REKLAMI GEÇ

Özmen, ses getiren anketi değerlendirdi

Özmen, ses getiren anketi değerlendirdi

Denizlihaber.com ile EFG Araştırma’nın birlikte gerçekleştirdiği ve “Nasıl bir belediye başkan adayı istiyoruz?” sorusuna yanıt aranan anket büyük ses getirdi. Ekiplerin 1.100 seçmen ile yaptığı anketi, araştırmayı yapan EFG Araştırma Şirketi sahibi İlker Özmen’den yorumlamasını istedik. Biz sorduk, İlker Özmen yanıtladı, ankete katılan seçmenlerin ortaya koyduğu profili değerlendirdi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 18 Ekim 2018 Perşembe, 19:07

Denizlihaber.com: Bu araştırma fikri nasıl oluştu?
İlker Özmen: EfG Araştırma olarak, her yerel seçim dönemini aktüel bir araştırma yaparak başlatıyoruz. Hatırlarsanız, 2014 yerel seçimleri dönemine, mevcut belediye başkanları ile yaptığımız bir araştırma ile başlamıştık. 2019 seçimi öncesinde ise; Denizli halkının nasıl bir belediye başkanı istediği ile ilgili bir araştırma yaparak başlamayı tercih ettik.

Toplum ve bireyler çok hızlı bir şekilde değişiyor. Beklentiler arttı, çeşitlendi ve kalıplar değişti. Bu değişimin belediye hizmetleri beklentilerine yansımalarını geniş bir açıdan, bütünsel bir bakışla izlemek gerekiyor. Biz de EfG Araştırma olarak, belediye hizmetleri beklentilerini araştırmanın öncesinde, belediye başkanlarının nasıl biri olması gerektiğini seçmene sormanın iyi bir başlangıç olacağını düşündük.

Ayrıca önceki seçimlerde de tespit ettiğimiz bir gerçeklik var. Yerel seçimler ideolojinin daha geride kaldığı, adayın ise daha öne çıktığı bir seçim. Seçmenlerin oy verme dinamikleri genel seçimlerden farklı. Araştırmamızda adayın mı partinin mi önemli olduğunu da sorduk. Seçmenlerin %66’sı yani her 3 seçmenden 2’si adayın daha önemli olduğunu belirtiyor.

Denizlihaber.com: Araştırma ne zaman yapıldı, nerelerde yapıldı, kaç kişiyle görüştünüz?
İlker Özmen: Araştırmayı Denizli ilini (istatistiki hata payı dahilinde) temsil edecek şekilde tasarladık. Araştırma kapsamında; Pamukkale’de 432, Merkezefendi’de 398 ve çevre ilçelerde 270 kişi olmak üzere toplam 1.100 kişi ile görüştük. Bu örneklem sayısı ve dağılım, Denizli ilini ± %3 oranında temsil ediyor.

Denizlihaber.com: Peki, kimlerle görüştünüz? Görüşülecek kişileri nasıl belirliyorsunuz?
İlker Özmen: Görüşülen kişilerin Denizli’yi temsil edebilmesi için yaş, cinsiyet, eğitim, meslek dağılımlarını Denizli’nin mevcut yapısına uygun şekilde dağıtıyoruz, Görüşeceğimiz kişileri tesadüfi olarak belirliyoruz. Görüşmeler ağırlıklı olarak kişilerin evlerinde ya da iş yerlerinde yapılıyor. Katılımcıların rahat cevap veremeyeceği kalabalık, kahve, cafe vb. yerlerde görüşme yapmıyoruz.

Denizlihaber.com: Araştırma verilerinden konuşalım. Seçmen nasıl bir belediye başkanı istiyor?
İlker Özmen: Öncelikle seçmen genç bir belediye başkanı istiyor, bunu net olarak görebiliyoruz. Görüştüğümüz her 10 kişinden 6’sı belediye başkanı 45 yaşından genç olsun diyor. Gençler içinde bulunduğumuz yeni çağa ve yeni dünyaya daha yakınlar, daha hızlılar, daha iyi iletişim kuruyorlar. Seçmende bunun farkında ve artık eski tip, yavaş ilerleyen, zor ulaşılan yönetim modellerini ve yöneticileri tercih etmiyorlar.

En çok tercih edilen yaş grubu 35-44, görüştüğümüz her 2 kişinden 1’i belediye başkanı 35-44 yaş grubunda olsun istiyor. (Benim de içinde bulunduğum yaş grubu.) Ben bu tercihi iki faktöre bağlıyorum. Birinci faktör 35-44 yaş grubunun hem bedensel hem de zihinsel olarak yüksek performans sergileyebilecek yeterlilikte olması. İkinci faktör ise 35-44 yaş grubunun eski nesil ve yeni nesil arasında bir nevi tampon yaş grubu olması. Siyah beyaz televizyonu da gördük, YouTube’u da kullanıyoruz.

Denizlihaber.com: Peki yaş grubundan sonra hangi özellikler çıkıyor?
İlker Özmen: Yaş grubunda sonra öne çıkan özellikler yönetim deneyimi ve eğitim. Seçmen, belediye gibi büyük ölçekli ve komplike bir kurumu yönetecek kişinin yöneticilik deneyimine sahip ve eğitimli olmasını -haklı olarak- istiyor. Yönetim deneyiminin yanı sıra, adayın bilinen başarıları olmasını da istiyor. Kısacası liyakat istiyor. Kurumların layık olmayan kişi/kişiler tarafından yönetildiğinde ortaya büyük sorunlar çıkabileceğini ülke olarak gördük. Tabii yabancı dil bilmesi, değişen ve gelişen dünya ile iletişim halinde olması da tercih sebebi özelliklerden.

Denizlihaber.com: Peki adayın sahip olması gereken başka hangi özelikler var?
İlker Özmen: Adayın sosyal medyayı aktif kullanması, adayın basında sık yer almasından daha fazla tercih ediliyor. Bu durum da hızla değişen yeni dünyanın etkilerinden. Seçmen adayla hem hızlı hem de direkt hem de karşılıklı iletişim kurmak istiyor. Tabii burada şunu da eklemek isterim. Adayın sosyal medya kullanımı birkaç satır yazı ve birkaç fotoğraf paylaşımından ibaret kalmamalı. Bu tip tek taraflı kullanım, 2010’ların öncesinde kalan, artık eskiyen bir kullanım şekli. Aday sosyal medyayı interaktif kullanmalı, paylaşımla etkileşime girenlerle iletişim kurmalı, soru sormalı, sorulara cevap vermeli, eleştirilere açılık getirmeli vs.

Denizlihaber.com: Seçmenlerin tercih ettiği bir sosyal mecralar hangileri?
İlker Özmen: Görüştüğümüz seçmenlerin %45’i facebook’u düzenli olarak kullandığını belirtiyor. Instagram’ı düzenli kullananların oranı %36, twitter’ı düzenli kullananların oranı ise %15. 2019 yerel seçimleri sosyal medyayı aktif kullanan adayın avantaj sağlayacağı bir seçim olacak. İnternet ve sosyal medya, her seçimde -bir önceki seçime göre- daha etkili oluyor. Geleneksel mecranın ana mecra olduğu son seçimleri yaşıyoruz.

Yorumlar

Sercan Cetiner   -  Bağlantı 18 Ekim 2018, 21:31

Geçen secimde olduğu gibi bu seçimlerde efg araştırma doğru tespitler yapmış… ilker beyin söylediklerine katılıyor ve araştırma için teşekkür ediyorum.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı