REKLAMI GEÇ

Et marinesinin püf noktaları

Et marinesinin püf noktaları

Hem damak tadı, hem sağlık için önemli besinlerden biridir et. Özellikle de kırmızı et, iyi hazırlanır, iyi pişirilir ve bir de iyi servis edilirse tadına doyum olmaz bir lezzettir. Peki, etin lezzetine lezzet katan terbiye (marine) işlemi nasıl yapılmalı. Hangi malzemeler kullanılmalı, ne kadar bekletilmeli? İşte tüm bu soruların cevabını Yanıkoğlu Kasap Sahibi Önder Yanık’tan aldık.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 24 Haziran 2016 Cuma, 10:27

Ete çoğumuz bayılırız. Her gün olmasa da iki günde bir soframızda mutlaka bir et yemeği olmalıdır. Bazıları çok daha fazla tutkuyla yer eti, bazıları içinse olmasa da olur. Belki de hayatları boyunca sert, doğru pişmemiş, terbiye edilmemiş etler yedikleri içindir. Zira gerçekten güzel bir şeydir et! Hem lezzetli, hem de vücut için yararlı. Özellikle çocuklar için hayatidir. Çocuğunuz eti sevmiyorsa muhtemelen çoğunlukla lezzetsiz ve sert etler yemiş ve hamburgerin daha lezzetli bir şey olduğuna kanaat getirip, tercihini o yönde kullanmıştır. Oysa doğru terbiye yöntemleriyle sadece 5 dakikamızı ayırarak, muhteşem etler pişirebilirsiniz.

Yanıkoğlu Kasap Sahibi Önder Yanık, kasaptan sofraya uzanan etin serüvenini ve ete lezzet katmak isteyenlere terbiyenin püf noktalarını anlattı. İşte size etin uzmanından terbiyenin püf noktaları:

denizli-yanikoglu-kasap-et-marine-5

ETİNİZ TAZE OLMALI
“Hazırladığınız et bir buçuk parmak kalınlığını geçmemeli ve mutlaka taze olmalı. Bunun nedeni de marine için kullanacağınız sosun etin her yerine eşit olarak dağılmasına imkan vermesi. Asidin etin içine işleyip kas yapısını rahatlatması gerekiyor. Kalın bir et kullanırsanız etin dışı marine olurken içine işlemeyecektir. Her zaman söylediğimiz gibi, eti asla dövdürmeyin. Bu işlem, etin özelliğini bozacaktır.

denizli-yanikoglu-kasap-et-marine-4

EVDEKİ MALZEMELER TERBİYE İÇİN YETERLİ
Etin terbiye edilmesiyle ilgili çok telaşa kapılmanıza gerek yok. Evinizde sürekli bulunan malzemeler sizin için yeterlidir. Biraz kaya tuzu, sarımsak, az miktarda su, 50 ml. zeytinyağı, 2 yemek kaşığı sirke ve taze çekilmiş karabiber ana malzemeniz. Biraz kekik ilave ederseniz, sosu daha etkili hale getirebilirsiniz. Sirke asidik bir elementtir. Bu nedenle ölçüsü çok önemli. Eğer fazla koyarsanız sosun asit değeri yükselir, bu da etinizi bozabilir. Sirke yerine limon da tercih edebilirsiniz.

SIRAYLA VE İYİCE KARIŞTIRIN
Terbiye sosunu hazırlarken tüm malzemeleri yeterli ölçüde birleştirin ve iyice karıştırın. Su ve yağ ile terbiye malzemelerin birleşmesine dikkat edin. Daha sonra da hazırladığınız eti terbiye sosuyla buluşturun. Sosun etin her yerine temas ettiğinden emin olun.

denizli-yanikoglu-kasap-et-marine-2

BEKLEME SÜRESİ ÖNEMLİ
Etin terbiyesinde en çok yapılan hata, terbiye süreciyle pişirme arasındaki zaman. Terbiyeden hemen sonra pişirme işlemine başlarsanız, bir sonuç alamazsınız. Onun için 4-6 saat, eğer mümkünse buzdolabında bir gün bekletmeniz daha etkili sonuç almanızı sağlayacaktır.

denizli-yanikoglu-kasap-et-marine-1

ARTIK PİŞİREBİLİRSİNİZ
Marine edilmiş etinizi buzdolabından çıkardıktan sonra artık pişirmeye hazırsınız. Ancak burada da dikkat edilmesi gereken bir detay da marine sosunun akmasına izin vermeniz. Hatta eti bir-iki kez sallayarak, sudan kurtulmasını sağlayabilirsiniz.

denizli-yanikoglu-kasap-et-marine-3

MÜHÜRLEME ETİN LEZZETİNİ ARTIRIR
Etin pişirilme aşamasında yapacaklarınız, ya yemeğin lezzetine lezzet katacak, ya da emeklerinizi boşa çıkaracaktır. Bunun için en etkili yöntem, tavaya attığınız eti mühürlemeniz. Mühürleme için yüksek ateşte ve çok ısınmış tavada eti iki yönlü olarak 5-6 saniye kadar pişirmeniz. Bu yöntem etinizin dışının pişmesini sağlayacak, bu sayede de et suyunu tavaya salmayacak. Böylelikle mükemmel ve kurumayan bir ete sahip olabilirsiniz. Afiyet olsun”

İLETİŞİM İÇİN:
ADRES: Mehmetçik Mahallesi Kıbrıs Şehitleri Caddesi, Topçu Apartmanı No: 124/A
TEL: 0 258 213 00 12 – 0532 725 41 12
onderyanik@hotmail.com

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı