlığına verdikleri önergeyle, aralarında Denizli’nin de bulunduğu 14 ilde Büyükşehir Yasası ile tüzel kişiliği sona eren köy ve beldelerde yaşanan sorunlar gündeme getirildi.

Arslan ile Erkek’in imzasını taşıyan önergede, “Özellikle yeni Büyükşehir Belediyelerinin, nüfuslarının çokluğu ve sınırların mülki idare sınırlarıyla bir olması nedeniyle yüzölçümlerinin büyüklüğü bakımından yetersizliği hizmet sunumu açısından aksaklıklar yaşanmasına neden olmaktadır. Buna paralel olarak kırsalda yaşayan yurttaşların köy yerine, mahalle ismiyle saatlerce uzaktaki il merkezinden hizmet beklemesi mağduriyetlerin artması sonucunu doğurmuştur” ifadelerinin yer verilirken, belde belediyelerinin kapatılmasının Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’nın 5. maddesine aykırı olduğu vurgulandı.
Denizli’de kapanan Tavas ilçesine bağlı Kızılcabölük, Acıpayam ilçesine bağlı Yeşilyuva, Serinhisar ilçesine bağlı Yatağan beldeleri ile Çanakkale’de kapanan belde belediyelerinin sorunlarının da maddeler halinde sıralandığı önergede, 6360 sayılı kanun yerelleşme politikasından ziyade, kısır siyasi oy hesaplarıyla hazırlanmış, iktidar partisinin kazanamayacağı kimi belediyeleri kazanmak için kanunla özel olarak düzenleme yaptığı ileri sürülüyor.
CHP’li vekillerin verdiği önergede ayrıca şu ifadeler yer alıyor: “6360 sayılı kanunun büyükşehir, ilçe, belde belediyelerinin, il özel idarelerinin, köylerin ve mahallelerin yönetimi ve hizmet sunumu, yurttaşlarımızın temsiliyet ve hizmet alımı açısından doğurduğu sorunların araştırılması, konunun taraflarının ve uzmanlarının görüşlerinin alınması ve çözüm önerilerinin tespiti amacıyla bir Meclis Araştırması Komisyonu kurulmasını öneriyoruz.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı