REKLAMI GEÇ

BİR NAMAZLIK ÖMÜR

27 Haziran 2016 Pazartesi

denizli-ali-surucuoglu-bir-namazlik-omur-h

Allah-u Teâlâ bizi neden yarattığının beyanını Kur’ân-ı Kerim’de zikrediyor. Yaratılış gayemiz Hakk’a kulluktur: “Ben cinleri ve insanları sadece bana ibadet etsinler diye yarattım” (Zariyat Suresi, ayet: 56) buyruluyor. Yaratılış hikmetimiz budur; ibadet etmek…

Tevhit inancına göre Allah (C.C.)’ın rızasına uygun hareket ibadettir. Allah’ın emirlerini tutmak ibadet olduğu gibi nehiylerinden kaçınmak da ibadettir.
İbadet deyince namaz, oruç, hac akla geliyor, bu eksik bir anlayıştır.

Maddi refahın, lüks ve israfın zirveye ulaştığı, nefsanî arzuların hayâ perdelerini yırttığı devirlerde manevî değerler üzerinde düşünme fırsatı bulunamaz. Böyle cemiyetin insanları ibadet de etmez. İbadeti olmayan insanlar anarşi içindedirler. Dünyanın, ülkemizin çıkmazlar içinde bocalamasının sebeplerinin başında ibadetsizlik gelir.

İnsanlara baktığımız zaman ibadetin üç sebepten biri için yapıldığını müşahede ederiz:
1-Sevap kazanmak ve azaptan korkup kaçınmak için ibadet edenler. İnsanların çoğu bu gaye için ibadet ederler.
2-Allah’a kul olmak şerefine nail olmak, kulluk vasfını kazanmak için ibadet edenler.
3-Allah’ı sevdikleri için, O’ndan utandıkları için, yüceliğine tazim için ibadet edenler. İbadetin en üstün mertebesi budur.

İnsan ömrü bir namazlıktır. Ezanla başlar, namazla düğümlenir. Ömür defteri, “Cenaze namazı” ile kapanmıyor mu?
Kâinatta ibadet zikir etmeyen bir tek varlığa rastlayamazsınız. (Haşr Suresi, ayet: 24)
Yaşam ancak ibadetle/zikirle devam eder. Dünyayı gezip dolaşınız… Edebiyatsız, kanunsuz, servetsiz… şehirler bulabilirsiniz. Fakat mabetsiz, mabutsuz, duasız bir tek şehir hiçbir zaman görülmemiştir.

Sürü halinde uçan kuşlar da Allah’a ibadet ederler. Nur Suresi’nin 41’inci ayetinde bu gerçeği Yüce Rabbimiz şöyle beyan eder: “Görmedin mi, göklerde ve yerdekiler ve havada kanatlarını çırpa çırpa uçan kuşlar hakikatte hep Allah’ı tesbih ediyorlar. Her biri duasını da tesbihini de bilmiştir. Allah, ne yaparlarsa yapanları hakkıyla bilendir.”
Allah’a kulluğu ikinci plana atanların hayat hikâyeleri çok ibretlidir. İşte toplumumuz böylesine ibretlik bir ortamdadır. Ya bizler! İşin farkında mıyız acaba?
Siz kardeşlerimi selamlıyor; Hayırlı Ramazanlar diliyorum.
Selam ve dua ile…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı