REKLAMI GEÇ

Ertemur, pamuğu sordu

Ertemur, pamuğu sordu

CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemur, 29 arkadaşı ile birlikte TBMM Başkanlığı’na, pamuk üretiminde ve bağlı sektörlerde yaşanan sorunların tespiti ve çözüm yollarının bulunması için meclis araştırması açılmasını teklif etti. Ertemur, Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker’in cevaplaması için de bir soru önergesi sundu.

/ DENİZLİHABER / 10 Nisan 2008 Perşembe, 00:00

CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemur, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na, pamukla ilgili bir meclis araştırması açılması için teklif sundu. Tekstil sanayisinin hammaddesi olan pamuğun üretimindeki girdi kalemlerinde, maliyetlerin yüksek olmasının, pamuk üretiminin her yıl daha da azalmasına neden olduğunu belirten Ertemur, pamuğa uygulanan prim miktarının da yeterli olmadığını söyledi. Ertemur, “ Girdi maliyetleri ve enerji fiyatlarının yüksekliği, düşük kur düzeyinin de cazip hale getirdiği sübvansiyonlu ithalat nedeniyle ürün fiyatlarının düşük kalmasının yanı sıra 2007 sezonunda yaşanan kuraklık nedeniyle ortaya çıkan verim kaybı pamuk üreticilerini zor durumda bırakmış, pamuk üretimi olumsuz yönde etkilemiştir” dedi. Pamuk üretiminde ve bağlı sektörlerde yaşanan sorunların tespiti ve çözüm yollarının bulunması için 29 arkadaşı ile birlikte meclis araştırması açılmasını isteyen Ertemur, TBMM Başkanlığı’na Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker tarafından yanıtlanmak üzere de bir de soru önergesi verdi. Kütlü pamuk için 2007 yılı ürünü destekleme prim miktarının, kilogram başına 29 YKR olarak açıklandığını hatırlatan Ertemur, 2007 yılı ürününe, bir önceki yılın destekleme miktarının verilmesini, Türk pamukçuluğuna vurulan bir darbe olarak nitelendirdi. Ertemur, ““Tarımsal girdi maliyetlerinde son bir yılda gübrede yüzde yüzleri bulan, tarımsal ilaçlarda ise yüzde yetmişlere varan artışlar yaşanmıştır. Tarlasına tohum atamayan, Bağ-Kur primlerini ödemeyen, kredi ve borç batağı içinde kıvranan çiftçilerimiz açıklanan prim fiyatları nedeniyle büyük hayal kırıklığına uğramışlardır” dedi.

Ertemur, önergesinde şu sorulara yer verdi:

1-Pamuk primlerinin hesaplanmasında hangi kriterler esas alınmıştır? Eğer alınmamış ise, açıklanan pamuk destekleme prim tutarını, tarımsal girdi fiyatlarındaki artışta dikkate alındığınızda yeterli buluyor musunuz?

2-Pamuk primleri konusunda kamuoyunda oluşan tepkiyi, gübre, tarımsal ilaçlar, elektrik ve enflasyondaki artış oranlarını da göz önünde bulundurarak yeni bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?

3-Açıklanan prim miktarı pamuk üretimimizi ve pamuğa dayalı sanayi kollarını ne oranda etkileyecektir?

4-2002-2007 yılları arasında pamuk üretimi miktarı nasıl gerçekleşmiştir? Üretimde düşüş olmuş ise, düşüsün nedenleri nelerdir? Üretimi artırmak için ne gibi önlemler alınacaktır?

5-2007 yılı için açıklanan tarımsal destekleme miktarları nedeniyle Türk tarımının 2008 yılında ciddi bir çöküş yaşayacağı iddialarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı