REKLAMI GEÇ

Elektrik faturalarında TRT payı kaldırılması için yasa teklifi

Elektrik faturalarında TRT payı kaldırılması için yasa teklifi

CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, elektrik faturalarında yer alan yüzde 2 oranındaki TRT payının kaldırılması için TBMM’ye yasa teklifi sundu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 5 Ağustos 2015 Çarşamba, 17:44

CHP Milletvekili Kazım Arslan, yasa teklifinde, elektrik faturaları yoluyla alınan TRT katkı payının hukuk devletinin temel ilkelerine aykırı olduğunu, elektrik payı düzenlemesinin yılda 800 milyon lirayı aştığını belirterek, yürürlükten kaldırılmasını istedi.

TRT’ye aktarılan payların bu iktidar döneminde partizan işlere ayrıldığını öne süren Arslan, her bir elektrik pay bedelinin üretimden tüketime kadar ek maliyet olarak yansıdığını ifade ederek, şu görüşlere yer verdi:

“Enerji pahalılığından ötürü zaten yeterince maliyet ve bütçe sorunu yaşayan hane halklarının ve sektör temsilcilerinin, bir de TRT’ye ayrılacak pay yoluyla tümüyle anlamsız, hukuka aykırı bir ödemeye zorlanması ekonomik açıdan, devlet eliyle daha güç bir durumla karşı karşıya bırakılmalarına yol açmaktadır. Elektrik kullanım bedellerinden TRT adına alınan -vergiler hariç- yüzde ikilik pay, sanayi üretimi ve yatırımlarını olumsuz etkilediği gibi, ürün maliyetlerini arttırmak suretiyle, nihai tüketiciye kadar uzanan bir pahalılık zincirine zemin hazırlamaktadır.

3093 sayılı Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Gelirleri Kanunu’nun elektrik enerjisi hasılatından TRT adına ayrılacak payları düzenleyen hükümlerin yürürlükten kaldırılması gerekmektedir. Bu sayede, gerek sektörel üretim ve yatırımlardaki maliyetlerin düşürülmesine, gerekse hane halklarının sadece elektrik kullanımından kaynaklı bedeli ödemesine olanak sağlanacaktır. Düzenlemeyle, hukuki bir gerçekliğe dayanmayan, haklı bir gerekçesi olmayan, adaletsiz bir yasa düzenlemenin de önüne geçilmektedir.

Elektrik abonelerinin gerçekte TRT’den hizmet alıp almadığına, bir yayın hizmeti alınsa dahi bu hizmetin niteliğine ve tarafsızlık düzeyine bakılmaksızın tüm abonelerin TRT’ye pay ödeme adı altında, yasa yoluyla resmen haraç ödemeye zorlanmaları, Anayasamızla güvenceye alınmış hukuk devleti ilkesiyle çelişen bir durumdur.

TRT’nin özellikle AKP’li yıllarda kamu yayıncılığının neredeyse tüm ilkelerinden uzaklaştırıldığı, tarafsızlığın değil partizanlığın kalesi konumuna getirildiği, siyasi kadrolaşmaya liyakatten daha fazla önem verildiği, seçim dönemleri dahil olmak üzere partiler arasındaki adil rekabet olanaklarının çiğnendiği, laik Cumhuriyetin temel kazanımlarının ve hedeflerinin yok sayıldığı, hatta Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere kurucu kadrolarımızın şahsının ve politikalarının aşağılandığı program içeriklerine ve konuklara yayınlarda sıklıkla yer verildiği örnekleriyle arşivlerde mevcuttur.

Elektrik enerjisi gelirlerinden TRT adına kesilen payların yarattığı olumsuz durumlar yıllardan bu yana tartışılmış ancak çözüm konusunda somut adımlar geciktirilmiştir. Sorunun aşılması adına, bahse konu TRT paylarının yasal dayanağını oluşturan Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Gelirleri Kanunu’nun ilgili maddelerinin tümüyle yürürlükten kaldırılması gerekmektedir.”

Yorumlar

erdoğan   -  Bağlantı 6 Ağustos 2015, 11:57

fakir fukara edebiyatı yapıyor kendileri halkın yanında ya fakirin yanında ya halkla yatıyor halkla kalkıyorlar. Çok büyük düşünmüş. Bir neşet ertaşı hangi özel kanal dinletiyor halk tv özentilisi

irfan   -  Bağlantı 6 Ağustos 2015, 10:39

Bravo vekilim hem trt yayınmı yapıyor çamur gibi görüntü ses desen yok hiçbir yerden rahatca izlenmiyor aldıgı bu paralara yazık…bazı ulusal halka mal olmuş kanallara pay verilmeli aslında….

alii   -  Bağlantı 6 Ağustos 2015, 09:45

oy vermedim ama baya halk için uğraş vermeniz hoşuma gidiyor Bu zor hayat koşullarında bizi düşündüğünüz için bende sizi düşüneceğim..

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı