REKLAMI GEÇ

BELEDİYE ODA ONAYLI PROJELERE RUHSAT VERMEYECEK

BELEDİYE ODA ONAYLI PROJELERE RUHSAT VERMEYECEK

Denizli’de AKP’li belediye TMMOB’ye bağlı meslek odaları arasındaki gerilim zirve yaptı. Belediye, oda onaylı projelere 1 Ocak’tan itibaren ruhsat vermeyeceğini duyurdu. Uygulamayı illegal bulan oda temsilcileri, hukuk uyarısı yaptı!

/ DENİZLİHABER / 30 Aralık 2010 Perşembe, 20:21

Denizli Belediyesi TMMOB’ye bağlı meslek odaları tarafından onaylı projelere 1 Ocak itibariyle
ruhsat vermeyeceğini duyurdu. Denizli Belediyesi’nin İmar işleri Müdürlüğü’nün kapısına astığı yazı ise meslek odaları ile belediye arasında gerginlik yarattı. Yaşanan bu durumu hukuk tanımaz bir uygulama olarak değerlendiren meslek odaları temsilcileri durumun düzeltilmemesi halinde yargıya gideceklerini söyledi. Belediye’nin resmi olmayan ve altında imza bile bulunmayan yazısında “01.01.2011 tarihinden itibaren belediyemiz sınırları içerisinde bulunup projelerinin (mimari, betonarme, tesisat elektrik) kapaklarında ilgili oda onaylı olamayacaktır. Tasdik için gelen projelerin kapakları, belediyemizce belirlenen yazı ekindeki standart tipte olacaktır. Aksi halde projeler tarafımızca kabul edilmeyecektir” denildi.

YAŞA “KURAL VE HUKUK TANIMAZ BİR ÇALIŞMA”
Yaşanan bu duruma ilk tepki Makine Mühendisleri Odası Denizli Şube Sekreteri Fatih Yaşa’dan geldi. Yaşa, yapılan uygulamanın kural ve hukuk tanımaz bir çalışma olduğunu belirterek; “ Denizli Belediyesi tarafından İmar İşleri Müdürlüğü’ne asılan bir yazıyla 1.1.2011 tarihinden itibaren oda vizeli projelere bakılmayacağı şeklinde bir duyuru yapıldı. Bu durumu belediyelerin yetkilerini aşan, meslek odalarının kendi yönetmeliklerinden kaynaklanan denetimlerini hiçe sayan ve odalarla arasında vesayet yetkisini tanımayan, onay ve yetki denetimine sahip olduğunu sanan, bir zihniyetin ürünü olduğunu görüyoruz. Bizim Anayasa’nın 135. Maddesi gereğince kurulmuş meslek odalarının kendi yönetmeliklerinden kaynaklanan kendine ait yetkilerine engelleme yapamazlar. Eğer yönetmeliklerimizde kanunlara bir aykırılık varsa belediye yetkililerini mahkemeye başvurmaya çağırıyorum. Yapılan işin Türk Ceza Kanunu’nun 113. Maddesine göre suç olduğunu duyuruyorum. Varsa böyle bir karar ivedilikle gözden geçirilmesini, üyelerimizin, vatandaşlarımızın mağdur edilmemesini istiyorum. Bu uygulama yapılmadığı takdirde de her türlü yasal haklarımızı kullanacağımızı söylüyorum” dedi.

ŞENEL “KİMSE MÜDAHALE EDEMEZ”
Mimarlar Odası Denizli Şube Başkanı İbrahim Şenel de duruma tepki gösterenler arasında. Şenel,
bir hafta önce Denizli Belediyesi tarafından kendilerine bir yazı gönderildiğini ve yazıda yapı denetim kuruluşlarının gerekli proje denetimini yaptığı için odaların vize vermesine gerek olmadığı, bu nedenle Denizli’de mevcut olan protokolün iptali ve oda onaylarının aranmayacağının ifade edildiğini söyledi. Şenel, gelen yazı sonrası belediyeye yazılı bir cevap verdiklerini söyleyerek “Cevabımızda odaların yaptığı uygulamanın bir vize uygulaması olmadığını, bunun hukuki dayanaklarının nerelere gittiğine dair yazılı bir açıklama verdik. Dün itibariyle Denizli Belediyesi İmar Dairesine astığı bir yazıyla oda onaylı projeleri dikkate almayacağını ifade etti. Bu yazıda resmi bir onay ve imza yoktu. Ancak biz bunun resmi bir yazı olduğu varsayımıyla değerlendirmemizi yaptık. Bundan sonraki süreçte yasa ve hukuk ne diyorsa o olur. Meslek odalarının yaptığı denetim şu anda tamamen kendi iç hukuku oda ve üyeleriyle birlikte kendine ait yasayla yaptığı bir çalışma. Bu konuyla ilgili önceden de davalar var ve davacılar bu davaları kaybetti. Ankara Büyükşehir Belediyesi de buna dahil. Tüm yasal dayanaklarımız mevcut, uygulamayı sürdüreceğiz. Bizim başka şansımız yok. O zaman hukuksuz bir uygulama yapar hale geliriz. Pazartesi günü oda onaylı bir proje gittiğinde ve onaylanmadığında yasal hakkımız ortaya çıkacak ve müracaatlarımızı yapacağız. Yasal süreçte başlayacaktır. Yasa ne diyorsa onu yapıyoruz. Odamızın iç işleridir bununla ilgili olarak bir genelgede vardır. Kimsenin müdahale edemeyeceği konusunda” dedi.

ZOLAN “KANUN VE YÖNETMELİĞE AYKIRI DEĞİL”
Yaşa ve Şenel’in açıklamalarının tersine yaptıklarının kanun dışı olmadığını savunan Denizli Belediye Başkan Yardımcısı Osman Zolan ise Denizli Belediyesi olarak 2004 yılında değişik odalarla projelerin nasıl yapılması konusunda bir işleyiş protokolü yaptıklarını söyledi. Zolan, “Bu protokolde kanunda ön görülmeyen ama farklı tarafların gelecekle ilgili sağlıklı işlemesi açısından bir anlaşma yapılmıştı. Son yaptığımız bu olay her yıl kendiliğinden uzayan bir protokoldü. Biz bu protokolün imzalanmayacağı konusunda odalarımıza gerekli tebligatı yaptık” dedi. Denizli Belediyesi olarak kanun ve yönetmelikler çerçevesinde ne gerekiyorsa onu yaptıklarını ileri süren Zolan, “Bu projelerde kimlerin onayı olacağı kanunda net olarak bellidir. Denizli’de yapı denetimin olduğu bir ildir. Yapı denetimin onayı olur ve Denizli Belediyesi de onaylar. Odaların onayı olacak diye herhangi bir düzenleme yok. Bizler odalardan sadece sicil belgesi, yani proje yapmasıyla ilgili yasal hakkı olup olmadığı ile ilgili bir belge talep etme görevimiz var. Kendilerinin odayla iç işleyişleri nasıldır? Ona biz müdahale edemeyiz. Bahsettiğimiz konu proje üzerinde Denizli Belediyesi ve yapı denetimin onayı konusudur. Hiçbir kanunda bunun üzerine başka bir onay olacaktır diye bir şey söz konusu değildir. Bu konu odalarımız tarafından tam anlaşılmamış olabilir. Biz projeler içerisinde olması gereken onayları şekil olarak tanımladık. Hiçbir kanun ve yönetmeliğe de aykırı değildir” iddiasında bulundu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı