REKLAMI GEÇ

Adil olmayan referandum ile ‘Evet’ ya da ‘Hayır’ isteniyor

Adil olmayan referandum ile ‘Evet’ ya da ‘Hayır’ isteniyor

Denizli Demokrasi platformu tarafından düzenlenen Anayasa değişikliği forumu Denizli Esnaf Sarayı konferans salonunda gerçekleşti. Konuşmacı olarak Prof.Dr. Aziz Konukman ve Prof.Dr. Korkut Kanadoğlu’nun davet edildiği forumda Anayasa değişikliğinin hukuki, ekonomik, toplumsal etkileri ve sonuçları tartışıldı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 12 Mart 2017 Pazar, 11:13

Anayasa değişikliği için 16 Nisan 2017 tarihinde yapılacak referandum takvimi giderek yaklaşırken, konuyla ilgili tartışma, forum, panel ve konferanslar gündemi belirlemeye devam ediyor.
Çeşitli sivil toplum kuruluşları, Denizli TMMOB İl Koordinasyon Kurulu ve Denizli Tabip Odası ile Denizli Barosu’nun içinde yer aldığı Denizli Demokrasi Platformu tarafından düzenlenen ve Anayasa değişikliğinin tartışıldığı son etkinlik Denizli Esnaf Sarayında yapıldı. Forum-tartışmaya çok sayıda dinleyicinin ilgi gösterdiği gözlendi.

11 Mart Cumartesi günü saat 15.30’da başlayan forum yaklaşık 3 saat devam etti. Forum konukları Prof. Dr. Aziz Konukman ve Prof. Dr. Korkut Kanadoğlu’nun konuşmalarından sonra söz alan dinleyiciler, referanduma konu olan Anayasa değişikliği tasarısının ekonomik, hukuki, toplumsal etki ve sonuçlarını tartıştılar.
Açılış konuşmasını Denizli İl Koordinasyon Kurulu adına Mimar Cüneyt Zeytinci’nin yaptığı Anayasa Forumu’nun moderatörlüğünü, Denizli Barosu avukatlarından Niyazi Oğuzlar sürdürdü.
Forumun ilk konuşmacısı aslen iktisat alanında uzmanlığı ile tanınan Aziz Konukman oldu. Anayasa değişiklik tasarısının içinde yaşadığımız ekonomik gelişmelerle sıkı bağlar içinde değerlendirilmesi gerektiğini belirerek sözlerine başlayan Konukman, Türkiye ekonomisinin içinden geçmekte olduğu döneme ilişkin kısa bir özet bilgi verdi. Daha sonra, ekonomik gelişmelerin siyasal alandaki süreçlerle ilişkisine değinen Aziz Konukman, bu gelişmelerin Türkiye’nin son on yılında ortaya çıktığını belirterek sözlerine şöyle devam etti:

“TORBA YASA DÖNEMİ…”
“Türkiye bu gün tam bir ekonomik çıkmaza girmiştir. Bu iktidar döneminde Kamu İktisadi Teşekküllerinin (KİT) satışları Cumhuriyet boyunca yapılan satışların %70-80’ini oluşturmaktadır. Kaynaklar peşkeş çekilmiş, bu duruma yasal kılıf uydurmak için artık çuvala dönen “Torba Yasa” yöntemine başvurulmuştur. 2010 yılında yapılan referandum, ekonomik alanda işlenen ve anayasal suç sayılan uygulamaları siyasal ve hukuki zeminde aklamıştır. Bu nedenle üstyapı dediğimiz devlet yönetiminde temel değişiklikler yapılmıştır. Bunun diğer adı “devr-i sabık” olmayı önleme çabasıdır. Şimdi Cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan dönemin Başbakanı, mega projeleri, yandaşlara muazzam rantlar sağlamak için kullanmaktadır.”Son dönemde kurulan Varlık Fonuna da değinen Prof. Dr. Aziz Konukman, “Kurulan fon, kesilen uluslararası kredilerin yerine ikame edilmektedir. Oysa bu türden fonlar, bütçe açığı vermeyen, cari fazlası olan varlıklı ülkelerin gelecek kuşaklarının güvencesi olarak kurulur. Bizde ise sadece mevcut yönetimin kendini kurtarmak ve çıkmaza giren ekonomi politikalarına çare aramak için kurduğu bir fondur. Varlık fonları Katar’da ve Suudi Arabistan’da bile geleceğe dönük olarak kurulmuştur” dedi.
Varlık Fonu ile bütçelemede de devletin çok ciddi sorunlarla karşılaşacağını belirten Konukman, “böylece Türkiye’de iki, hatta üç ayrı bütçe oluşacak. Birisi meclis bütçesi, diğeri Merkez Bankası’ndan bağımsız Varlık Fonu bütçesi, bir başkası ise örtülü ödenek olarak bilinen bütçe. Son iki bütçenin yeni Anayasa değişikliği ile Sayıştay denetiminden muaf tutulması ise tümüyle devlet denetimi dışında bir kaynak kullanımını öngörmek, kaynakların sorumsuzca kullanımının önünü açmaktadır” değerlendirmesini yaptı.

İkinci olarak söz alan Anayasa Hukuku uzmanı Prof.Dr. Korkut Kanadoğlu, yeni Anayasa değişikliğinin özgürlükler ve demokrasi açısından değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. “Referandumun meşruiyeti, yurttaşlar için ne kadar eşit ve demokratik olduğuna bağlı” diyen Kanadoğlu, son elli yıl içinde yapılan tüm Anayasalar ve temel anayasal değişikliklerin olağanüstü dönemlerin ürünü olduğunu belirterek, ”1961 Anayasası, 1971 Anayasa değişiklikleri ve1982 Anayasası, olağanüstü dönemlerde yapıldı. Sırf bu nedenle bile demokratik nitelikleri zedelenmiş Anayasal düzenlemeler olduğu söylenebilir” dedi. Korkut Kanadoğlu, “Anayasa bir uzlaşma metni olmalı ve katılımcı niteliğe haiz bulunmalı, ancak şimdiki değişiklik muhalefeti ve farklı kurumları hazırlık sürecinin dışında bırakan bir değişiklik çalışmasıdır. Devletin pek çok kurumuna, anayasanın sağladığı tüzel kişiliğe sahip örgütlere, yapılara itibar edilmemiştir, onların görüşü alınmamıştır. Aksine monolitik bir görüşün anayasal tasarımı olarak önümüze gelmiştir. Bu nedenle adil olmayan bir referandumla bizim “evet” ya da “hayır” dememiz istenmektedir. Buna referandum değil ancak plesibit, yani bir tür idari tasarruf ya da kararların oylanması diyebiliriz. Zaten yapılan kampanyalarda da bunu gözlemek mümkün. İktidar, referandumda kendi tercihi olan “evet” kampanyası için tüm kamu imkan ve kaynaklarını kendi lehine kullanıyor ve bunu yasal mevzuatı hiçe sayarak yapıyor” dedi.

“KEYFİYETE BIRAKILACAK”
Referanduma sunulan Anayasa değişikliğinin pek çok açıdan olduğu gibi, denetim açısından da kabul edilemez olduğunu belirten Korkut Kanadoğlu, “1876 Anayasası bile bu günkü düzenlemeden daha ileridir. O Anayasa hiç olmazsa padişahın sorumluluğunu arttırıyor, bazı açılardan denetlenebilir kılıyordu. Padişahın Meclis’i fesih yetkisi olmasına karşın 33 yıl boyunca feshedilmemişti. Oysa şimdiki düzenlemede bu tamamen başkanlık koltuğunda oturanın keyfiyetine bırakılıyor” diyerek Halkoyuna sunulan yeni anayasal düzenlemenin anti demokratik, özgürlükleri kısıtlayan, monolitik, bir tür monarşik sistem öngördüğünü ifade etti.
Konuşmacılardan sonra forumda söz alan dinleyiciler, yeni anayasa değişikliğinin yol açacağı olası sistem değişikliği, Cumhuriyetin geleceği ve yönetim biçimi üzerine endişelerini ve görüşlerini açıkladılar.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı