REKLAMI GEÇ

LAİKLİK TEHDİT ALTINDA

LAİKLİK TEHDİT ALTINDA

Denizlihaber’in 1 ay boyunca oylamaya açık tuttuğu “Laiklik tehdit altında mı?” soru başlıklı anketine 978 Denizlili oylarıyla katıldı. Katılımcıların yüzde 58’i laikliğin tehdit altında olduğunu düşünüyor ve “evet” diyenlerin önemli bir kısmı yapılanların irticai çevreleri cesaretlendirdiğin düşünüyor.

/ DENİZLİHABER / 19 Nisan 2008 Cumartesi, 00:00

Denizli son birkaç yılda özellikle Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri sırasında yaşanılan bazı uygulamalar nedeniyle ulusal medyanın gündemine istemediğimiz bir kimlikle çıktı. Laiklik karşıtı etkinliklere vurgu yapılan bazı haberler Denizli’yi “Ilımlı İslam Modeli” olarak ilan ederken, bundan en büyük rahatsızlığı şüphesiz bu kentte yaşayanlar duydu.

Denizlihaber, sorumlu yayıncılık anlayışı nedeniyle, Denizlililere laikliğin tehdit altında olup olmadığını sordu. Bir ay boyunca gazetenin ana sayfasında yer alan ankete 978 Denizlili, oylama yaparak, katıldı. Her ziyaretçinin yalnızca bir oy kullandığı ankete göre, kentte yaşayanların önemli bir oranının laikliğin tehdit altında olduğunu düşünüyor.

Yüzde 58 tehdit var dedi

978 katılımcıdan yüzde 58’si “Sizce laiklik tehdit altında mı?” sorusuna “Evet” yanıtını verirken, evet şıklarını işaretleyenlerin yüzde 92’si gerekçe olarak da yapılan uygulamaların irticai çevreleri cesaretlendirdiğini belirtti. Laikliğin tehdit altında düşünenlerin yüzde 4’ü dinsel fiziki özgürlüklerin kamusal alanda ayrımcılığa yol açacağını düşündüğünü belirtirken, yüzde 4’ü ise konuya daha itiyatlı yaklaşıyor ve şu an yapılanların ileride sıkıntı yaratabileceği ihtimaline dikkat çekiyor.

Yüzde 3.5 ihtimal bile vermiyor

Ankete katılanlardan yüzde 3,5’luk bir dilim ise laikliğin yıkılabilecek bir olgu olmadığı görüşünde. “Hayır, laiklik kolay kolay yıkılmayacak bir olgudur” seçeneğini işaretleyen kesim, her ne olursa olsun laiklik olgusunun yıkılabileceğine ihtimal bile vermiyor.

Yüzde 37’si çarpıtıldığı düşüncesinde

Ankete katılanlardan yüzde 37’lik bir dilim yapılan uygulamaların laiklik için bir tehdit oluşturmadığını düşünüyor. Hayır yanıtını işaretleyenlerden yüzde 63’ü yapılanların özgürlükten öteye yorumlanmaması gerektiği görüşünde, yüzde 30’u da mevcut iktidarın türban ve benzeri düzenlemelerini tamamen demokratikleşme olarak algıladığını belirtiyor. Hayır diliminde geri kalan küçük bir bölüm ise gerek hükümetin icraatları gerekse yaşanan söz konusu olayların laikliği tehdit edebilecek bir olgu olmadığına biraz da çekimser bir ifadeyle “sanmıyorum” yanıtıyla yaklaşıyor. Ankete katılan yüzde 1,5’luk bir dilim ise bu konularla ilgilenmediğini belirtiyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı