REKLAMI GEÇ

CHP’li belediyeler yargı yolunda

CHP’li belediyeler yargı yolunda

Denizli’de, 5747 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile kapatılmalarına karar verilen 38 belde belediyesinden 11’i, Denizli İdare Mahkemesi’ne dava açtı.

/ DENİZLİHABER / 20 Mayıs 2008 Salı, 00:00

CHP’nin Anayasa Mahkemesi’ne, yasanın iptali için açtığı davadan etkilenen 11 CHP’li belediye başkanı, yargıya başvurarak Denizli Valiliği Özel İrade Müdürlüğü’nün gönderdiği genelge hakkında tedbir konmasını istedi. Gölbaşı, Cankurtaran, Karaçay, Selcen, Aşağışamlı, Gölemezli, Ortaköy, Sığma, Kelekçi, Kutlubey ve Eziler belediye başkanları ile birlikte basın toplantısı düzenleyen CHP İl Başkanı Ali Kavak, CHP’nin yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi’ne dava açtığını belirterek, “Genel Merkezimiz, Resmi Gazete’de yayınlanan yasanın, Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle, iptali için Anayasa Mahkemesi’ne dava açtı. Anayasa Mahkemesi kararları geriye doğru işlemiyor. Yerel seçimlerden kısa bir süre önce ya da seçimlerden sonra, mahkeme iptal yönünde karar verse bile kapatılması kararlaştırılan belediyeler haklarını alamayacaklar. Denizli Valiliği Özel İrade Müdürlüğü 3 Nisan’da Denizli’de kapatılması gereken 38 belediyeye yetkilerini kısıtlayan bir genelge gönderdi. Bu genelgeyle belediye başkanları personel alamıyor, imar planı yapamıyor, borçlanamıyor, yatırım yapamıyor, araç alıp satamıyor. Başkanların tüm yetkileri görevleri sürmesine rağmen ellerinden alınıyor. Yasa gibi bu genelge de Anayasa’ya aykırıdır. Partimize mensup 11 belde belediye başkanı ayrı ayrı İdare Mahkemesi’ne genelgenin uygulanmasına tedbir konması, Anayasa Mahkemesi karar verinceye kadar uygulamanın durdurulması ve CHP’nin açtığı dosyalarla birleştirilmesi istemiyle dava açtı” dedi.

Denizli’de CHP’li 11 belediye başkanının İdare Mahkemesi’ne sekiz sayfalık dava dilekçesini verdiğini, kendisinin de avukat olduğu için başkanların vekaletlerini üstlendiğini söyleyen Kavak, “Bu davalarla kapatılması kararlaştırılan belde belediyelerinin hak arama mücadelesi başlamıştır. CHP’li olmayan diğer belediye başkanlarına da gereken hukuki yardımı yapmaya hazırız. Dava dilekçesinde CHP’nin Anayasa Mahkemesi’ne sunduğu dava dilekçesini de gerekçe bölümünde ekledik. Belediye başkanları tüzel kişilikleri sürdüğü halde bu genelgeyle görev sürelerinin bitimine bir yıl kalmasına rağmen yetkisizleştiriliyor, elleri kolları bağlanıyor, iş yapamaz hale getiriliyor. Bu hukuk dışı bir uygulama” diye konuştu.

Dava açan belediye başkanları da genelgeyle yetkilerinin ellerinden alınmasının Anayasa’ya aykırı olduğunu ileri sürdü. Gölbaşı Belediye Başkanı Mustafa Müftüoğlu, Cankurtaran Belediye Başkanı Nazmi Gündüz, Karaçay Belediye Başkanı Sezgin Karateke, Selcen Belediye Başkanı Hüdai Gölgesiz, Aşağışamlı Belediye Başkanı Fehim Akar, Gölemezli Belediye Başkanı Ali Çakır, Ortaköy Belediye Başkanı Hasan Duranoğlu, Sığma Belediye Başkanı Nail Çözer, Kelekçi Belediye Başkanı Ramazan Acar, Kutlubey Belediye Başkanı Yalçın Tosun, Eziler Belediye Başkanı Musa Yılmaz, haklarını yargı kanalıyla arayacaklarını söyledi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı