REKLAMI GEÇ

Dr. Küçüktaşçı’dan bebeklerde gaz sancısı uyarısı

Dr. Küçüktaşçı’dan bebeklerde gaz sancısı uyarısı

Denizli Özel Sağlık Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kazım Küçüktaşcı, yeni doğan bebeklerin en büyük sıkıntısı olan infantil kolik (gaz sancısı) ile ilgili bilgiler verdi. İnfantil koliğin nedeninin kesin olarak tespit edilemediğini ifade eden Dr. Küçüktaşçı, gaz oluşumunda anne ve babanın etkisinin olmadığını, ancak annenin beslenmesine dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 13 Temmuz 2016 Çarşamba, 12:37

Denizli Özel Sağlık Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kazım Küçüktaşcı, ilk kez 1954 yılında tanımlanan “infantil kolik”in (gaz sancısı) üç haftadan fazla, haftada en az üç gün, günde üç saati aşan huzursuzluk ve ağlama nöbetleri olduğunu belirtti.

Genellikle doğumdan sonra ikinci-üçüncü haftalarda başlayan, altıncı-sekizinci haftalarda artan ve üçüncü-dördüncü aylarda kendiliğinden düzelen sürece ilişkin bilgiler veren Dr. Küçüktaçı, “Kolik ağlaması, normal ağlamadan farklıdır; bebek sakinleştirilemeden saatlerce ağlayabilir. Nöbetler genellikle öğleden sonra veya akşam saatlerinde gözlenir. Nöbetler sırasında bebeğin yüzünde bir ağrı ifadesi oluşur, yumruklarını sıkar, ayaklarını karnına çeker. Karakteristik nöbet ani başlar, yüksek sesle ve sürekli ağlama gözlenir. Bebeğin yüzünde kızarma veya ağız çevresinde solukluk gözlenebilir. Nöbet bebeğin dışkı veya gaz çıkarması ile sonlanabileceği gibi tamamen yorulması ile de bitebilir. Beslenme ve uyku düzeni ağlamayla bozulur; bebek huysuzlaşır. Meme aranan bir bebek emmeye başladıktan kısa bir süre sonra ağlayarak emmeyi bırakabilir ya da tam uykuya dalmışken birkaç dakika sonra uyanarak ağlamaya devam edebilir” dedi.

Yeni doğanda görülen gaz sancısına ilişkin çeşitli teorilerin öne sürüldüğünü, ancak nedeninin kesin olarak bilinmediğini anlatan Dr. Küçüktaşçı, “En fazla kabul gören teori, erken yeni doğan döneminde dışarıdan gelen uyarıları engelleyici bir mekanizmanın var olduğu, birinci haftadan sonra bu engelleyici mekanizmanın ortadan kalktığı ve bebeğin dış uyaranlara karşı daha uyanık ve duyarlı hale geldiği şeklindedir. Uyaran bombardımanı altındaki bebek akşam saatlerinde iyice gergin ve uyarılmış olur. Sonuçta nedensiz ağlamalar görülmektedir. Bunun dışında, gebelikteki stres ve fiziksel yakınmalar, aile içi sorunlar ve doğumdaki olumsuzluklar da kolik gelişimiyle ilişkili bulunmuştur” dedi.

SİGARA DUMANI TETİKLEYİCİ FAKTÖR
Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte koliği artırıcı çevresel bir faktör olarak sigara dumanının gösterildiğini dile getiren Denizli Özel Sağlık Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kazım Küçüktaşcı, “Evde sigara içen birey sayısı ne kadar fazla ise, bebekte kolik görülme olasılığı ve şiddeti o kadar fazladır. Biberonla besleme, yatay pozisyonda besleme ve beslenme sonrası gaz çıkarmama infantil kolik nedeni olarak bildirilmiştir. Anne sütü ile beslenme ilk altı ayda tek koruyucu faktör olarak kabul edilmektedir. Her ağlamanın sebebi infantil kolik olmayabilir. Kulak iltihabı, idrar yolu enfeksiyonu, ağızda pamukçuk, gastroözofageal reflü, fıtık, inek sütü alerjisi gibi ağlamaya sebep olan diğer faktörlerden ayrımı yapılmalıdır” diye konuştu.

Ailelerin, koliğin anne babanın tutumları sonucunda ortaya çıkmadığını bilmesi gerektiğini anlatan Dr. Küçüktaşçı, “Anne ve baba her şeyi doğru yapsa bile durum tamamen aynı olabilir. Yapılabilecek en doğru şey, bebeğin ağlaması konusunda akılcı davranmaktır. İnfantil koliğin etkili bir tedavisi yoktur” dedi.

ANNE BESLENMESİNE DİKKAT ETMELİ
Bebeğin kucakta, pusette, yatağında, hamakta, bebek altı haftalıktan büyükse otomatik bebek salıncağında ritmik şekilde sallanabileceğini, çok sert sallamanın boyunda yaralanmaya yol açabileceğinden dikkatli olmak gerektiğini anlatan Dr. Küçüktaşçı şu uyarılarda bulundu:

“Arabayla gezdirmek, bebeğin kanguru içinde ya da annenin/bakıcının kucağında tutulması, karna ılık havlu uygulaması, bebeğe ılık banyo yaptırma, müzik dinletme, saç kurutma makinesi veya elektrik süpürgesi sesinin dinletilmesi, bebeğe masaj yapılması uygulanabilecek çeşitli yöntemlerdir. Anne sütüyle bebeğe geçebileceği için annenin acı, baharatlı ve gaz yapabilecek yiyecekler, gazlı içeceklerden uzak durması gerekmektedir. Mama ile besleniyorsa daha az gaz yapan mamalar tercih edilmelidir. Ancak, infantil koliğin kanıtlanmış tek tedavisi zamandır. Bu durumun geçici olduğunu anne-babaya anlatmak, sabırlı olmaları gerektiğini belirtmek gerekir.”

İLETİŞİM İÇİN:
ADRES: BAHÇELİEVLER MAH 3007 SK NO:23 DENİZLİ
TEL: 264 44 11 – 444 63 14
www.saglikhastanesi.com.tr
info@saglikhastanesi.com.tr
facebook / Denizli Özel Sağlık Hastanesi

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı