REKLAMI GEÇ

“Paketin elle tutulur yanı yok”

“Paketin elle tutulur yanı yok”

CHP İl Saymanı Serdar Ekiz, meclisten geçen istihdam paketini değerlendirdi. Ekiz, paketin bir çok eksik yanı bulunduğunu belirterek, “İstihdam paketinin elle tutulacak bir tarafı yok. Yasa, hem işveren hem de yurttaşlar açısından işsizlik gibi kronik bir sorunu ortadan kaldırmamakla birlikte, hiçbir çözümü içermemektedir” dedi.

/ DENİZLİHABER / 31 Mayıs 2008 Cumartesi, 00:00

CHP İl Saymanı Serdar Ekiz, CHP İl Yönetim Kurulu Üyeleri Güven Tunç ve Nail Öztürk ile birlikte yaptığı basın toplantısında, meclisten geçen istihdam paketi ve Denizli ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

‘Yasa, hiçbir çözüm içermiyor’

İstihdam paketinin, elle tutulur bir yanı olmadığını belirten Ekiz, “Çok sayıda liyakat sahibi vekilin olduğu mecliste, düşünmekten ve tartışmaktan korkmayan, yanlışları da büyük bir olgunlukla ortaya koyabilen bir tane AKP’li vekil bulamamak, bu toprakların kadersizliği olsa gerek. Meclise geldiği andan, yasalaşıncaya kadar geçen sürecini çok iyi takip ettiğimiz İstihdam Yasası, hem işveren hem de yurttaşlar açısından işsizlik gibi kronik bir sorunu ortadan kaldırmamakla birlikte, hiçbir çözümü de içermemektedir. Elli tutulacak hiçbir tarafı olmayan bir yasadır” dedi.

‘Hızlı bir şekilde işçi çıkarmalara neden olur’

Hiçbir işverenin primlerini, devlet ödüyor diye ekstra bir işçiyi istihdam etmeyeceğini belirten Ekiz, “18–29 yaş aralığı genç veya kadın çalışanın 5 yıllık primleri devlet tarafından karşılanacaktır” demek,işsizliği 30 yaşından yukarıdakilere yaşatmak demektir. Asgari ücrette yaklaşık 125 YTL indirimden yararlanmak isteyen işveren hızlı biçimde işçi çıkaracaktır” dedi.

Gazi istihdam etme zorunluluğunun da bu yasayla ortadan kalktığını ifade eden Ekiz, “Gazilerimize, istihdamda devlet güvencesini kaldırmaktaki maksadı anlamış değiliz” dedi.

Özel sektörde, özürlü işçi çalıştırma şartının da yüzde 6’dan yüzde 3’e indirildiğini dile getiren Ekiz, “Sanki tüm özürlüleri işe şerleştirdiniz de sıra yüzdeyi düşürmeye mi geldi?” diye konuştu. Yasa ile eski hükümlü çalıştırma zorunluluğunun kaldırıldığını da hatırlatan Ekiz, “Peki cezaevinden çıkan eski hükümlüler, nerede ve nasıl iş bulacaklar?” dedi.

AKP’nin iktidarının, yoksul halkın oyunu satın alma modeline göre yönetme sisteminin en belirgin sonuçlarıyla karşı karşıya olunduğunu belirten Ekiz, “Ekmeğin 60 YKR olduğu, bir asgari ücretli işçinin günlük 24 ekmek alabilecek kazancı olduğu bir ülkede yaşamdan ve mutluluktan bahsedilemez” dedi. Ekiz, “Tüm bu olanların hesabını sormak, bizim boynumuzun borcudur” dedi.

‘Denizli ekonomisi de kötü’

Denizli ekonomisine ilişkin değerlendirmeler de yapan Ekiz, tekstilde çalışan sayısının son 5 yılda, yüzde 12 azaldığını belirterek, “2006’da toplam SSK’lı işçi sayısı 151 bin 296 iken, 2007’de bu rakam 148 bin 129’a düşmüştür. 1 yılda yaklaşık yüzde 2 gibi görünen azalma, bu yıl içinde yaklaşık 120 bin kişinin de işini kaybetmesiyle yüzde 10 gibi dramatik bir orana ulaşmıştır. Denizli’nin tekstil ve konfeksiyon ihracatında 1 yıl içinde yaklaşık yüzde 15’lik bir azalma söz konusudur. İhracatla ayakta duran bir şehirde sadece bu gösterge bile durumun ciddiyetini ortaya koymaktadır” dedi.

Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü’nden aldığı resmi verilerde KDV tahsilatının, gelir vergisinin ve özel tüketim vergilerinin 2008 yılının ilk üç ayında ciddi oranda düştüğüne dikkat çeken Ekiz, “KDV tahsilatında üç ayda dramatik bir düşüş yaşandı. Gelir Vergisi’nde yüzde 30 azalma var. Özel Tüketim Vergisi’nde ise 400 milyon YTL azalma var. Petrol tüketimiyle alakalı petrol gelirindeki azalma da Türk halkının içinde bulunduğu sıkıntıyı göstermektedir. Özel tüketim vergisinde de 2008’in ilk üç ayında yüzde 30 azalma var” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı