REKLAMI GEÇ

KAÇ KİŞİNİN ÇALIŞMA İZNİ VAR?

KAÇ KİŞİNİN ÇALIŞMA İZNİ VAR?

İyi Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk Denizli’de yaşayan yabancı uyruklulardan kaçının çalışma izninin olup olmadığı hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Öztürk soru önergesinde geçtiğimiz günlerde Seyir Tepesi ve Şehir Orman Rekreasyon Alanı’nda meydana gelen kazada yaşamını yitiren 3 kişinin ve yaralanan 1 kişinin de çalışma izinlerinin olmadığı konusunda bilgi verdi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 27 Eylül 2018 Perşembe, 10:40

Buna göre İyi Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk’ün Türkiye Büyük Millet MeclisiBaşkanlığı’na verdiği soru önergesi şöyle;
Denizli İli Pamukkale Belediyesi “Seyir Tepesi ve Şehir Ormanı Rekreasyon Alanı” yapım işi Kamu İhale Kanunu 2017/613559 ile ihale edilmiştir. 14 Eylül 2018 tarihinde vinç bomunun kırılması sonucu ölümlü iş kazası vuku bulmuştur . Bu iş kazasında 3 ölü 1 yaralı mevcuttur. Çalışan işçiler yabancı uyruklu olup Eksanollah Nabizadeh , Muhammet İsa Palvameni , Lal Muhammet Rahimi adlı Afgan uyruklu işçiler ölmüş , Nurullah Aelishah isimli işçi de ağır yaralanmıştır .Kazadan sonra medyaya yansıyan bilgilere göre kazaya karışan işçilerin çalışma izinlerinin olmadığı belirtilmiştir .
Denizli İl Göç İdaresi Başkanlığı 2018 verilerine göre Denizli ilinde 14.366 Suriyeli , 5.300 İranlı , 4.400 Afgan olmak üzere 25.000’den fazla yabancı uyruklu kişi yaşamaktadır .
6735 Sayılı Uluslararası İş gücü Kanunu 6. Madde 2. Fıkraya göre bu konu kapsamında yer alan yabancıların “Çalışma İzni” olmaksızın Türkiye’de çalıştırılmaları yasaktır.
6735 Sayılı Uluslar arası İş Gücü Kanunu 22. Madde 2. Fıkrada “Çalışma İzni ve Çalışma İzni Muafiyetine” sahip yabancılar ve yabancı çalıştıran işverenler Sosyal Güvenlik Mevzuatından kaynaklanan yükümlülüklerini kanuni süresi içinde 31.05.2006 Tarih ve 5510 sayılı Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası kanunu hükümlerine göre yerine getirirler.
Yapım işleri Genel Şartnamesi 19. Madde 5. Fıkrada yüklenici, çalıştırdığı işçilerle, kullandığı makine , araç ve malzemelerin idarece her an kontrol edilebilmesi için , bunların miktarlarını ayrıntılı şekilde gösteren cetvelleri istenmesi halinde Yapı Denetim Görevlisine vermek zorundadır .
Uygulamadaki bu göz yumma ya da ihmallerden dolayı çalışma izni olmayan yabancı uyruklu personelin çalıştırılmasıyla Türk vatandaşı olan işçilerimiz istihdam edilememekte bu vb sebeplerden dolayı işsizlik oranı yükselmektedir.
1 – Türkiye genelinde ve Denizli’de “ Geçici Koruma Altındaki “ veya” İkamete Tabi “ yabancı uyruklu kaç kişinin çalışma izni mevcuttur?
2 – Özellikle benzer kapsamda Devlet Kurumu veya Belediyelerde yapılan yapım işlerinde, alt taşeron firmalarda çalışan yabancı işçi sayısı kaçtır ?
Bunların Çalışma İzninin olup olmadığının tespiti için ne gibi denetimler yapılmaktadır ?

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı