REKLAMI GEÇ

Denizli’nin kaderini MHP’liler belirleyecek

Denizli’nin kaderini MHP’liler belirleyecek

Ak Parti’nin MHP ile birlikte desteklediği Anayasa Değişikliğine ilişkin referanduma artık saatler kaldı. 2010 Referandumu ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde AK Parti’nin istediği sonuçları alamadığı Denizli’de bu referandumun kaderini kelimenin tam anlamıyla MHP seçmeni belirleyecek. Denizli’de MHP seçmeni, parti içinde genel merkeze muhalif duruşuyla biliniyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 13 Nisan 2017 Perşembe, 15:19

Yalnız Türkiye’nin değil tüm dünyanın yakından takip ettiği Cumhurbaşkanlığı sistemine ilişkin Anayasa Referandumu için geri sayım başladı. Türkiye’nin geleceği için son derece önem taşıyan referanduma saatler kaldı. Herkes gerek Denizli, gerekse ülke genelinde sonucun ne çıkacağını merak ediyor.

AK PARTİ VE MHP YÜZDE 60 YAPIYOR
Referandumda evet ve hayır üzerine yürütülen kampanyalarda AK Parti ve MHP “Evet” için çalışıyor. CHP’nin başını çektiği birçok muhalif parti ise “Hayır”cı. Denizli’de 1 Kasım Seçimleri’ne bakıldığında il genelinde oyların 45,4’ünün AK Parti, yüzde 34,3’ünün CHP ve yüzde 14,7’sinin ise MHP’ye gittiği gözleniyor. Denizli’de 1 Kasım sonuçlarına göre AK Parti ve MHP’nin toplam oyları yüzde 60 dolayında.

MHP SEÇMENİ EVET DER Mİ?
Ancak genel merkeze karşı muhalif hareketin en etkili olduğu Denizli’de MHP seçmeninin hangi oranda evet vereceği kesin değil. Referandum sürecinde birçok ilçe teşkilat yönetimini görevden alan MHP’ye karşı hem merkezde hem de ilçelerde tepkilerin olduğu biliniyor. Hatta siyasi çevrelerce MHP seçmeninin önemli bir oranda ‘Hayır’ oylu kullanacağı değerlendirmeleri yapılıyor.

AK PARTİ FİRE VERİR Mİ?
Denizli’de siyasi çevrelerin en çok konuştuğu konulardan biri de AK Parti’nin 1 Kasım seçimlerinde aldığı oy oranına ilişkin fire verip vermeyeceği. Muhafazakar seçmen, merkez sağ seçmen ve liberallerin kentte önemli bir desteğini alan AK Parti’nin içindeki bu üç yapıdan en çok liberallere yönelik ‘kaçış olabilir’ önerisini gündemde. Yüzde 1-2’lik bir fire bile Denizli’de yeni sistem için yoğun mesai harcayan AK Parti’yi zora sokabilir.

3 MHP’LİDEN 1’İNİ İKNA EDERSE
AK Parti 1 Kasım sonuçlarında aldığı oy oranını korur ve MHP’li seçmenin yüzde 30’unu bile ikna ederse, Denizli’de bundan önceki referandum ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yaşanan aksi bir durum yaşanabilir. Yani geçmişin aksine Denizli’de referandumdan bu kez ‘Evet’ çıkabilir.

HDP OYLARI NE OLACAK?
Denizli’de özellikle Merkezefendi ve Sarayköy ilçelerinde yoğunluk kazanan HDP oyları da bir başka belirleyici unsur. İl genelinde AK Parti, MHP ve CHP’nin dışında kalan blok, yani HDP’nin de içinde olduğu diğer partilerin toplam oyu yüzde 5,6. Denizli’de siyasi çevreler, 1 Kasım’da HDP’ye oy veren kent geneline oranla yüzde 2,6’lık seçmenin tam anlamıyla HAYIR oyu kullanmayacağı yönünde görüş birliğine varıyor. MHP’de fire çok olursa HDP’nin başını çektiği diğer siyasi parti seçmenlerinin birkaç dilimlik oyunun bile çok kritik bir öneme sahip olacağı kesin.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı