REKLAMI GEÇ

BAKAN ÇAĞLAYAN’DAN BANKACILARA ELEŞTİRİ

BAKAN ÇAĞLAYAN’DAN BANKACILARA ELEŞTİRİ

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Çağlayan, DETKİB’in düzenlediği ihracat değerlendirme toplantısında, “Bankalarımız, bankacılarımız, geminin güvertesinde güneşlenirken, reel sektörümüz, esnafımız geminin motor dairesinde motora yağ bulmaya çalışıyor” dedi.

/ DENİZLİHABER / 26 Mart 2010 Cuma, 18:52

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, DETKİB’in düzenlediği, Denizli İhracat Değerlendirme Toplantısı’na katıldı. Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf ile birlikte toplantıya bakılan Bakan Çağlayan, konuşmasında, bankacıların, reel sektöre yönelik tavrını eleştirdi.

DSO Başkanı Müjdat Keçeci, toplantının açılışında, Denizli Platformu adına yaptığı konuşmada, Denizli sanayisinin ve ihracatçısının durumunu rakamlarla bakanlara anlattı.
Keçeci, bankacıların reel sektöre olan olumsuz yaklaşımından yakındı.

Sözlerine, “Denizli’ye borcum var” diye başlayan Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, “Denizli’de yapılan Ekonomik Koordinasyon Kurulu’na, yurtdışında olmam sebebiyle katılamamıştım. Size borcum vardı. Bugünkü toplantılarla, bu borcumu size ödeyeceğim” dedi. Bakan Çağlayan, Denizli’nin, ihracat, üretim, yatırım ve istihdamda öncü konumunu devam ettiren bir il olduğuna dikkat çekti. Bakan Zafer Çağlayan, hiç kimsenin beklemediği bir krizin yaşandığını belirterek, “Krizin etkilerini, 2011 -2012’den sonra daha iyi analiz edebileceğiz. Kapitalizmin tarihinin ve tarifinin değiştiği bir dönemle karşı karşıyayız. Dünya ticareti rakamlarındaki değişmeleri izleyenler, dünyanın 2008’deki rakamlarını, 2013’ten önce yakalayamayacağını söylüyor. Türkiye’nin bu krizden etkilenmemesi mümkün olamazdı. Türkiye, ihracatla büyüdü. İhracattaki gerileme ise kriz döneminde tüm parametreleri olumsuz etkiledi. Türkiye’nin ihracatında, değer bazında yüzde 22.6’lık bir düşüş vardı ancak Türkiye yine de ihracatta şampiyonlar liginden düşmedi” dedi. Türkiye’nin kaybının Avrupa pazarlarında olduğunu ancak rekabetten dolayı bir kaybının olmadığını söyleyen Bakan Çağlayan, “Pazarımızı çeşitlendirerek ihracatımızı 102.2 milyar dolarda tuttuk. Afrika pazarlarında ihracat içindeki payı yüzde 4’ten yüzde 10’a çıktı” dedi.

Bankacılara eleştiri
Bakan Çağlayan, bankacılık sektörüyle reel sektörün aynı gemide yer aldığını, ancak bankacılık sektörünün kriz zamanlarında gerekli desteği sağlamadığını belirtti. Bakan Çağlayan, “Türkiye’de ihracatta, üretimde, istihdamda, bu kadar küçülmenin yaşandığı, birçok firmanın batmış olduğu ortamda, bankacılık sisteminin 20 milyar dolar kar etmesine ‘Allah mübarek etsin’ diyorum. Başka söyleyecek bir şey yok. Bankalarımız, bankacılarımız, geminin güvertesinde güneşlenirken, reel sektörümüz, esnafımız geminin motor dairesinde motora yağ bulmaya çalışıyor vaziyettedir. Aynı geminin içindeyiz. Fakat geminin farklı farklı yerindeyiz. Dolayısıyla bankacılık sektörünün her zaman reel sektöre ve esnaf kesimine desteğinin artarak devam etmesi lazım. Bugün ihtiyaç duyan, yarın ihtiyaç duyulan durumuna gelecek” dedi.

Eximbank yeniden şekillendirilecek
Eximbank’ı yeniden şekillendirdiklerini de belirten Zafer Çağlayan, “Eximbank, normal bankalar gibi kredi mi versin yoksa uzun vadeli kredi mi versin? İhracatçıları, bankaların desteklediği, Eximbank’ın da garantör olduğu bir sistem oluşturacağız” dedi. Bakan çağlayan, ihracatta yeni stratejinin de ihracat odaklı üretim stratejisi olduğunu söyledi.
Markalaşmaya destek
Bakan Çağlayan, Denizli’nin marka şehir olma imajının mutlaka yaratılması gerektiğine de vurgu yaptı ve buna destek olacaklarını söyledi.

İsteklerini sıraladılar
Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf da Denizli’nin, Türkiye’ye model olmuş bir kent olduğunu söyledi. Bakanların konuşması sonrasında, DETKİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, DSO Başkanı Müjdat Keçeci, DTO Başkanı Necdet Özer, DTB Başkanı İbrahim Tefenlili, Denizli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Musa Çelikkol, çözülmesini istedikleri sıkıntıları aktardı.

Havaalanı sıkıntısı
DSO Başkanı Müjdat Keçeci, havaalanında yaşanan sıkıntıyı dile getirdi. Keçeci: “Denizli’de havaalanı var. 3 ayda 40 bin kişi taşımışız. Bunun 30 bini yurtdışından gelen insanlar. Uçağımız var, sabah geliyor akşam gidiyor. 12 yıl olmuş pist yapılalı, piste bakım yapılacakmış. Ama ‘3 ay havaalanını kapatacağız’ dediler. Havaalanı bizim elimiz ayağımız. Acil pistin, ana pistten önce bakıma alınmasını ve bu pistin sivil uçuşların hizmetine tam açılmadan, ana pistin kapatılmamasını istiyoruz. Ne olur bunu kapatmayın. Bizden mal alacak kişileri buraya getiremezsek, mal satamayız. Başka illerde yedek pistler var. Denizli’ye de yedek pist yapılsın” dedi.

Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf da “Dün akşam gelen bir haber var. Bakımın, 3 aydan 2 aya indirilmesini sağladık ve bakımın Temmuz Ağustos aylarında yapılacağı söylendi” dedi. DETKİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, havaalanında geniş bir taksi yolu bulunduğunu, bu yolun genişletilerek yedek pist olarak kullanılabileceğini söyledi.

Bakan Zafer Çağlayan ise “Yedek pist varsa onu değerlendirin. Çarşamba günü yapılacak Bakanlar Kurulu’nda, bu konuyu Denizli’nin iki bakanı olarak -ben de fahri bakanınızım_ gündeme getirelim” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı