REKLAMI GEÇ

Hem serinlik hem sağlık : Gül şerbeti

Hem serinlik hem sağlık : Gül şerbeti

Bayramda sıcak havalara ve ağır tatlılara dikkat. Uzman Diyetisyen Meryem Güç, Denizlililere çok özel tavsiyelerde bulundu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 5 Temmuz 2016 Salı, 11:19

Bastıran aşırı sıcaklar ve gelenekselleşmiş ağır tatlıların bileşimi bayramda ciddi sağlık sorunlarını tetikleyebilir. Konunun uzmanı hem kendinizin hem de misafirlerinizin sağlığı için önemli uyarılarda bulunuyor. 

Tekden Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Meryem Güç bu bayram ağır tatlılar yerine meyveli ve sütlü tatlıları ve buz gibi tatlı şerbetleri öneriyor.

Ramazan boyunca metabolizmanın yavaşladığına dikkati çeken Diyetisyen Güç, “Oruç sonrası dönemde sürekli atıştırma, fazla tatlı yeme, sebze ve meyveyi tüketmeme gibi nedenlerle başta kilo alma, şeker ve tansiyonda artış gibi birçok sorun kapıda bekliyor.

Öğün aralarında muhakkak bol meyve tüketilmeli, sebze yemekleri sofradan eksik edilmemeli, bol bol su içilmeli, eğer bir öğünde çok fazla kaçırdığımızı düşünüyorsak diğer öğünü yoğurt, salata gibi hafif yiyeceklerle geçirmeliyiz. Kesinlikle çok uyumamalı ve kısa mesafeler de olsa yürümeye çalışmalıyız. Ağır, yağlı ve ağdalı tatlılarda uzak durmalıyız” dedi.

Tatlı ve hamur işlerine ilişkin de uyarılarını sıralayan Diyetisyen Güç, “Geleneksel bayram sofraları, baklavalar, hamur işleri, sarma ve dolmalar gibi yiyeceklerden alınan kaloriler, hareketsiz yaşam tarzı nedeniyle harcanamıyor. Daha az kalorili hafif gıdaları terciph edin. Osmanlı mutfağında hamur tatlıları, meyve tatlıları ve sütlü tatlılar olmak üzere üç grup tatlı çeşidi vardır. Hamur tatlıları grubuna, baklava, şöbiyet, revani gibi tatlılar giriyor, meyve tatlıları; ayva tatlısı, incir tatlısı, kayısı dolması gibi daha hafif tatlılardan oluşuyor, sütlü tatlılar da sütlaç, keşkül, muhallebi, güllaç gibi hafif tatlılardandır. İşte bu tür hafif tatlıları tercih etmeliyiz” dedi.

Sıvı ihtiyacının da karşılanması gerektiğini hatırlatan diyetisyen Meryem Güç, “Şerbetlerin de tatlı, bir o kadar da sıvı ihtiyacını karşılayan mükemmel besinler olduğunu unutmamalıyız. Böğürtlen, çilek, kızılcık, kayısı, portakal, mandalina, şeftali gül, amber, fulya çiçeği, menekşe, yasemin, keçiboynuzu, dut, gelincik, nar, kuşburnu, üzüm gibi daha onlarcası yapılabilen şerbetlerin, daha az kalorili ve daha hoş aromalı olduğu aşikâr. Hazımsızlığı, huzursuzluğu ve mide kramplarını engeller, kişinin tatlıya karşı isteğini azaltır. Gelin bu bayram biz de misafirlerimize baklava, kadayıf gibi ağır tatlılar yerine meyveli veya sütlü tatlılar ikram edelim. İkramlarımıza hem buz gibi hem de tatlı şerbetler ekleyelim. Böylece hem tatlı isteğimizi karşılamış hem de güzel bir geleneğin devam etmesini sağlamış oluruz” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı