REKLAMI GEÇ

Tekden uzmanından bel fıtığı ve tedavi uyarıları

Tekden uzmanından bel fıtığı ve tedavi uyarıları

Özel Denizli Tekden Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Yurdaer Doğu, erişkin insanların yaklaşık %80’i tüm yaşamı boyunca en az bir kez ciddi bel ağrısı ile karşı karşıya kaldığını belirterek, bu durumun en önemli nedenlerinden birinin fıtık olduğunu, tedavide ise cerrahinin son tercih olması gerektiğini söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 16 Şubat 2017 Perşembe, 14:16

“Teknolojinin gelişimi ile birlikte artan elektronik cihaz kullanımları, uzun süre masa bası çalışma ve hareketsiz yaşam, bel ve boyun fıtıklarına zemin oluşturuyor” diyen Op. Dr.Yurdaer Doğu, bel fıtığı tedavisinde iki seçenek olduğunu ifade etti. Op. Dr. Doğu, bel fıtığını ve tedavideki seçenekleri anlattı.

BEL FITIĞINDA AMELİYAT ZAMANI
Op. Dr. Doğu, “Bel fıtığı tedavisinde mutlak yatak istirahati, ilaç tedavisi, fizik tedavi uygulamaları ve ağrı tedavisine yönelik girişimsel uygulamaları içeren tedaviler, bütün bunlara rağmen cevap alınamazsa cerrahi operasyonlar hastalar için son seçenek olmalı. Cerrahide ana unsurlar; hastanın sosyal ve iş yaşamını ileri derece etkileyen, istirahat ve ilaç tedavisine yanıt vermeyen ağrı, idrar ve gaita kontrolündeki sorunlar, bacakta ve/veya ayakta kuvvet kaybıdır” dedi.

Cerrahi tedavinin amacının, ağrıya ve bacakta güçsüzlüğe neden olan fıtıklaşmış diskin sinire olan basısının ortadan kaldırılması olduğunu dile getiren Op. Dr.Yurdaer Doğu, bel fıtığı ameliyatında çeşitli tekniklerin kullanıldığını ve hastaya en uygun yöntemin seçilmesinin ameliyat başarısını artırdığını kaydetti.

BOYUN FITIĞINDA DURUM
Boyun fıtığında da aynı tedavi yönteminin uygulandığını anlatan Op. Dr.Yurdaer Doğu, “Bel fıtığında olduğu gibi boyun fıtığına bağlı ağrıda da cerrahi tedavi her zaman ilk seçenek olmamalı. Boyun fıtığında da çoğunlukla kısa süreli dinlenme periyodu ile ağrı kesici tedavi verilerek, bazen boyunluk kullanılarak boyun hareketlerinin sınırlanması ağrının azalmasına katkıda bulunur. Nonsteroid antienflamatuar ilaçlar ağrının ve sinir kökünde ödem söz konusu ise bunun azalmasına, kas gevşeticiler ise boyun kaslarının spazmının çözülmesini sağlar” diye konuştu.

DOĞRU HASTAYA, DOĞRU TEDAVİ
Kuvvet kaybı ve ciddi omurilik basısına bağlı bulguları olmayan hastaların, fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı ile konsulte etmenin öncelikli seçenek olduğunu belirten Op. Dr. Yurdaer Doğu sözlerine şöyle devam etti:

“Kollarda kuvvet kaybı ve ciddi omurilik basısı olan hastalarda ise genellikle cerrahi önerilmektedir. Bunun yanında kuvvet kaybı olmadığı halde diğer yöntemlerle ağrı kontrolü sağlanamayan hastalarda da cerrahi uygulamalar seçenek olur. Hem bel hem de boyun fıtığında doğru hastaya, doğru tedavi yaklaşımını uygulamak hasta ve hekim için yüz güldürücü sonuçların elde edilmesinde çok önemlidir.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı