REKLAMI GEÇ

“Anayasa değişikliğinden vazgeçin”

“Anayasa değişikliğinden vazgeçin”

Denizli Baro Başkanı Adil Demir, hükümeti, yapmaya hazırlandıkları Anayasa değişikliğinden vazgeçmeye çağırdı. Demir, “Cumhuriyetin modernleşme projesi ve laiklik ilkesi, diğer Müslüman ülkelerden vazgeçilmez farkımızdır. Hükümeti; bu anayasa değişikliğinden vazgeçmeye çağırıyor, toplumsal huzur ve birliği sağlama görevini hatırlatıyoruz” dedi.

/ DENİZLİHABER / 8 Şubat 2008 Cuma, 01:00

Gündemi meşgul eden türban tartışması ve bu konuda yapılacak Anayasa değişikliği konusunda açıklama yapan Denizli Baro Başkanı Adil Demir, hükümeti bu değişiklikten vazgeçmeye çağırdı.

Demir, 1982 Anayasası yerine daha demokratik, gerçekten sivil ve çağdaş bir anayasayı toplumsal uzlaşma ile yeniden yazmayı beklerken, bir anda iktidar partisi ile bir muhalefet partisinin, Anayasa Hukuku’nun kurallarını hiçe sayarak, yüksek öğretimde giyim kuşa ilişkin bir düzenlemeyi, 1982 Anayasası’na yamamaya kalkışmaları ile karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

Millete karşı, herkesi samimi ve dürüst davranmaya çağıran Demir, “1982 Anayasası’nın önemli kısmı değişecekse, yeni bir anayasa yürürlüğe girecekse, bu gerginlik niçin yaratılıyor” diye konuştu.

‘İktidar, bizi güçlendirmekle yükümlü’

Türkiye’nin ve dünyanın bir ekonomik kriz tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu ifade eden Demir, “Sanayici işçisinin parasını zor ödüyor, köylü tarlasını ekemiyor, esnaf siftah yapmadan dükkan kapatıyor, işçi-memur tüm çalışanlar emeğinin karşılığını alamıyor, toplumun her kesimi kredi borcu içinde para sıkıntısı çekiyor. Türk ekonomisi, bıçağın sırtında bir büyük bunalım korkusu yaşıyor. Her geçen gün ekonomi kaygı veriyor. Bölücü teröre karşı, Mehmetçik sınır ötesi operasyon yapıyor. Analar, babalar televizyonlardan vatan evlatlarını takip ediyor. Ülkemiz ve ulusumuz böylesine büyük sorunlar sarmalıyla uğraşırken; siyasal iktidar, uzlaşma ve diyalog ile toplumsal birlik ve bütünlüğümüzü güçlendirmek görevi ile yükümlüdür” dedi.

‘Laiklik, vazgeçilmez farkımız’

Anayasaların, bir moda dergisi olmadığını hatırlatan ve ‘Müslüman’ı, Hıristiyan’a köle yapan geleneğin, anayasada yer almaması gerektiğini belirten Demir, “Türbanın yasa ile güvenceli olduğu rejimler, batının emrinde yöneticilere sahip, millet yerine ümmet toplumu olmuşlardır. Türkiye’nin modeli bu devletler olamaz. Cumhuriyet kolay kurulmadı, hiç kimsenin geri döndürmeye gücü yetmez. Cumhuriyetin modernleşme projesi ve laiklik ilkesi, diğer Müslüman ülkelerden vazgeçilmez farkımızdır” diye konuştu.

Hükümeti; bu anayasa değişikliğinden vazgeçmeye çağıran Demir, “Toplumsal huzur ve birliği sağlama görevini hatırlatıyoruz. Bunun için 9 Şubat 2008 tarihinde Türkiye Barolar Birliği ve 78 Baro Başkanı Ankara’da buluşacağız” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı