REKLAMI GEÇ

250 YIL BOZULMAYAN CENAZE

24 Haziran 2016 Cuma

denizli-ibrahim-afatoglu-250-yil-bozulmayan-cenaze-h

Çalçakırlar Köyü’nün doğu istikametinde, Kısıkdibi Mevkii’nde, Büyük Menderes Nehri’nin derin vadi yaptığı kademe bir düzlükte, nehir panoramasının kenarında bulunmaktadır. Köye 1,5 kilometre uzaklıktadır ve yaya olarak ulaşılabilmektedir.

denizli-ibrahim-afatoglu-250-yil-bozulmayan-cenaze-2

Doğumu, ölümü ve yaşamı hakkında bir bilgi yoktur. Türbe 1988 yılında yeniden yapılmıştır. Önceki türbe yıkılıp mezar açıldığında, Dümülcü Sultan’ın na’aşının hiç bozulma ve çürüme olmadan gömüldüğü gibi taptaze durduğu görülmüş, yeniden kabrine yatırılmış ve üstüne bugünkü türbesi yapılmıştır.

Rivayet odur ki; 250 yıl kadar önce Çalçakırlar Köyü’nde büyük bir kuraklık baş göstermiştir. Ekinler olmamış, bademler dolmamış, kuzular doğmamış, insanlar doymamış ve çare aramışlardır. Bekilli İlçesi’nde ağzı dualı, gönlü şualı Saçlı Baba diye bir dervişin yaşadığına duymuşlar.

denizli-ibrahim-afatoglu-250-yil-bozulmayan-cenaze-3

Kuraklığın bitmesi, rahmet yağmurlarının topraklarına sulaması için köy halkından bir heyet ile Saçlı Baba’dan dua ve himmet istemeye gitmişler. Saçlı Baba “Sizin Hacı Bayram Mevkii’nin doğusunda, Dümülcü Sultan adında bir zat-ı evliya yatıyor, kabri başında bir kurban kesin ve dua edin. Allah’ın izni ve onun himmetiyle yağmur yağacaktır” demiştir.

Heyet köye dönmüş. Saçlı Baba’nın tarif ettiği yerde adak kesmişler, Allah’a dua etmişler. Yağmur duası bitmeden gök gürlemiş, bardaktan boşanırcasına yağmur yağmaya başlamıştır.

denizli-ibrahim-afatoglu-250-yil-bozulmayan-cenaze-1

O yıllarda Saçlı Baba Dümülcü Sultan’ın kabrine ziyaret eder olmuş. Bir müddet sonra Saçlı Baba Abdal Musa’ya gitmiş ve orada da vefat etmiştir. Ondan sonra Naci Baba diye bir Allah dostu da Dümülcü Sultan’a ziyaret eder olmuştur.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

Ahmet Tetik   -  Bağlantı 24 Haziran 2016, 15:58

Asıl ismi Dürümcü Babadır. o yıllarda pek bilinmeyen dürümü sarıp gelen geçen ahaliye ikram eden bir zattır. Dürüm muhteviyatı ise, yufka ekmeği haşlanmış patates taze soğan veya pırasa ve kendi yaptığı ayak zeytinyağı ve pul biberden oluşmaktadır.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı