REKLAMI GEÇ

Necip helvacı ile şeker tadında sohbet

Necip helvacı ile şeker tadında sohbet

Denizli’nin 3 kuşaktır şekercisi olan Hacı Şerif’in sahiplerinden Necip Helvacı ile bayramları ve tatları konuştuk. Babadağ’da 1938 yılında başlayan yolculuklarıyla birlikte değişin şeker kültürünü de anlatan Helvacı, önceden kapış kapış satılan akide şekerleri ve lokumların yerini, çeşidi bol çikolataların aldığını ifade etti. Helvacı, “Şeker çeşidi üçü geçmezdi. O şekerler de çocukları mutlu etmeye yeterdi. Şimdi çeşit çeşit çikolatalar, şekerler var ama çocuklar mutlu değil, almıyor” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 29 Haziran 2016 Çarşamba, 08:40

Babadağ’da 1938’de Mehmet Tevfik Helvacı ve oğlu Şerif Helvacı ile başlayan Hacı Şerif’in tatlı yolculuğu, bugün 3. kuşak Mithat ve Necip Helvacı tarafından sürdürülüyor. Kurulduğu günden bugüne Şeker Bayramı’nın heyecanına, tatlı telaşına tanıklık ettiklerini söyleyen Necip Helvacı ile eski bayramları ve eski tatları konuştuk.

denizli-ramazan-bayrami-necif-helvaci-haci-serif-5

AKİDELERİN YERİNİ ÇİKOLATA ALDI
40 yıl öncesinde, bayrama 15 gün kala sahurda başlayıp gece yarısına kadar çalıştıklarını ve şeker yaptıklarını anlatan Necip Helvacı, günümüzdeki gibi çeşit çeşit çikolata ve şekerin olmadığını söyledi.

denizli-ramazan-bayrami-necif-helvaci-haci-serif-4

Helvacı, “Şeker çeşidi üçü geçmezdi. Çikolata dersen, onları yalnızca zengin işadamları, patronlar alabiliyordu. Vatandaş, kilolarca akide şeker alırdı. Bayramlık şekerlerimiz arife günden biterdi. Çocuklara, mendil içerisinde şeker ve para verilir, mutlu edilirdi. Komşularını tek tek ziyaret eden çocuklar şeker alırdı. Şimdi akide şekerlerin yerini çikolata aldı. Ama onu da çocuklar almıyor. El öpen çocuk para istiyor” dedi.

Ramazan Bayramı’nda şeker yetiştiremediklerini ifade eden Helvacı, “Şehir büyüdü, süper marketlerin sayısı da arttı. Süper marketlerde şimdi helva da var, giysi de. Millet çarşıya da gelmiyor. Şimdi halk Kaleiçi’ni özlüyor, Bayramyeri’ni, yoldaki o şekercileri özlüyor” dedi.

denizli-ramazan-bayrami-necif-helvaci-haci-serif-6

ÇEŞİT DE, GİRDİLER DE ÇOĞALDI AMA MUTLU DEĞİLİZ
Eski günleri, bayramları özlemle andığını söyleyen Helvacı, “Şimdi şekerde de çikolatada da çeşit bol. Satışlar çok güzel, deyim yerindeyse oluk oluk para kazanıyoruz. Ama giderimiz de bir o kadar arttı. Karlılık oranları azaldı. O dönem yalnızca biz değil, bizden şeker alıp bayramlarda satanlar da kazandı. Ev aldılar, çocuklarını okuttular, evlendirdiler. Bu bizim için mutluluk kaynağıydı. Biz de mutluyduk, Bayramyeri’nde tezgah açan şekerci de. Şimdi insanlar mutlu değil. Açıkçası biz de mutlu değiliz” diye konuştu.

denizli-ramazan-bayrami-necif-helvaci-haci-serif-3

NECİP AMCA’DAN GENÇLERE NASİHAT
“Bugün gençler Bayram tatillerinden tatile değil, büyüklerini, dostlarını ziyaret ederse yine o eski ramazanlar yaşanır” diyen Helvacı, “Ben bayramın birincisi günü önce mezarlığa, hastaneye sonra da büyüklerimi ziyarete giderim. Bunu herkes yaparsa, bayramlar yine eski günlerdeki gibi yaşanır” diyerek geçlere “Bayramı, bayram gibi yaşayın” nasihatinde bulundu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı