REKLAMI GEÇ

Tabu: Hükümet hukuken düşmüştür

Tabu: Hükümet hukuken düşmüştür

CHP Pamukkale İlçe Başkanı Osman Tabu, Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan’ın milletvekilliğini düştüğünü ve başbakanlık yapma yeterliliğinin ortadan kalktığını, dolayısıyla 61. Hükümetin hukuken düştüğünü savundu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 18 Ağustos 2014 Pazartesi, 09:29

Tabu, yaptığı açıklamada, 10 Ağustos Pazar günü yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminin kesin sonuçlarının 15 Ağustos’ta Yüksek Seçim Kurulu tarafından ilan edildiğini anımsatarak, Anayasa’nın 101. maddesi ile 6271 sayılı Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu’nun 4. maddesinde “Cumhurbaşkanı seçilenin varsa partisi ile ilişiği kesilir ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği sona erer” denildiğine dikkati çekti.

Buna göre, Erdoğan’ın 15 Ağustos itibariyle milletvekilliği sona erdiğini, Türkiye Büyük Millet Meclisinde yemin edeceği Ağustos gününe kadar fiili olarak Başbakanlık yetkilerini kullanmaya devam etmesinin, Anayasaya ve hukuka aykırı olduğunukaydeden Tabu, şunları söyledi:
“Bilindiği üzere Cumhurbaşkanına vekâlet etme yetkisi münhasıran TBMM Başkanı’na aittir. Ama Anayasamızda başbakanlığın boşalması halinde vekâlet etmeyi düzenleyen bir hüküm yoktur. Çünkü Anayasa ve kanunlarımızda, ‘başbakanlık için yenisi göreve başlayıncaya kadar eski başbakanın görevi devam eder’ şeklinde bir hüküm yoktur. Buna rağmen 61. hükümet üyelerinin göreve devam etmeleri, hukuksuz olacaktır ve anayasa ihlali içeren bir yetki gaspıdır.”

Geçmişteki uygulamalardan önekler de veren Tabu, “Örneğin 31 Ekim 1989’da Başbakan Turgut Özal Cumhurbaşkanı seçildiğinde, görev süresi henüz dolmamış olan eski Cumhurbaşkanı Kenan Evren, Başbakan Turgut Özal’ın önerisi üzerine dönemin başbakan yardımcısı Ali Bozer’i başbakan vekili olarak atamıştır. Keza, 1993 yılında, dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal ölmüş, yerine dönemin Başbakanı Süleyman Demirel 16 Mayıs 1993 tarihinde Cumhurbaşkanı seçilmiştir. Başbakanlık makamı bu şekilde boşalınca, Cumhurbaşkanı seçilen Süleyman Demirel, aynı gün yeni Başbakan atanıp yeni bir Bakanlar Kurulu kuruluncaya kadar Başbakan Yardımcısı Erdal İnönü’den Başbakanlığa vekâlet etmesini ve Bakanlar Kurulunun yenisi kuruluncaya kadar devamını istemiştir” dedi.

Cumhurbaşkanı’nın görevlendirmesiyle yeni bir hükümetin ivedi olarak kurulmasının sağlanması gerektiğini belirten Tabu, “Bu nedenle bu yönde bir işlem yapılmadığı sürece ülkede hukuken anayasaya uygun meşru bir hükümet bulunmadığının kabulü gerekir. Dolayısıyla atanacak yeni Başbakan tarafından 62. Hükümet kuruluncaya kadar yapılacak tüm Bakanlar Kurulu işlemleri hukuken yok hükmündedir. Ortaya çıkan bu hükümet boşluğu karşısında görev süresi devam etmekte olan 11. Cumhurbaşkanımızı ve 61. hükümet tarafından 15 Ağustos 2014 tarihinden itibaren yeni hükümet kuruluncaya kadar yapılacak tüm Bakanlar Kurulu işlemleri hakkında açılacak davalara bakacak yargı makamlarını, Bakanlar Kurulu işlemlerine muhatap olacak idari makamları ve yurttaşlarımızı, bu hukuka aykırılık hakkında hassasiyet göstermeye ve gereğini icraya çağırıyoruz” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı