REKLAMI GEÇ

“Çocuğunuzu güvenilir ellerde sünnet ettirin”

“Çocuğunuzu güvenilir ellerde sünnet ettirin”

Özel Denizli Tekden Hastanesi Üroloji Uzmanı Uz. Dr.Akın Avcı, hatalı yapılan sünnetin yalnızca çocukluğu değil, bir erkeğin bütün hayatını karartabileceğini belirterek, ailelere “sünnet mutlaka ehil ellerde ve hastane ortamında yapılmalı” uyarısında bulundu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 21 Haziran 2016 Salı, 16:51

Özel Denizli Tekden Hastanesi Üroloji Uzmanı Uz. Dr.Akın Avcı, sünnetin asla hafife alınmaması gereken ciddi bir operasyon olduğunu, tıbbi zorunluluk olmadığı sürece erkek çocukların 3-6 yaş arasında kesinlikle sünnet ettirilmemesi gerektiğini söyledi.

Bu dönemin erkek çocukların ruhsal ve cinsel gelişimi açısından kritik bir dönem olduğunu ifade eden Dr. Avcı, “Bu dönemde erkek çocuk, cinsel kimliğini oluşturmaya çalışmaktadır ve annesine duyduğu yakınlık nedeniyle babasından tepki görebileceği endişesi içindedir. Bu dönemde penisle ilgili geçireceği sünnet gibi bir işlemi, babası tarafından cezalandırılmak ve adeta erkeklik organının kesilmesi olarak görebilir.Bu dönemde travmatize edilmeyen erkek çocuğun daha sonra giderek annesine bağımlılığı azalır ve babasıyla özdeşleşerek cinsel kimliği konusunda karara varır. Çocuğun örselenmeden ruhsal-cinsel gelişimini tamamlayabilmesi için, tıbben zorunluluk olmadıkça 3-6 yaş arasında sünnetten kaçınılmalıdır. İsteğe bağlı sünnet için en ideal yaş aralıkları 6-24 ay,  7-10 yaştır” dedi.

Sünnetin cerrahi bir uygulama olduğunu, ameliyathane koşullarında ve anestezi uygulanarak yapılması gerektiğini kaydeden Dr. Avcı, “Yanlış teknikle veya yapılmasını sakıncalı kılan durumlarda sünnet operasyonun gerçekleştirilmesi, bir erkeğin yalnızca çocukken değil bütün hayatı boyunca sıkıntı çekmesine neden olacak ciddi sorunlara yol açabileceği unutulmamalıdır. Sünnet, fıtık veya inmemiş testis ameliyatlarından daha kolay bir cerrahi girişim değildir. Sünnet ciddi bir cerrahi girişimdir ve lokal anestezi altında yapılması tavsiye edilmez. Lokal anestezi altında sünnet edilen çocuğun hiç acı duymaması mümkün olmadığı gibi, çok yoğun endişe ve korku duyguları yaşar. Dahası çocuğun endişesi ve tepkilerinden etkilenen cerrah ve ekibinin aceleyle girişimi yapmaya kalkmaları hata riskini arttırır” diye konuştu..

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı