REKLAMI GEÇ

Tükürükle yarayı iyileştirdi

17 Haziran 2016 Cuma

denizli-ibrahim-afatoglu-hamza-baba-turbesi-h
Hamza (Hamız) Baba Türbesi; Sarayköy İlçesi, Beylerbeyi Köyü Eski mezarlığında, köyün batı istikametinde, bir kilometre mesafede, Sarayköy Ovası’na hakîm bir tepededir. Kim olduğu, nereden geldiği hakkında bir bilgi yoktur. Bazı rivayetlere göre, köy halkından olduğu ve çiftçilik yaparak geçimini sağladığı anlatılmaktadır. Asıl adının Hamza olduğu anlaşılmaktadır ama yıllar içerisinde söyleniş kolaylığından dolayı halk arasında “Hamız Baba” olarak bilinmektedir.

denizli-ibrahim-afatoglu-hamza-baba-turbesi-1

Rivayet odur ki; Hamza (Hamız) Baba’nın oğlu, savaş yıllarında askerlik yapmaktadır. O yıllarda savaşlar uzun sürdüğü için on yıl, on üç yıl askerlik yapan dedelerimiz çok olmuştur. İşte Hamza Baba’nın oğlu da uzun süre askerlik yapanlardanmış. Bir savaşta yaralanmış. İhtiyar bir adam, tükürükle yarasını iyileştirmiştir.

Gün gelmiş savaş ve oğlanın askerliği bitmiştir. Oğlan köyüne dönmüş ve savaşta yarasını tükürük sürerek iyileştiren kişinin babası olduğunu görünce anlamıştır. Ama sırı aşikâr olduğu için Hamza Baba, o anda ruhunu Allah’a teslim etmiştir.

Yine savaş yıllarında, Hamza Baba tarlada çalışmaktadır. Çevre köylerden bazı gençler toplu halde savaşa gitmektedirler. Hamza Baba’ya “Haydi askere gidelim” diye seslenmişlerdir.

denizli-ibrahim-afatoglu-hamza-baba-turbesi-2

O da “Siz gidin, ben size yetişirim” diye cevap vermiştir. Askerler savaş meydanında kılıç sallarken, Hamza Baba’nın da düşmanla savaştığını görmüşlerdir. Şimdi bile halen bazı köylülerin, elinde abdest ibriği ile türbesinin etrafında dolaşırken gördükleri anlatılmaktadır.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı