REKLAMI GEÇ

Böbrek hastalarına oruç uyarısı

Böbrek hastalarına oruç uyarısı

Denizli Devlet Hastanesi Nefroloji Uz. Dr. Evrim Bozkaya, böbrek hastalarına “doktora danışmadan oruç tutmayın” uyarısı yaptı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 7 Haziran 2016 Salı, 13:00

Böbrek hastalarının Ramazan’da ilaç alım saatlerinin yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirten Uz. Dr. Evrim Bozkaya böbreğin vücutta su, kan, iyon, asit baz dengesini düzenleyen, vücuttaki artıkları ve toksik maddeleri atan ve vücudun asit baz dengesini ayarlayan insan vücudunun en önemli organlarından biri olduğunu ifade etti.

Ramazan ayında vücudun değişen düzene uyum sağlamasının genellikle 3 hafta sürdüğünü bu durumun böbrek hastalarının tedavisinde bazı zorluklara yol açtığını, hastaların ilaç alım saatlerinin yeniden düzenlenmesi gerektiğine değinen Bozkaya, “Türkiye’de 7,5 milyon böbrek hastası bulunuyor. 2.5 milyon böbrek hastası ise kritik düzeydedir. Sağlam bir böbrek uzun süren susuzluğa karşı vücudu dengelemektedir. Bu nedenle sağlıklı bir insanın 16 saatten uzun süren ramazan ayında oruç tutması hiçbir problem oluşturmaz. Sağlıklı bir metabolizması ve böbreği olan kişi susuzluğa ve açlığa dayanır. Ancak bunu böbrek hastalarımız için söyleyemeyiz. Özellikle böbrek hastaları için oruç tutmak çok kritiktir. Böbrek vücutta musluk dengesini sağlamakta ve gelen sıvıya göre vücuttan toksik maddelerin atılımını planlamaktadır. Ancak böbrek hastalarında bu düzenleme ortadan kalkmaktadır. Vücuda su gelmediği takdirde toksinler birikerek hastaları diyalize dahi başlatmaktadır” dedi.

bobrek-hastalari-oruc-uyari-1

TANSİYON HASTALARI VE ORUÇ
Böbrek yetersizliğinin tüm dünyada ve ülkemizde en önemli 2 sebebinin tansiyon ve şeker olduğunu anlatan Bozkaya, oruç tutan hipertansiyon hastalarının da tedavilerine dikkat etmemeleri durumunda önemli sorunlarla karşılaşabileceklerini kaydetti. Dr. Bozkaya, “Ramazan ayının başlaması nedeniyle oruç tutan hipertansiyon hastaları oruç tutmaya başlamadan önce mutlaka doktorlarına başvurmaları gerekir. Doktoru tarafından oruç tutmalarına izin verilen hipertansiyon hastalarının iftarda aşırı yemek yememeye dikkat etmeleri şarttır. Ramazan ayının ilk günlerinde yüksek tansiyona bağlı sağlık sorunları daha sıktır. Hipertansiyon hastalarının ilaçlarını aksatmadan kullanmaları gerekir. Ramazan ayında oruç tutan hipertansiyon hastaları tedavilerine dikkat etmezlerse önemli sorunlarla karşılaşabilirler. İlaçların iftarda mı, sahurda mı alınması gerektiği mutlaka doktora sorulmalıdır” dedi.

DÜZENLİ BESLENİN VE SIVI TÜKETİN
Böbrek yetmezliği tedavisinde en temel yöntemin düzenli su tüketilmesi olduğunu ve bu nedenle kronik böbrek hastalarının oruç tutmasının önerilmediğini açıklayan Nefroloji Uz. Dr. Evrim Bozkaya şu tavsiyelerle bulundu:

“Böbrek yetmezliği genellikle tedaviye rağmen ilerleyici bir hastalıktır. Düzenli beslenmemek ve düzenli sıvı tüketmemek hastalığın ilerlemesine yol açar. Ramazan ayında böbrek hastaları, iftar ile sahur arasındaki sürede su içme ihtiyaçlarını gideremez. Ramazan ayı sonrası hastalığını bilmeyen birçok kronik böbrek hastası ramazandan sonra bazı şikâyetler ile hastaneye başvurduklarında kronik böbrek hastalığı varlığı saptanır. Kronik böbrek hastalarının ilaçları düzenli kullanmaları gereklidir. Bu nedenle zaten oruç tutmaları imkânsız hale gelir. Böbrekleri normal çalışmayan kişilerin oruç tutması durumunda diyaliz tedavisine kadar gidebilen bir sonuç ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle böbrek fonksiyonlarını etkileyen hastalık varlığına ve böbrek taşı şikâyetleri olanlarda oruç tutmak önerilmemektedir.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı