REKLAMI GEÇ

Dr. Marol: Keratakonus kader değil

Dr. Marol: Keratakonus kader değil

Özel Gözakademi Hastanesi uzmanlarında Opr. Dr. Serdar Marol, 15-20 yaş aralığında ortaya çıkan, zamanında teşhis ve tedavi yapılmadığı takdirde görme kalitesini ciddi oranda azaltan Keratakonus ile ilgili çarpıcı bilgiler verdi. Dr. Marol, her hastada seyri farklı olan Keratakonus’un kolaylıkla tedavi edilebildiğini kaydetti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 13 Aralık 2017 Çarşamba, 11:10

 

Özel Gözakademi Hastanesi uzmanlarında Opr. Dr. Serdar Marol ile gözün saydam tabakasının normal şeklinin bozulması ile ortaya çıkan ve görme kalitesini ciddi oranda etkileyen Keratakonus üzerine konuştuk. Hastalığa ilişkin sorularımızı yanıtlayan Dr. Marol, uyguladıkları iki basamaklı tedavi ile önce saydam tabakadaki deformasyonun durdurulduğunu, ardından da görme kalitesinin artırıldığını kaydetti.

Denizlihaber.com: Keratakonus nedir?
Opr. Dr. Serdar Marol: Gözün en önünde yer alan ve bir kubbe bombeliğinde olması gereken saydam tabakanın bombeliğinin bozulması ve konik şekil almasıdır. Yani keratokus, “konik şekilli kornea” anlamındadır. Normalde yuvarlak şekilli olan korneanın konikleşmesiyle görme azalır.

Denizlihaber.com: Keratakonus’da ilk belirti nedir?
Opr. Dr. Serdar Marol: Keratakonuslu gözlerde, başlangıçta astigmat denilen görme bozukluğu ortaya çıkar. Bu genellikle miyop-astigmat türündedir. Hastalığın ilerlemesi ile birlikte göz gittikçe daha fazla miyop ve astigmat olmaya başlar, özellikle astigmatizma çok ilerler, kornea (saydam tabaka) giderek öne doğru konikleşir ve incelir, düzensiz bir şekil alır. Bu şekil bozukluğuna paralel olarak da gözlükle düzeltilemeyen bir astigmatizma oluşur.

Denizlihaber.com: Keratakonus’un nedeni biliniyor mu?
Opr. Dr. Serdar Marol: Keratakonusun nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte genetik bir yönü mevcuttur. Keratakonus bir anlamda, korneanın dejeneratif bir hastalığıdır.

Denizlihaber.com: Keratakonus sık görülen hastalık mıdır? Kaç yaşında görülür?
Opr. Dr. Serdar Marol: Keratakonus, toplumda ortalama her 2000 kişide bir (1/2000) görülen bir hastalıktır. Ortaya çıkışı genellikle 15-20 yaşlarındadır. Her hastada değişik seyredebilir. Bazen 4-10 yıl ilerler, sonra durabilir. Bazen de hızla ilerler, görme kısa zamanda bozulabilir.

Denizlihaber.com: Keratakonus’da görme neden azalır?
Opr. Dr. Serdar Marol: Keratakonus hastalığında korneanın şeklinin bozulması, deforme olması, gözde oluşan görüntünün de deforme olmasına, görme niteliğinin ve kalitesinin bozulmasına ve görme derecesinin azalmasına neden olur.

Denizlihaber.com: Hastalık nasıl teşhis edilir?
Opr. Dr. Serdar Marol: Hastalık belirtileri genellikle çocukluk çağında ortaya çıkar. Aile açısından ilk şüphelenilmesi gereken an; çok sık gözlük numarasının değişimi ve yüksek astigmatlı gözlüktür. Ancak şüphe sonu teşhis için ve keratakonusun hangi aşamada olduğunun belirlenmesi için ileri tetkik cihazları gerekmektedir. Bunların en başında korneal topografi cihazı gelmektedir. Ancak günümüzde sadece saydam tabakanın (kornea) ön yüzeyinin haritasını veren topografi cihazlarının yerine, saydam tabakanın (kornea) arka yüzeyinin de haritasını veren cihazların kullanımı gerekmektedir. Çünkü bu topografi cihazları keratakonus klinik bulgu vermeden, hastayı ve görmelerini hiç etkilemeden teşhis etmeye olanak sağlamaktadır.

Denizlihaber.com: Keratakonus tedavi edilebilir mi?
Opr. Dr. Serdar Marol: Genel kanının aksine keratakonus artık başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Tedavi iki şekilde planlanmalıdır. İlk amaç ilerleyici görme kaybını önlemek; ikinci amaç görme kalitesini ve düzeyini arttırmaktır. Keratakonus’un ilerlemesi ve buna bağlı görme düzeyinin azalması günümüzde önlenebilmektedir. Bu korneal çapraz bağlama (corneal crosslinking) adı verilen yöntemle %90’a varan başarı oranı ile yapılabilmektedir. Bu yöntem hastanenin şartlarında 1 kereye mahsus uygulanan riboflavın damla ve uv ışınları uygulaması ile yapılan bir tedavidir. Bu şekilde saydam tabaka (kornea) yapısı güçlendirilmekte ve ilerleyici deformasyon önlenmektedir. Bu nedenle 30 yaş altındaki keratakonus hastalarında mutlaka uygulanması gerekmektedir. İkinci basamak görme düzeyini arttırmaktır. Bu başlangıç keratakonus aşamasında gözlük ile mümkündür. Gözlüğün yetersiz kaldığı durumlarda, orta ve ileri keratakonusta özel keratakonus lensleri uygulanır. Ancak kontakt lens kullanmayan veya göz yapısı uygun olmayan hastalar önceleri sadece kornea nakli (keratoplasti) ile tedavi edilebilmekteydi. Şimdilerde kornea içi halka segmentleriyle saydam tabaka (kornea) yapısının düzeltilmesiyle hastanın görmeleri iyileştirilebilmektedir. Ancak kornea içi halka segmenti uygulamasının başarılı olması için hem hastanenin teknik donanımı, hem cerrahi tecrübe çok önemlidir. Çok ileri keratakonus için son seçenek kornea nakli (kerotoplasti) ameliyatıdır. Ancak günümüzde uygulanan diğer yöntemlerle çok az hasta kerotoplasti ameliyatına ihtiyaç duymaktadır.

Denizlihaber.com: Erken teşhis çok önemli mi?
Opr. Dr. Serdar Marol: Keratakonus beklide erken teşhisin en önemli olduğu hastalıklardan birisidir. Çünkü keratokonus çok ilerlemediği takdirde hangi aşamada ve hangi görme düzeyinde tespit edilirse o aşamada ilerlemeyi durdurmak mümkündür. Ancak geri dönüş mümkün değildir. Bu nedenle çok erken tespit edilen keratokonus hastaları hiçbir görme kaybına uğramadan tedavi edilebilmektedir.

Denizlihaber.com: Risk faktörleri nelerdir?
Opr. Dr. Serdar Marol: Risk faktörleri genetik yatkınlık, mekanik travma ve alerjik konjoktivit olarak sıralanabilir. Ailesel yatkınlık; ailesinde keratakonus olan hastaların kontrollerini daha sık yaptırmaları gerekmektedir. Mekanik travma; uygunsuz kontakt lens kullanımı ve göze alınan darbeler, hem mevcut keratakonusun hızlı ilerlemesini, hem de oluşmasını sağlamaktadır. Alerjik konjoktivit (bahar nezlesi); böyle hastaların gözlerini çok bastırarak ve uzun süre kaşımaları yine aynı şekilde mevcut keratakonusun hızlı ilerlemesini, hem de oluşmasını sağlamaktadır.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı