REKLAMI GEÇ

DELEGELERİ TEK TEK SAYDI

DELEGELERİ TEK TEK SAYDI

CHP kongresinde çarşaf ve blok liste arasındaki oylama tam bir kaosa dönüştü. Salonda yerini almayan delegeler tartışmanın fitilini ateşledi.

Selami Aydın / DENİZLİHABER / 30 Aralık 2017 Cumartesi, 18:01

Cumhuriyet Halk Partisi Denizli il kongresinde blok liste talebi kaosa dönüştü. Yapılan oylamada bir türlü sağlıklı sayım yapılamadı.

Olaylar divana verilen bir önerge ile başladı. Blok listeden yana olan iki aday Ali Rıza Ertemur ve Nuri Çavuşoğlu’nu destekleyen yaklaşık 150 delege divana seçimlerin blok liste ile yapılması önergesi verdi. Tüzük gereği çarşaf liste ile gidilen seçimlerde, blok listeyle seçime gidilebilmesi için önerge zorunluluğu sorun oluşturdu.

ÖNERGENİN LEHİNDE SÖZ ALAN OLMADI
Kongrede hazirunu imzalayan tüm delegelerin salonda bulunmaması sorunun başlangıcı oldu. Lobide kulis çalışması yapan ya da özel alanda bulunan delegeler salona davet edildiyse de kaos önlenemedi. Divan Başkanı CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır önce önergeyi okudu. Salona önergeye ilişkin leyhte ve aleyhte söz almak isteyenlere süre tanınacağı duyuruldu. İl başkan adaylarından Azmi Ermiş önce aleyhte söz almak için el kaldırdıysa da daha sonra vazgeçti.

Delegelerden emekli eğitimci Halil Arık söz alarak blok liste ile seçimlere gidilmesinin tali yol olduğunu söyledi, “Çarşaf liste esastır, blok liste talidir. Neden hep bu uygulamayı seçiyoruz. Bu yöntem demokratik değil. Biz neden kendi seçmediğimiz insanlara oy vermek zorunda bırakılıyoruz” dedi. Aleyhte söz alanların konuşmalarını tamamlamasının ardından leyhte söz alan kimse de çıkmayınca oylamaya geçildi.

TARTIŞMA YARATAN OYLAMA
Yapılan oylamada divan başkanı Sındır önce önergeyi kabul edenlerin el kaldırmalarını istedi. Yapılan sayımda 103 kişinin leyhte oy kullandığı belirlendi. Daha sonra reddedenlerin el kaldırmaları istendi ve yapılanh sayımda aleyhte olan 43 kişi çıktı. Divan Başkanı önergenin kabul edildiğini duyurdu. Bu sırada delegelerden bazıları itiraz ettiler. Salonda tüm delegelerin bulunmadığı kaydedildi. Divan Başkanı Sındır ise tüzüğün ilgili maddesini delegelere okuyarak hazirun cetvelindeki sayının değil, salonda bulunanların sayısının esas olduğunu anlatmaya çalıştı.

ÇEKİMSER OYLAR SAYILACAK
Fakat sayımın doğru yapılmadığı, herkesin oy kullanmadığı yönündeki itirazların dozu artınca bu kez divan çekimser oy kullananların da el kaldırmasını istedi. Divan buna gerekçe olarak toplam delege sayısının belirlenmesini gösterdi. Bu oylamaya ise il eski başkanlarından Ali Kavak itiraz etti. Kavak tüzükte böyle bir uygulama olmadığı, çekimserlik durumunun oylamaya sunulamayacağını söyledi.

TEK TEK DELEGELER SAYILDI
Bunun üzerine divan hazirunun getirilmesini istedi ve belirlenmiş sayılar üzerinden oylamanın tekrarını yapma kararı aldı. Salondaki tüm delegelerin el kaldırmaları istenerek tam delege sayısına ulaşılmaya çalışıldı. Divan Başkanı Sındır da yerinden kalkarak sahnenin ortasına kadar geldi ve delegeleri tek tek saydı.

İKİNCİ BİR OYLAMA DAHA YAPILDI
Daha sonra yapılan oylamada divan yine net rakam veremedi. Salonun bir bölümünü işaret ederek “Buradaki 114 oydan 98’i kabul. Salonun tümü için 130 oy kabul yönünde. Belirgin bir fark var’ açıklaması yapıldı. Bu açıklama bazı delegeler için ikna edici olmasa da önerge kabul edilmiş oldu.

TOPUKLU EFELER ERMİŞ’İN YANINDA
Blok liste talebi iki başkan adayı Ali Rıza Ertemur ve Nuri Çavuşoğlu’na yakın delegeler tarafından verilmişti. Fakat diğer aday Azmi Ermiş seçimin çarşaf liste ile yapılmasından yana görüş bildirdi Blok liste teklifine ‘ret’ oyu veren Ermiş’e milletvekili Melike Basmacı ve Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik de destek verdi. İkili oylama sırasında arkalarına dönerek salondaki ‘ret’ oylarını saymaya çalıştı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı