REKLAMI GEÇ

Önder Yanık: “Kasap olunmaz, doğulur”

Önder Yanık: “Kasap olunmaz, doğulur”

Yaklaşık bir ay önce Pamukkale’nin Mehmetçik Mahallesi, Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde hizmete giren Yanıkoğlu Et Galeri Sahibi 4. kuşak kasap Önder Yanık, 1930’da Çal’da başlayan dede mesleğinin sırlarını Denizlihaber.com okuyucuları ile paylaştı. “Kasap olunmaz doğulur” diyen Yanık, daha küçük yaşlarda mesleğe adım attığın, işin mutfağından geldiğini söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 4 Temmuz 2016 Pazartesi, 10:52

Denizlihaber.com’da yayınladığı yazı dizisi ile etin seçimi, saklanması ve tüketilmesiyle ilgili bilinmesi gerekenleri okuyucularla paylaşan Yanıkoğlu Et Galeri’nin sahibi Önder Yanık, 86 yıllık deneyimiyle Denizli halkına hizmet veriyor.

Yaklaşık bir ay önce Pamukkale’nin Mehmetçik Mahallesi, Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde hizmete açılan Yanık Et Galeri sahibi ve 4. kuşak kasap Önder Yanık, küçük yaşlarda mesleğe başladığını söyledi.

denizli-yanikoglu-kasap-onder-yanik-6

AÇIK ALAN KASAPÇILIĞI
Çal bölgesinde “Kara Kasap” lakabıyla tanınan dedesi Hüseyin Yanık’ın yanında çalıştığını söyleyen Önder Yanık, “O dönemler, yalnızca Çal Merkez’de dükkanımız vardı. Ama haftanın belirli günlerinde Hançalar, Akkent, Mahmutgazi’ye giderek oralarda da et satıyorduk. Hangi beldeye gideceksek akşamdan yola çıkar, hayvanlarla birlikte yürürdük. Orda kurulan çadırlarda hayvanları keser, etlerini satar dönerdik. Kapalı kasap dükkanları yoktu. Açık alanda satılırdı” dedi.

denizli-yanikoglu-kasap-onder-yanik-5

UŞAK HARAHANLI’DA İŞYERİ AÇTIK
Büyüyüp işi öğrenince 1993 yılında etin en fazla tüketildiği Uşak Karahallı’da dükkan açtığını ve uzun yıllar orada hizmet verdiğini anlatan Yanık, kasap dükkanının hala kardeşi tarafından işletildiğini, İstanbul’a bile et gönderdiklerini kaydetti.

denizli-yanikoglu-kasap-onder-yanik-4

İBRAHİM TATLISES MÜŞTERİSİ OLDU
İstanbul’da çok sayıda Uşak Karahallılının yaşadığını ifade eden Yanık, “İbrahim Tatlıses, o dönem kimden ve nasıl duyduysa, bizim kaliteli et sattığımızı öğrenmiş. Telefonla et sipariş etti, ben de gönderdim. Tatlıses’e 4 yıl sürekli et sattım. Ayrıca İstanbul’da konsolosluklara da et gönderiyordum” diye konuştu.

DEDEMİN NASİHATLERİNİ UNUTMADIM
86 yıllık kasaplık tecrübesi ile büyüdüğünü ve kendini geliştirdiğini dile getiren Önder Yanık, dedesinin nasihatini unutmadığını, hala uyguladığını kaydetti.

Yanık, “Öncelikle eti kesmek, işlemek el becerisi gerektirir. Müşteriye eti kes-ver olmaz. Onun sinirlerini temizlemen gerekir. Müşteriye verilmemesi gereken yerler vardır. Onların temizlenmesi gerekir. Dedem hep derdi ‘kürek kemiğini satmak günah’ diye. Nedenini araştırmadım ama satmam, satmıyorum. Bunun gibi hala uyguladığım kurallarım vardır” dedi.

denizli-yanikoglu-kasap-onder-yanik-1

4.KUŞAK KASAPLIĞIN SIRRI: GÜVEN
Müşterilerinin kendilerine güvendiğini ve işin sırrının da bu olduğunu belirten Yanık, “Müşterinin isteğini iyi anlamanız gerekir. Bazen alacağı eti siz önerirsiniz. Artık insanların beklemeye ne zamanı, ne de sabrı var. Kasaba gelen biri istediğini hemen alıp çıkmak istiyor. Ama bu bazen mümkün olmuyor. İşte o zaman güven devreye giriyor. Eğer müşteri size güveniyorsa, telefonla siparişini gönül rahatlığı ile verebiliyor. Siz hazırlıyorsunuz o gelip beklemeden alıp çıkıyor. Bu güveni sağlamak için da 86 yıllık tecrübe gerekiyor. Alacağınız canlı hayvandan, sattığınız ete kadar dikkat etmelisiniz. Ben, Çal bölgesinde yetişen hayvanları tercih ediyorum. İmkanım olsa kendim yetiştiririm. Bana maliyeti yüksek olsa da ithal hayvan tercih etmiyorum. Yerli ve açık alanda beslenen hayvanları alıyorum” dedi.

denizli-yanikoglu-kasap-onder-yanik-2

EŞİ, OĞLU İLE BİRLİKTE ÇALIŞIYOR
Uşak Karahallı’daki kasap dükkanını kardeşine devrederek Denizli’de gelen Önder Yanık, uzun süre Honaz’ın Kocabaş Mahallesi’nde kasaplık yapmış. Bir ay önce Mehmetçik Mahallesi Kıbrısşehitleri Caddesi’nde açtığı Yanıkoğlu Et Galeri’de eşi Derya Yanık ile birlikte işletiyor. Okulların tatil olması nedeniyle ailesine yardımcı olan 13 yaşındaki Onur ise hem babasından mesleğinin sırlarını öğreniyor, hem de tecrübe kazanıyor. Çünkü 5. kuşak olarak mesleği devam ettirmek istiyor.

İLETİŞİM İÇİN:
ADRES: Mehmetçik Mahallesi Kıbrıs Şehitleri Caddesi, Topçu Apartmanı No: 124/A
TEL: 0 258 213 00 12 – 0532 725 41 12
onderyanik@hotmail.com

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı