REKLAMI GEÇ

Alerji testi nefes aldırır

Alerji testi nefes aldırır

Özel Denizli Tekden Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Pınar Tunç Oken, besin alerji testi ile kabul haline gelen besinlere karşı alerjik reaksiyonların önlenebileceğini söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 13 Ekim 2016 Perşembe, 15:55

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Pınar Tunç Oken, besin alerjisinin modern çağın kaçınılmaz bir sorunu olarak karşımıza çıktığını belirterek, bazı besinler alındığında vücudun reaksiyon vereceğini, o besini kabul etmemesi durumunda da alerjinin ortaya çıkacağın kaydetti.

denizli-tekden-besin-alerjisi-1

Dr. Oken, “Böyle bir durumda alerji yapan besinin tüketilmemesi gerekir. Tüketime devam etmeniz sorunlara yol açabilir Bu sorunlarla karşılaşmamak için besin alerjisinin teşhis edilmesi gerekiyor” dedi.

“EN SEVDİĞİNİZ BESİN EN BÜYÜK DÜŞMANINIZ OLABİLİR!”
Alerjinin, normal kişilerde herhangi bir rahatsızlığa yol açmayan bir ya da birkaç maddeye karşı aşırı duyarlılık olduğunu anlatan Dr. Oken, “Alerji yapan maddeler solunum, ağız ya da enjeksiyon yoluyla vücuda girebilir. Alerjik tepkiye neden olabilen maddeler arasında çiçek tozlan, ev tozları, kozmetik ürünler, evde beslenen hayvanların kılları, değişik fiziksel etkenler, bitkisel maddeler, ilaçlar, aşılar ve çeşitli besinler sayılabilir. Besin alerjisine yol açan maddeler besinlerde bulunan proteinlerdir” diye konuştu.

“BESİN ALERJİSİ BEBEKLİK ÇAĞINDA DAHA SIK GÖRÜLÜR”
Besin alerjisinin görülme sıklığı konusunda kesin bir şey söylemenin zor olduğunu belirten Pınar Tunç Oken, “Kuşkusuz erişkinlerde görece seyrek ortaya çıktığı ve alerjik hastalıkların küçük bir bölümünü oluşturduğu söylenebilir. Ama konserve yiyeceklerin yaygınlaşması ve gıda sanayisi tekniklerinin gelişmesiyle besin alerjisinin gittikçe daha çok görüldüğü yaygın bir görüştür” diye ekledi.

“BÜTÜN BESİNLER ALERJİ YAPABİLİR”
Hayvansal besinler arasında en sık süt ve yumurtanın alerjiye neden olabildiğini vurgulayan Oken, “Etler daha çok pişirilerek tüketildiğinden alerjiye seyrek olarak yol açar. Bitkisel kökenli besinler arasında ise en çok çilek, ceviz, çikolata ve tahıllar antijen özelliği kazanır. Bununla birlikte bilinen bütün besinlerin alerji yapabildiği kesinlikle unutulmamalıdır. Bir besinin alerji yapıp yapmaması bir ölçüde tüketilmeden önce geçtiği işlemlere bağlıdır. Pişirilme genellikle alerjik etkiyi azaltır ya da yok eder. Besinlere yabancı madde bulaşmasının bir aracı da üretim teknolojisidir. Besinlerin bozulmasını önlemek amacıyla çok yaygın olarak kullanılan salisilik ve antiseptik maddelerle gene gıda sanayisinde çok kullanılan renklendiriciler besin alerjisine yol açabilen yabancı maddelerdir” diye konuştu.

BESİN ALERJİSİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Besin alerjisi belirtilerinin diğer alerji biçimlerinde görülenlerden pek de farklı olmadığını söyleyen Dr. Pınar Tunç Oken, “Besin alerjisi solunum sistemi düzeyinde astım ya da burun mukozası iltihabı (nezle) belirtileriyle ortaya çıkabilir. Sindirim sisteminde mide-bağırsak iltihabı, ağız içi iltihabı, bulantı, kusma, karın ağrıları, ishal, kalınbağırsak iltihabı belirtileri verebilir. Deride kaşıntı, ürtiker, purpura ve anjiyonörotik ödem biçiminde ortaya çıkabilir. Besin alerjisine bağlı belirtilerin çoğunlukla besinin her alınışında değil, yalnızca arada sırada ortaya çıktığını unutmamak gerekir. Alerjik hastalıklarda belirtilerin değerlendirilmesi ve sorumlu etkenlerin saptanmasıyla doğru tanıya ulaşılabilmesi büyük ölçüde hastadan alınacak bilgilere bağlıdır” dedi.

YANLIŞ İLAÇ KULLANIMI ALERJİYİ ARTIRABİLİR
Besin alerjisinin tedavisinde bir yandan alerji yaptığı düşünülen etkenlerin elenmesi, bir yandan da belirtilerin ortadan kaldırılmasının amaçlandığını vurgulayan Pınar Tunç Oken, “Alerjik hastalıkların tedavisinde etkili birçok ilaç vardır. Ama bu ilaçlardan bazılarının yanlış kullanılması alerjiyi tedavi etmek yerine ağırlaştırabilir. Dolayısıyla seçilen ilacın tedavi edilmek istenen alerjiye uygun olması çok önemlidir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı