REKLAMI GEÇ

Çelik’ten çevrecileri kızdıracak açıklama

DP Denizli İl Başkanı Aşkın Çelik, Türkiye’nin nükleer santralden kaçınma lüksü olmadığını belirterek, bu konuda yapılacak çalışmalara destek vereceklerini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 17 Ocak 2008 Perşembe, 01:00

Demokrat Parti İl Başkanı Aşkın Çelik, muhalefet olarak, nükleer enerji konusunda yapılacak çalışmalara destek vereceklerini söyledi. Çelik, “Bugün dünyada alternatif enerji kaynakları içinde en önemli yeri nükleer enerji almaktadır. Diğer alternatif enerji kaynakları olan güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi ve benzeri enerji kaynakları hem çok pahallı, sürekli değiller ve de enerji üretimleri yeterli değildir. Bu konuda yapılan çalışmaların gösterdiği ülke tüketiminin çok azını karşıladığıdır. Bugün itibariyle yüzde 70 ithal kaynaklı girdilerle enerji üretimi yapılan Türkiye, enerjide dışa bağımlı durumda” dedi.

‘Nükleer santralden kaçma lüksümüz yok’

Türkiye’nin enerji üretim ve tüketimini artırması için enerji kaynaklarını da çeşitlendirmesi gerektiğini ifade eden Çelik, “Dünya Nükleer Birliği’nin hazırladığı raporda dünyada kullanılan elektrik enerjisinin yüzde 16’sının nükleer enerjiden elde edildiğini söylemektedir.

Türkiye bu gerçekleri görmezden gelerek nükleer santralden kaçınma lüksü yoktur. Enerjide dışa bağımlılığı ancak nükleer enerji ile aşarız” diye konuştu.

‘Nükleer enerji çalışmalarını destekleriz’

Çelik, ABD ve AB ülkelerinin, küresel güç oldukları ve kendi pazarlarının daralmasını istemedikleri için nükleer güce sahip olan ülkelere müdahale ettiğini söyledi. Çelik, “İhtiyaç duyulması halinde kendilerinin satacaklarını beyan etmeleri durumu özetlemektedir. Bugün dünyada yaklaşık 40 ülkede 443 nükleer santral var. Bir ülkede petrol, doğalgaz kaynakları sınırlı olabilir. Bu sebeple alternatif enerji kaynakları için çalışmalar yapılması kadar doğal bir şey yoktur. Alternatif enerji kaynağı olarak nükleer enerji elde etmenin gerekliliğine inanmaktayım. Enerjide çeşitliliğe ihtiyaç var. Bugün gelişmemizi istemeyen sürekli bizi pazar olarak görenler enerjide çeşitliliğe gitmemizi istememekteler. Muhalefet olarak bu konuda yapılacak olan çalışmaları destekleyeceğiz” diye konuştu.

Siyasilere tavsiye

Çelik; “Demokrat Parti olarak hedefi sadece elektrik üretimi ile sınırlı tutmuyoruz. Türkiye’nin aynı zamanda bölgesinde bir enerji merkezi, enerjide bölgenin en güçlü aktörü olmasını hedefliyoruz. Bu nedenle önümüzdeki günlerde İstanbul’da yapılacak nükleer enerji toplantısının siyasi aktörler tarafından iyi takip edilmesini Demokrat Parti olarak tavsiye ediyoruz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı