REKLAMI GEÇ

Bahar geldi, alerji kapıda

Bahar geldi, alerji kapıda

Baharla birlikte alerjik rahatsızlıklar da kendini göstermeye başladı. Peki alerjik rahatsızlıklara karşı neler yapılabilir. Tekden Hastanesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Alerji Polikliniği Uzmanı Uz. Dr. Pınar Tunç Oken, alerji ile ilgili önemli bilgiler verdi.

/ DENİZLİHABER / 28 Mart 2014 Cuma, 10:21

Baharın gelmesiyle birlikte çiçek açan ağaçlar her ne kadar içimizi ısıtsa da beraberinde bahar alerjisini de evlerimize getiriyor. Bahar alerjisi yalnızca ağaç ve çiçeklerden yayılan polenlerle sınırlı kalmıyor hatta hayatı tehdit edecek sonuçlar doğurabiliyor.

Çoğumuzun burun tıkanıklığı, hapşırma ve nefes darlığı gibi şikayetlerle karşılaştığı alerjilerle ilgili Tekden Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Alerji Polikliniği Uzmanı Uz. Dr. Pınar Tunç Oken önemli bilgiler verdi.

Oken, “Vücudumuzda alerjik reaksiyonların oluşmasına neden olan maddelere “alerjen” deniliyor. (Polen, küf, toz, hayvan tüyü, akarlar v.b.) Alerjenler hedef organlarda (burun ve gözlerde) bir takım biyokimyasal reaksiyonlara, salgılara neden olurlar bunlardan biri de histamindir. Histamin vücut sıvılarının damarlardan dokulara sızmasına yol açıyor. Bu da vücutta genel kaşıntı, gözlerde yaşarma, kızarıklık, burunda tıkanıklık ve akıntı, akciğerde ise sekresyon artışı, öksürük, hırıltı vb. neden oluyor” dedi.

Özellikle bahar aylarında belirginleşen semptomları olan veya yıl boyunca devam eden alerjik yakınmaları olan hastalara, mutlaka alerji testi (Deri Prick Test) uygulanması gerektiğini belirten Oken, “Deri üzerine özel aplikatör ile uygulanan test sonucunda hastanın hangi alerjene ne kadar duyarlı olduğunu görüyoruz. Test sonucunda ilgili alerjenden korunma yöntemleri uygun medikal tedaviler ve gerekirse immünoterapi (aşı tedavileri) planlıyoruz” dedi.

“Bahar alerjisi her yaşta görülebilir”
Uz. Dr. Pınar Tunç Oken bahar alerjisinin hangi yaş aralığında daha sık karşılaşıldığı konusunda ise şunları kaydetti: “En sık 18-25 yaş döneminde görülmekle birlikte, yeni doğan ve bebeklik döneminden sonraki herhangi bir yaşta bahar alerjisi görülebiliyor. Günümüzde çevresel koşulların bozulmasıyla birlikte yaş sınırı da ortadan kalktı.”

Bu önerilere dikkat etmek gerekiyor
Bahar alerjisine karşı alınabilecek önlemleri Uz. Dr. Pınar Tunç Oken şöyle sıraladı:
-Korunma yöntemlerinden önce neye karşı alerjinizin olduğunu belirlemek için alerji testi yaptırılmalı
-Bu dönemlerde arabayla giderken bile camlar kapatılmalı
– Polenlerin yoğun olduğu dönemlerde pencereler kapalı tutulmalı
– Ev içinde ev tipi havalandırma sistemleri ve hava filtreleri kullanılmalı
– Dış ortam aktivitelerini azaltmalı, özellikle polenlerin yoğun olduğu öğlen saatlerinde mümkün olduğunca dışarı çıkılmamalı (10.00-16.00 arası), polen alerjisi olanlar yeşil alanlardan uzak durmalı
– Dışarı çıkmak zorunda kalındığında eve girer girmez duşa girilmeli ve kıyafetler değiştirilmeli
– Alerji hassasiyeti yoğun olanlar dış ortamda mutlaka maske kullanmalıdırlar.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı