REKLAMI GEÇ

Kadınlar yok sayılıyor!

Kadınlar yok sayılıyor!

CHP İl Kadın Kolları Başkanı Zeliha Yaşatürk, kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesinin yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, 2007 yılında bile kadınları yok sayan bir anlayışla karşı karşıya kaldıklarını belirtti.

/ DENİZLİHABER / 4 Aralık 2007 Salı, 01:00

CHP İl Kadın Kolları Başkanı Zeliha Yaşatürk, kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesinin yıldönümü nedeniyle bir açıklama yaptı. Yaşatürk, “1930’da Belediye Yasası ile kadınlara belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkı, 1934’te anayasa değişikliği ile kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkı tanındı. Bugün, kadına seçme ve seçilme hakkının verilişinin yıldönümüdür. Cumhuriyetle kadınlara verilen haklar dolayısıyla, Cumhuriyet aynı zamanda bir kadın devrimidir. Cumhuriyeti kuranlar, tercihlerini büyük bir kararlılıkla, cesaretle ortaya koymuşlardır. Cumhuriyetle başlayan o büyük toplumsal dönüşümün temel ekseni kadın-erkek eşitliği olmuştur. Bu, Mustafa Kemal Atatürk’ün en büyük projesidir. Bu proje tarih içinde adım adım uygulanmıştır. 1924’te Öğretim Birliği Kanunu ile başlayıp, 1925 Kıyafet Yasası, 1926’da Medeni Kanun, 1927’deki nüfus sayımı, kadının eşitliği yolunda atılmış önemli bir adım oldu. Bu sayımda kadınlarda sayıldı” dedi.

Yaşatürk, günümüzde kadına bakış açısını eleştirdi. Yaşatürk, “Çalışma yaşamına ve sosyal hayata katılmışız ve 2007 yılına gelmişiz. Ama ülkenin yarısını oluşturan kadınları yok sayan bir anlayışla karşı karşıya kalmışız. Gözlerimize bir kara gözlük takmak, bir sis perdesi indirmek istiyorlar. Öyle bir ülkede yaşıyoruz ki 15 milyon işsiz var. Asgari ücret bir kişilik aileye yetmez durumda. Asayiş sorunları diz boyu, terör aldı başını gidiyor. Sosyal patlamanın eşiğindeyiz. Bütün bunlar Türkiye’nin sorunları. Kadınlarımız bu sorunla da çok ilgili. Çünkü en büyük sıkıntıyı onlar yaşıyor. Tüm çileyi onlar çekiyor. Biz kadınlar birlik beraberlikle her işin üstesinden geleceğiz. Biz Cumhuriyet’in kızları, kadınları, anneleri onurlu vatandaşlarıyız. Biz Cumhuriyet kadınları, Cumhuriyetimizin Kurucusu Ulu Önder Atatürk ve mücadele arkadaşlarını sevgiyle, saygıyla anıyoruz. Laik Cumhuriyeti sonsuza kadar yaşatma sözü veriyoruz” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı