REKLAMI GEÇ

Çölyak hastaları bir araya geldi

Çölyak hastaları bir araya geldi

Denizli Çölyak Derneği ve İl Sağlık Müdürlüğü’nün düzenlediği,  “Okul bitti, tatil başlıyor” etkinliği kapsamında Çölyak Hastaları ve aileleri Pamukkale/Karahayıt Colossae Termal Otel’de bir araya geldiler. Dernek Başkanı Türkan Satır, etkinliğin amacının; il ve ilçelerimizden gelen glutensiz beslendikleri için her ortama giremeyen ve ilk defa havuz ortamı görecek olan çölyak hastası çocukları, bir araya getirmek olduğunu söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 25 Haziran 2014 Çarşamba, 14:29

Etkinlik öncesinde; hastalık hakkında farkındalığı artırmak, hastaların ve ailelerin yaşadıkları zorlukları paylaşmak amacı ile düzenlenen toplantıya İl Sağlık Müdürü Dr. Mahmut Tekin, Halk Sağlığı Müdürü Dr. İbrahim Demirciler, Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uz.Dr. Osman Acar da katıldı.

Toplantıda İl Sağlık Müdürü Dr. Mahmut Tekin,  Çölyak hastalığının bulaşıcı bir hastalık olmadığını hastalığın genetik yolu ile geçtiğini, ancak doğum, ameliyat, stres, ağır bir enfeksiyon geçirilmesi gibi durumlar sonrasında, yaşamın her hangi bir bölümünde de ortaya çıkabileceğini belirterek buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahılların içerisinde bulunan “Gluten” isimli bir proteine karşı ince bağırsakta meydana gelen alerjik sindirim sistemi hastalığı olduğunu söyledi. Tekin, hastalığın tedavisinin ömür boyu diyet gerektiren glutensiz beslenme ile olduğuna dikkat çekti.

Toplantıda; hastaların sorunları da paylaşıldı. Karın ağrısı, karında şişlik, ishal, kusma, iştahsızlık, anemi, enfeksiyonlarda artış ve gelişme geriliği, kilo kaybı, eklem ve kemik ağrıları gibi tipik belirtiler gösteren çölyak hastalığında erken teşhisin önemi vurgulandı.

Dernek yetkilileri, gluten içermeyen ve çapraz bulaşma riski olmaması açısından ilimizde “glutensiz fırınlara ve özellikle çocuklar için glutensiz pastanelere” ihtiyaç olduğunu, hastaların glutensiz gıdalara ulaşmada yaşadıkları zorluk ile birlikte ürünlerin pahalı olması sebebiyle yaşanılan sıkıntıları dile getirdiler.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı