REKLAMI GEÇ

“BDP’nin özerlik talebine neden suskun kalıyorsunuz”

“BDP’nin özerlik talebine neden suskun kalıyorsunuz”

DSP Denizli Milletvekili Erçelebi, Başbakan Erdoğan’ın Diyarbakır’da bir araya gelen BDP’li belediye başkanlarının ‘yerel özerklik’ kararına karşı suskun kaldığını belirterek, Erdoğan’a “Suskunluğunuz bölgesel özerklik talebi için bir tür ‘olabilirlik onayı’ anlamına mı gelmektedir?” diye sordu.

/ DENİZLİHABER / 28 Haziran 2010 Pazartesi, 19:28

DSP Denizli Milletvekili ve DSP Genel Sekreteri Hasan Erçelebi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde, önceki hafta Diyarbakır’da bir araya gelen BDP’li belediye başkanlarının, yönetimlerindeki belediyeleri merkezi hükümetten bağımsız hale getireceklerini, bu amaçla ‘yerel özerklik’ kararı aldıklarını açıkladıklarını hatırlatarak, “Suskunluğunuz bölgesel özerklik talebi için bir tür ‘olabilirlik onayı’ anlamına mı gelmektedir?” diye sordu.

Erçelebi, önergesinde, “PKK’lı terörist elebaşlarından Cemil Bayık, Fırat Haber Ajansı’na, Kandil’in bu kararı onayladığını, ilan edilecek “bölgesel özerkliği” yaşama geçirmek için PKK’nın terörü sürdüreceğini söylemiştir. Kimi BDP yetkilileri, “yerel özerklik” için ilk aşamada 9 pilot belediyenin isimlendirildiğini basına duyurulmuştur. İmralı’daki hükümlü Abdullah Öcalan’ın bir süre önce avukatları aracılığıyla ortaya attığı “bölgesel özerklik” tehdidi, PKK ve BDP tarafından Türkiye’nin ulusal birliğine ve ülke bütünlüğüne karşı bir tür “federasyon provası” olarak eyleme geçirilmek istenmektedir. Ötesinde bu eylem, Avrupa Konseyi’nin Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’na dayandırılmaya çalışılmaktadır” dedi.

Erçelebi, önergesinde şu sorulara yer verdi:
-Hükümetiniz, İmralı’daki “ağırlaştırılmış müebbet hapis” hükümlüsünün avukatları aracılığıyla terör örgütünü ve siyasi uzantılarını yönetmesine daha ne kadar seyirci kalacaktır? İmralı’daki Cezaevi’nin Türkiye Cumhuriyeti’nin güvenliği altındaki bir terör örgütü karargahı olarak kullanılmasının önlenmesinden hangi gerekçeyle kaçınıyorsunuz?

-Hükümetiniz, özellikle de İçişleri Bakanlığınız, BDP’li belediyelerin PKK’nın peşine takılarak yürürlükteki Yerel Yönetimler Yasası’nı tanımadıklarını ilan etmeleri ve kendi kendilerini özerk kılacaklarını açıklamaları konusunda niçin suskundur? Merkezi yönetime karşı başkaldırmaya, açık anlatımıyla fiili isyan durumu yaratmaya yönelik İmralı yönlendirmeli ve PKK damgalı bu “federasyon provasında” kimi belediyelerin açıkça rol alması sizce demokratik bir açılım mıdır? Suskunluğunuz “bölgesel özerklik” talebi için bir tür “olabilirlilik onayı” anlamına mı gelmektedir?

-Bu gelişme hükümetinizce “açılım paketi” kapsamında İmralı yönlendirmeli bir tür PKK ve BDP katkısı olarak mı değerlendirmektedir? Partideki yardımcınız Hüseyin Çelik’in bu öneri paralelinde “bölgesel özerklik” talep eden İş Adamı Sedat Aloğlu’nu “milletin diliyle konuşmuş” diyerek kutlaması bu anlama mı gelmektedir.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı