REKLAMI GEÇ

Hipertansiyon ve baş ağrısı ilişkisi

Hipertansiyon ve baş ağrısı ilişkisi

Özel Sağlık Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Akın Ateş, hipertansiyon ve baş ağrısı ilişkisiyle ilgili önemli açıklamalar yaptı. Yaygın inancın aksine hipertansiyonun, baş ağrısının önemli ve sık bir sebebi olmadığını belirten Dr. Ateş, “Baş ağrısı, kan basıncının yükseldiğine dair bir sinyal veya kan basıncı yüksekliğinin tespitine yarayan bir barometre olarak kullanılamaz” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 30 Mayıs 2016 Pazartesi, 10:31

Baş ağrısı, sıklıkla karşılaşılan ve yaşam kalitesini düşüren sağlık sorunların biridir. Baş ağrısı ile hipertansiyonun ilişkilendirilmesi ise yapılan sık hatalardan biri. Özel Sağlık Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Akın Ateş ile baş ağrısı ve hipertansiyon ilişkisini konuştuk.

Yaygın inancın aksine hipertansiyonun, baş ağrısının önemli bir nedeni olmadığını ifade eden Dr. Ateş, “Baş ağrısı, kan basıncının yükseldiğine dair bir sinyal veya kan basıncı yüksekliğinin tespitine yarayan bir barometre olarak kullanılamaz. Hipertansiyona bağlı baş ağrısı kan basıncının ani olarak yükselmesi veya diyastolik kan basıncının sürekli 120 mmHg üzerinde seyretmesi ile kan beyin bariyerinin bozulması gibi ciddi bir patoloji sonucu ortaya çıkmaktadır. Yine hipertansiyonun oluşturduğu baş ağrısında Keith Wagner sınıflamasına göre 3. veya 4. derecede retinopati oluşmuştur. Baş ağrısı kan basıncının düşürülmesi ile hemen kaybolmaz, 2 gün daha devam eder. Eğer hipertansif ensefalopati mevcutsa baş ağrısı kan basıncının normale dönmesinden sonraki 7 güne kadar sürebilir” dedi.

ARAŞTIRMALAR İLİŞKİLENDİRMİYOR
Traube ve Korczyn’in 241 hastayı kapsayan çalışmasını da hatırlatan Dr. Ateş, “Baş ağrısı ve hipertansiyon arasında inandırıcı herhangi bir kanıt elde edilememiştir. Çalışmada kan basıncı düşürülmesi çoğu hipertansif hastada baş ağrısının kaybolmasına yol açıyordu. Yazarlar bu duruma psikolojik etkenlerin de katkısı olabileceğini bildirmişlerdir. Hipertansiyon hastasında anksiyete semptomları sıktır, hasta kan basıncının yükseldiğini fark ettiğinde, bu anksiyetenin dışa vurumu olarak gerilim tipi baş ağrısı geliştirebilir” diye konuştu.

ÖLÇÜM ZAMANI ÖNEMLİ
Hipertansiyonun tek başına baş ağrısının sık bir sebebi olmadığını vurgulayan Özel Sağlık Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Akın Ateş, “Bu nedenle kan basıncı takibi yaparken kan basıncı sadece baş ağrısı olduğu zaman veya başka bir sıkıntı esnasında ölçmek yerine, herhangi bir sıkıntı yokken ölçmek daha sağlıklı sonuçlar verir. Yine her gün belli saatlerde ölçüm yapmak şartlı refleksler oluşturabileceğinden rastgele bir gün ve rastgele bir saatte, kişinin herhangi bir sıkıntısı olmadığında ölçülmesi daha doğru sonuçlar verir” dedi.

İLETİŞİM İÇİN:
ADRES: BAHÇELİEVLER MAH 3007 SK NO:23 DENİZLİ
TEL: 264 44 11 – 444 63 14
www.saglikhastanesi.com.tr
info@saglikhastanesi.com.tr
facebook / Denizli Özel Sağlık Hastanesi

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı