REKLAMI GEÇ

Diyabet hastalarına tatlı uyarısı

Diyabet hastalarına tatlı uyarısı

Özel Denizli Tekden Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Dr. İbrahim Özdeş, Ramazan Bayramı’nda bol tatlı tüketiminin, diyabet hastaları için göz sağlığını tehdit ettiğini, körlüğe davetiye çıkardığını söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 5 Temmuz 2016 Salı, 08:44

Şeker bayramı olarak da bilinen Ramazan Bayramı’nda diyabetli hastaları uyaran Özel Tekden Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Dr. İbrahim Özdeş, şeker hastalarında sıklıkla görülen ve gözü olumsuz yönde etkileyerek görme bozukluğuna sebep olan diyabetik retinopatinin, tüm dünyada görme kaybının en büyük nedenlerinden biri olduğunu söyledi. Dr.İbrahim Özdeş, halk arasında “şeker körü” olarak da bilinen hastalığın, tedavi edilmediği durumlarda körlüğe davetiye çıkardığını vurguladı.

RETİNANIN BOZULMASINA NEDEN OLUYOR
Şekerli gıda tüketiminin kan şekerinin yükselmesine sebep olduğunu ifade eden Dr.Özdeş“Kan şekerinin düzensiz seyretmesi, ani kan şekeri yükselmesi veya düşmesi, retinanın bozulmasını ve retinopati hastalığının ilerlemesine neden oluyor” diyerek özellikle şeker hastalarının bilinçli davranmaları gerektiği uyarısında bulundu.

YAŞLA DOĞRU ORANTILI
Retinopati görülme sıklığının yaşla doğru orantılı olarak arttığına dikkat çeken Uz.Dr.İbrahim Özdeş, şeker hastalarını Ramazan Bayramında dikkatli beslenmeleri konusunda uyardı. Bayram ziyaretlerinde ikram edilen tatlıların ölçülü bir şekilde tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Dr.Özdeş “Örf ve adetlerimiz gereği misafirliğe gidilen evde ikram edilen bir şeyi reddetmek ayıp karşılanabiliyor. Vatandaşlarımız da bunu bildiğinden beslenmesine dikkat edemiyor ve ölçüyü kaçırabiliyor. Böyle durumlarda, ev sahibinin bu konuda anlayışlı olması, şeker hastasının da bilinçli davranması gerekiyor” diye konuştu.

Diyabetik retinopatide hastaların çoğunlukla görme bozukluğu şikâyetiyle kendilerine başvurduğunu belirten Dr.İbrahim Özdeş, düzenli olarak kontrollerin yapılması durumunda, diyabetik retinopatinin kontrol altına alınarak seyrinin yavaşlatılabileceğini ifade etti.

İLERİ YAŞLARDA SIK GÖRÜLÜYOR
Gözün arka kısmında kanamaya ve göz merkezinde oluşan ödeme bağlı olarak ilerleyen diyabetik retinopatinin, ileri yaşlarda sık görüldüğünü kaydeden Dr. Özdeş, hastalığın gençlerde de ortaya çıkabildiğini belirtti.

Özel tedavi yöntemleriyle, hastalığın kontrol altına alınabileceğini kaydeden Dr. Özdeş, “Öncelikle hastalarımıza 6 ayda bir düzenli olarak kontrollerini yaptırmalarını öneriyoruz. Bu sayede hastalığı takip ederek, kontrol altına alabiliyoruz. Hastalığın ilerlediği durumlarda ise, kanamalar için gerektiğinde lazer tedavisi ve ödem için de göz enjeksiyonları tedavilerini uyguluyoruz” dedi.

Tedavisi zamanında yapılan şeker hastalarında körlük riskinin yok denecek kadar azaldığını belirten Özdeş, hastalığın tedavi edilmediği durumlarda görme kaybının kaçınılmaz olacağını söyledi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı