REKLAMI GEÇ

Öztürk: “Büyük menderes havzası ölüyor”

Öztürk: “Büyük menderes havzası ölüyor”

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, Büyük Menderes Havzası’nda yaşanan kirliliği Meclis gündemine taşıdı. Meclis’te söz alan İYİ Parti Öztürk, kirlilik ve etkilerine dikkat çekti, AK Parti politikalarının çevre ve tarım üzerindeki etkilerini anlattı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 30 Kasım 2018 Cuma, 12:42

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Çevre Kanunu görüşmeleri sırasında partisi adına söz alan İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, Büyük Menderes Havzası ve yaşanan kirlilik sorununa dikkat çekti.

Büyük Menderes Havzası’nın başta kirlilik olmak üzere birçok problemle karşı karşıya olduğun belirten Öztürk, sanayileşme ve şehirleşmeye dayalı olarak ortaya çıkan atıkların, bilinçsiz kullanılan ilaç ve gübrelerin, tarım alanlarının kirlenmesine ve ekosistemin bozulmasına neden olduğunu söyledi.

İYİ Partili Öztürk, “Buna bağlı olarak havzanın verimliliği azalmakta, çevre ve insan sağlığı olumsuz etkilenmektedir. Endüstriyel üretim, çevre kaynakları ve yaban hayatının korunması bakımından doğrudan ilgilidir. AKP döneminde en çok etkilenen kesim tarım sektörüdür. Tarım sektöründe dış ticaret serbestliği, korumacı politikaların tasfiyesi, uluslararası anlaşmalar nedeniyle tarım kesiminden geçimini sağlayanlar önemli ölçüde etkilenmiştir. AB ve ABD politikaları biçimlendirdiğiniz tarım politikaları çiftçiyi vuruyor. Kırsal nüfus işsizliğe ve kente göçe zorlanıyor. Kırsal alanda artan yoksulluk ülke genelinde ciddi sorunlara neden oluyor. Yoksulluk gelişmekte olan ülkelerde sadece ekonomik yetersizlik değildir. Yoksulluk aynı zamanda doğal çevrenin tahribatı konusunda baskı yaratmakta, toplumsal dinamikleri etkilemekte, kültürel ve siyasi yozlaşmayı da beraberinde getirmektedir” dedi.

Büyük Menderes Havzası’nın Denizli, Aydın, Uşak, Muğla illerini içine alan geniş ovaları kapsadığını anlatan Öztürk, “23 bin 900 kilometrelik bir sahadır. Havzada 50’den fazla dere ve akarsu yer almaktadır. En önemli üretim alanlarından biri olan havza, başta kirlilik olmak üzere çok önemli sorunlarla boğuşuyor. Arıtmaya tabi tutulmayan sanayi ve evsel atıklar, yanlış yapılaşma, tarımsal ilaç ve gübrelerin bilinçsizce kullanımı bu tehdidin her geçen gün daha da büyümesine yol açıyor. Doğal kaynakların fiziksel yapısı bozuluyor, milyonlarca yılda oluşan ekolojik denge hızla tahrip oluyor. Dikkatlerimizi Büyük Menderes Havzası’na çevirmeliyiz. Kısa vadede çevre sorunlarına bütüncül çözüm önerileri getirmeliyiz, projeler hazırlamalı ve titizlikle uygulamalıyız” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı