REKLAMI GEÇ

Ertemur, Meclis araştırması istedi

Ertemur, Meclis araştırması istedi

CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemur, Türkiye’de yoksulların sayısını azaltmak ve onların insan onuruna yakışır, asgari geçim standartlarının üzerinde yaşamalarını sağlamak için hangi politikaların uygulanacağını belirlemek amacıyla, Meclis araştırması açılmasını teklif etti.

/ DENİZLİHABER / 20 Nisan 2010 Salı, 16:15

CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemur, yoksulluğun; işsizlik ve yolsuzlukla beraber ülkemizin çözüm bekleyen en önemli sorunlarının başında geldiğini belirterek, “2002 yılında işsizlere iş, yoksullara aş ve temiz siyaset yapma vaadi ile halktan oy alarak iktidar olan AKP’nin söz konusu sorunların çözümüne yönelik herhangi bir politikasının olmadığı ya da uygulamaya çalıştığı politikaların başarısız olduğu hem Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) verilerince hem de çeşitli işçi sendikalarının yayınlarıyla ispatlanmıştır. 1923’ten 2002 yılına kadar, 80 yıldır Türkiye’nin toplam 220 milyar dolar olan borcu 2009 sonunda 270 milyar dolar artarak 490 milyar dolara çıkmıştır. 2010 yılında yeni doğan her bebek 7 bin dolar borçla yaşamaya başlayacaktır” dedi. Ertemur, Türkiye’de yoksul vatandaşların sayısını azaltmak ve onların insan onuruna yakışır, asgari geçim standartlarının üzerinde yaşamalarını sağlamak için hangi politikaların uygulanacağını belirlemek amacıyla, Anayasa’nın 98’inci, TBMM İçtüzüğü’nün 104 ve 105. maddeleri uyarınca, Meclis araştırması açılmasını teklif etti.

Ertemur, teklif gerekçesinde şunlara yer verdi:
“Yoksulluk kısaca, insanların temel ihtiyaçlarını karşılayamama durumudur. Aynı zamanda bireylerin gıda, giyim ve barınma gibi olanaklarının yaşamlarını devam ettirmeye yettiği halde toplumun genel düzeyinin gerisinde kalmasını ifade eder.
Türkiye’de yoksulluğu, yolsuzluğu ve işsizliği bitireceği iddiasıyla iktidar olan AKP, söz konusu sorunların hiç birini çözemediği gibi gerek kendi belediyeleri gerekse İl Özel İdareleri eliyle dağıtılan yardımlar sayesinde, halkımız yoksulluğu yenememiş adeta yoksulluğa alışmıştır.
Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin her yıl 400 bin aileye yardım yaptığı yazılı ve görsel medyada yer almıştır. Ayrıca 2009 yılı yerel seçimler öncesinde Tunceli’de Valiliğin dağıtmış olduğu beyaz eşyalar da Türkiye’de yoksulluğun geldiği boyutları göstermesi açısından son derece düşündürücüdür. Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) verilerine göre, 2008 yılında Türkiye’de fertlerin yaklaşık % 0,54’ü yani 374 bin kişi sadece gıda harcamalarını içeren açlık sınırının, % 17,11’i yani 11 933 bin kişi ise gıda ve gıda dışı harcamaları içeren yoksulluk sınırının altında yaşamaktadır. Son aylarda gıda fiyatlarında görülen artışlar, vatandaşlarımızın geçim koşullarını doğrudan etkilemiştir. Gıda enflasyonunda yılın ilk 3 ayında meydana gelen artışın sonucunda, dengeli beslenebilmek için gereken mutfak harcaması tutarı halen yürürlükte bulunan asgari ücretin 1,5 katına çıkmıştır.
Türk-iş’in 25 Mart 2010 tarihli araştırmasına göre dört kişilik bir ailenin yeterli beslenebilmesi için 2010 yılı Mart ayı itibariyle yapması gereken harcama tutarı 845,11 liradır. Gıda harcamasının yanı sıra giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapması gereken toplam harcama tutarı 2.752,80 lira olmuştur. Yine Türk-İş’in söz konusu araştırmasına göre, 2009 yılının Mart ayında anılan rakamlar açlık sınırı için 744,65 lira ve 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı için ise 2425,55 lira olarak gerçekleşmiştir.
Bu koşullarda Cari asgari ücretin net 576,57 lira olduğu düşünüldüğünde insan onuruna yaraşır bir geçim sürdürebilmek günümüzde ancak 6 gün için mümkün olmaktadır.
Bunun yanında 2010 yılında brüt asgari ücret için artış oranı yüzde 5,2 net asgari ücret için yüzde 5,7’dir. Günlük artış miktarı 1 TL’dir. Aylık artış miktarı ise 31 TL’dir. Böylece asgari ücrete, günlük 2 simitlik zam yapılmıştır. AKP’nin uyguladığı ekonomik politikaların sonucu olarak günlük 1 TL’lik sembolik asgari ücret artışı, halkımızın yoksulluğa terk edilmesinden başka bir şey değildir. Yukarıdaki açıklamalar sonucunda görülüyor ki toplumumuzda AKP iktidarının bedeli artan işsizlik olduğu kadar önlenemeyen yoksulluktur. Sonuç olarak gelinen noktada, yoksulluğu azaltmak ve insanların asgari geçim standartlarının üzerinde yaşamalarını sağlamak için hangi politikaların izlenmesi gerektiğinin belirlenmesi bir zorunluluk olarak karşımıza çıkmaktadır.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı