REKLAMI GEÇ

Felaket korkusuyla Tekke’de davul çalınmıyor

20 Haziran 2016 Pazartesi

denizli-ibrahim-afatoglu-sultan-saribaba-turbesi-h

Sultan Sarı Baba; doğum ve ölüm tarihleri kesin olarak bilinmemekle birlikte, Horasan’da doğduğu, İslâm’ı yaymak üzere bölgeye geldiği ve 13. yüzyılda yaşadığı tahmin edilmektedir. Türbesi, Sarayköy’e 20 kilometre uzaklıkta olan Tekke Köyü Mezarlığı’nın kenarındadır.

denizli-ibrahim-afatoglu-sultan-saribaba-turbesi-1

Rivayet odur ki; çırılçıplak soyunarak sokaklarda gezecek kadar deli bir kadını, belki Sultan Sarı Baba tedavi eder ümidi ile tekke hücresine kapatılmıştır. Gece vakti Sultan Sarı Baba deliyi hücresinde ziyaret etmiş ve “Benden ne istersin?” diye sormuştur.

Deli Kadın, “Üç avuç altın isterim” diye cenap vermiştir. Sultan Sarı Baba da, “Sana para değil, akıl lazım” diyerek, başını eliyle dokundurmuş. Sabahleyin köy halkı tekkeye geldiğinde, kadın iyileşmiş ve namaz kılar vaziyette bulmuşlardır.

denizli-ibrahim-afatoglu-sultan-saribaba-turbesi-3

Köyde Ramazan ayı da dâhil olmak üzere düğünlerde, eğlencelerde, sünnet törenlerinde deprem olacağı, fırtına kopacağı ve insanın başına kötülükler geleceği inancıyla davul çalınmadığı ve yasak olduğu söylenmektedir.

Tekkeköy’de davul çalmanın yasaklanmasının hikâyesi yüzyıllar öncesine dayanmaktadır. Sultan Sarı Baba öldükten bir süre sonra komşu Çubukdağ Köyü’nden Tekke Köy’e gelin almaya gelmişler. Konvoydaki davulcu, Sultan Sarı Baba Tekkesi’ni görünce davul çalmayı hemen kesmiş. Düğün sahipleri, ısrarlarına rağmen çalmayı reddeden davulcuyu dövmüşler. Çaresiz kalan davulcu yeniden çalmaya başlamış. Kısa süre sonra köyde büyük bir deprem olmuş ve ardından fırtına kopmuştur. Davulcu ve çalması için ısrar eden kişiler oracıkta ölmüştür. Bu olaydan sonra da Sultan Sarı Baba’nın ruhunun rahatsız olduğuna inandığından dolayı köyde davul çalmak yüzyıllar önce yasaklanmıştır.

denizli-ibrahim-afatoglu-sultan-saribaba-turbesi-2

Tekkeköy’de yüzyıllar önce anlatılmaya başlanan bu efsaneye rağmen az da olsa bazı köylüler bu inanışa aldırış etmeyerek düğün veya nişanında davul çaldıranlar olmuş ama her davul çaldıranın başına felaket gelmiştir

denizli-ibrahim-afatoglu-sultan-saribaba-turbesi-4

Son olarak 2012 yılında evlenen Gülşen Çetin ve Özcan Beşer çifti de davul çaldıranların kervanına katılmıştır. Ancak davulun çalınmaya başlamasıyla birlikte ortalıkta buz kesmiş. Çok sert ve soğuk bir rüzgâr köyü etkisi altına almış. Kıyamet günü gibi gökte kara bulutlarla hava kararmış. Yerde fırtınadan göz gözü görmez hale gelmiştir. Herkes gibi davulcu da korkarak çalmayı hemen bırakmıştır. Bu olay on dakika içerisinde gerçekleşmiştir. Köylüler o günün akşamı da ikinci bir fırtınayla karşılaşmışlar. Sarayköy merkez, belde ve köylerini etkisi altına alan fırtına hayatı felç etmiştir. 5 dakika süren fırtına, ağaç ve dev tabelaları yerinden sökerken, özellikle evlerin çatılarında büyük hasar meydana getirmiştir. İşte bunlardan dolayı davul sesinin Sultan Sarı Baba’ya rahatsız ettiği, köyde davul çalınmaması gerektiğine inanılmaktadır.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı