REKLAMI GEÇ

Kalp hastalarına oruç uyarısı

Kalp hastalarına oruç uyarısı

Acıpayam Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Serdar Güler, Ramazan’da oruç tutmak isteyen kalp hastalarını uyardı. Dr. Güler, doktor kontrolü dışında oruç tutan kalp hastalarının sağlıklarını ciddi anlamda riske atabileceklerini söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 16 Mayıs 2018 Çarşamba, 10:39

Ramazanda oruç tutmak isteyen kalp hastalarının mutlaka kontrolden geçmesi gerektiğini söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Dr. Serdar Güler, çoğu kalp hastasının hekimlerine haber vermeden gizlice oruç tuttuğunu söyledi.

Ramazan ayının yaz mevsiminin uzun ve sıcak günlerine denk geldiğini, dikkat edilmediği takdirde, oruç tutmanın sağlık açısından bazı riskleri de beraberinde getirebileceğini ifade eden Güler, özellikle Ege Bölgesi’nde yüksek hava sıcaklıkları ile birleşen açlığın halsizlik, yorgunluk ve tansiyon problemlerine neden olabileceğini kaydetti.

ORUÇ, KALP VE DAMAR HASTALARINI NASIL ETKİLER?
Kalp ve damar hastalığı tedavi edilmemiş kişiler için oruç tutmanın risk olacağını belirten Serdar Güler; “Özellikle bol yağlı, kalorili ve hızlı yenilen iftar yemeklerinden sonra bu hastaların kalp krizi geçirme riski artmaktadır. Kalp yetersizliği olan kişiler, vücutlarında artan tuz ve suyu azaltmak için idrar söktürücü ilaçlar kullanır. İlaçların etkisi nedeniyle oruç zamanı aşırı su ve tuz kaybı olabilir. Bu durum, bayılmalara ve hatta şoklara neden olabilir. İftarda vücuda yüklenen aşırı tuz ve su, zaten sınırda pompalama gücü olan kalbi aşırı çalışmaya zorlar. Bunun yanında bol ve hızlı yemek sonrası, sindirim sisteminin kan dolaşım hızı artar. Bu da kalbe ek yük binmesine neden olur. Bazı kurallara uyulduğunda oruç tutmak, kalp hastalığını olumsuz yönde etkilememekte ve ani krizlerin görülme riskini azaltabilmektedir. Fakat iftarda aşırı miktarda, kalorili, yağlı yemek tüketimi, gündüz içilemeyen sigaraların iftar sonrası yoğun bir şekilde içilmesi hastalar için risk oluşturmaktadır. Ramazan ayında hastanelerin acil servislerine, iftar ile sahur arasında tokluk süresinde başvuru olmaktadır. Ramazanda özellikle iftardan sonra sınırda veya gizli olan kalp ve damar hastalıkları, bir kalp krizi ile ortaya çıkabilmektedir. Eğer, iftarda kısa sürede aşırı yemek yeme alışkanlığı olmazsa, Ramazan ayında kalp krizi görülme sıklığı azalacaktır. Kalp ve damar hastalığı riski olan kişiler oruç tutmak istiyorlarsa mutlaka kardiyoloji polikliniğinde kontrolünden geçmelidirler. Ayrıntılı muayene ve öykü sonrası doktorunuzdan gerekli tavsiyeleri almanız hayati önem taşımaktadır” dedi.

KALP VE DAMAR HASTALARI İFTARDA VE SAHURDA NELER YEMELİDİR?
Kalp ve damar hastalıklarının hiçbir belirti vermeden sessizce olabileceği gibi kişinin günlük aktivitelerini engelleyecek seviyede problem çıkaran şikayetlere de dönüşebileceğinin altını çizen Güler; “İftarda hızlı yemek yenilmesinden kaçınılmalıdır. Hamur işlerinden vazgeçilemiyorsa kızartılmamış ve fırında pişirilmiş, bol sebzeli ve ölçülü yenmesine dikkat edilmelidir. Mercimek, nohut ve fasulye tavsiye edilmekle birlikte baklagillerin sindirimi zor olduğundan az miktarda yenmelidir. Midenin asit salgısını azaltan baharatlar Ramazan ayında az tüketilmelidir. Sahurda ise çok yemek uzun süre tok tutar inancından vazgeçilmelidir. Çünkü ne kadar çok ve hızla kan şekerini yükselten tatlılar yenirse, o kadar çok acıkılır. Sahur sofraları kahvaltı gibi hazırlanmalıdır. Su ve mineral ihtiyacını karşılayacak gıdalar yanında ölçülü miktarda yumurta, yoğurt, süt, peynir ya da lifli gıdalar tüketilmelidir. Bunlar hem kan şekerinin yavaş yükselmesini sağlar hem de aşırı mide salgısına neden olmadıkları için acıkmayı da geciktirir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı