REKLAMI GEÇ

EFG’den belediye başkanları yerel seçim anketi

EFG’den belediye başkanları yerel seçim anketi

Denizli’de faaliyet gösteren araştırma şirketi EFG, yaklaşan yerel seçimleri bu kez seçmene değil belediye başkanlarına sordu. Denizli’nin 18 ilçe ve bir belediye başkanının katıldığı ankette, başkanların demografik özelliklerinden yerel seçimlere ilişkin düşüncelerine ilginç bilgiler yer alıyor.

/ DENİZLİHABER / 25 Eylül 2013 Çarşamba, 16:09

Denizli’nin yerel araştırma şirketi EFG, yaklaşan yerel seçimlerle ilgili olarak ilginç bir araştırma yaptı. Alışan seçimler öncesi nabzı tutmak adına seçmenlerin katıldığı anketler düzenlemek. Ancak EFG alışılanın aksine önümüzdeki yerel seçimleri bu kez il ve ilçe belediye başkanlarına sordu.

Yaklaşık 3 hafta süren ve 19 belediye başkanıyla yüz yüze görüşülerek yapılan ankette başkanların demografik özelliklerinden yerel seçimlere ilişkin düşüncelerine kadar birçok detay raporlandı. Başkanların kaçıncı kez başkanlık yaptığı, yeniden aday olup olmayacakları, bekledikleri oy oranları, yaşları, eğitim durumları ve mesleklerine kadar tüm yönleriyle ele alındıkları anketin sonuçları, EFG Genel Müdürü İlker Özmen’in yaptığı bir basın toplantısıyla açıklandı.

Yurt dışı ve yurt içi birçok araştırma şirketinin Denizli saha çalışmalarını da gerçekleştiren ve 2007 yılından bu yana hem Pazar hem da kamuoyu araştırmaları konusunda profesyonel bir ekiple hizmet veren EFG’nin Belediye Başkanları Anketi öncesi gazetecilere araştırma sonuçlarının medyada kullanması konusunda da bilgi veren Özmen, güvenirliğin altını çizdi.

GÜVENİLİRLİK UYARISI
Medya kuruluşlarınca yayınlanan anketin okur tarafından güvenilir bulunması için bir takım kriterler olduğuna dikkat çeken Özmen, yayınlanan bir anketin apolitik, bilimsel bir bakış açısıyla gerçekleştirilmiş olmasının önemine değindi. Yayınlanan anketlerin kimin tarafından finanse edildiği, hangi yöntem ve şekillerle yapıldığı, hangi bölgelerde kaç adet örneklemle yapıldığı, örneklemlerin nasıl belirlendiği gibi bilgilerin yer aldığı bilgilerin de okurla paylaşılması gerektiğine vurgu yapan Özmen, “Bu künyeyi yayınlanan anketlerde vermek, okurun anketin güvenilirliğini arttırır” dedi.

BAŞKANLAR TEKRAR ADAY OLMAK İSTİYOR MU?
Kısa bilgilendirmenin ardından Denizli’de görev yapan il ve ilçe belediye başkanlarına ilişkin anketin sunumuna geçen Özmen, 19 belediye başkanının siyasi kimliği hakkında bilgi verdi. Denizli’de görev yapan başkanlardan 12’si Ak Partili, 5’i CHP’li ve 2’sinin ise MHP’li olduğunu belirten Özmen, ankete katılan belediye başkanlarından 13’ünün tekrar aday olmayı düşündüğünü, 3’ünün kararsız olduğunu, 1’inin soruyu yanıtsız bıraktığını, 1’inin de aday olmak istemediğini söyledi.

anons

AK PARTİLİLER OY ORANI KONUSUNDA TEMKİNLİ
Başkanlara yöneltilen bir başka soru ise seçimlere girmeleri halinde alacakları oy oranlarını arttırıp arttıramayacakları konusunda. Sorunun yöneltildiği tüm CHP’li ve MHP’li başkanlara göre alacakları oy oranları yükselecek. Ancak Ak Partili başkanlar temkinli. Ak Partili başkanların yarısına yakını ‘muhtemelen’ yanıtı verirken, geri kalanların çoğu bilmediği, Ak Partili bir başkan ise EFG’ye oy oranlarının artmayacağı yanıtını verdi.

YAŞ ORTALAMASI 52
Denizli’de görev yapan belediye başkanlarının 12’si üniversite mezunu, biri ilkokul, üçü ortaokul ve 2’si ise lise mezunu. Başkanların 47.4’ü mimar, mühendis, doktor ve avukat gibi serbest meslek dallarından. Yüzde 36.8’i ticaretle uğraşıyor. Geri kalan ise kamu görevlisi ya da emeklisi. Başkanlardan yalnızca Acıpayam Belediye Başkanı Şevkan Denizlili değil, diğerlerinin tümü memleketlerinde belediye başkanlığı yapıyor. Yüzde 63.2’sinin ilk kez başkanlık yapıyor, yüzde 26.3’ü ikinci dönemini yaşıyor, 2 başkan ise 3. Dönem başkanlığını tamamlamak üzere. Yaş ortalamaları 52. En yaşlı başkan 70 yaşındaki Çivril Belediye Başkanı Hakkı Arslan. En genci ise 46 yaşındaki kapanacak olan Akköy Belediyesi’nin Başkanı Abdullah Kılbıyık.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı