REKLAMI GEÇ

KARPAL TÜNEL SENDROMUNA DİKKAT!

KARPAL TÜNEL SENDROMUNA DİKKAT!

Eğer bilgisayar başında çalışıyorsanız, bu hastalığa karşı dikkatli olmalısınız. Belki de bu hastalığın belirtilerini yaşıyorsunuz ama farkında değilsiniz…

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 27 Ocak 2015 Salı, 10:03

Bilgisayar başında geçirilen uzun saatler, klavye ve mouse kullanımı nedeniyle el ve bileği olumsuz etkileyerek; sıklıkla ahşap oymacılığı, tornacılık gibi meslek dallarında ya da örgü, nakış ile ilgilenenlerde görülen bir hastalığın ofis çalışanları arasında da yaygınlaşmasına neden oluyor. Hastalık kendini başparmak ile 2. ve 3. parmaklarda ağrı ve uyuşma şeklinde gösterebildiği gibi ileri durumlarda kuvvet kaybı ve kas erimesine de yol açabiliyor.

Özel Denizli Tekden Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü’nden Prof. Dr. Bayram Çırak ve Op. Dr. Yurdaer Doğu, “Karpal Tünel Sendromu” adı verilen bu hastalık hakkında bilgi verdi ve korunma yollarını anlattı.

ŞİKÂYETLER GECE ORTAYA ÇIKIYOR

DENİZLİHABER: Bu hastalığın belirtileri neler, hastalarda ne gibi belirtiler ortaya çıkıyor?

PROF.DR. BAYRAM ÇIRAK: Karpal Tünel Sendromunda şikayetlerin oluşumuna, başparmak ile 2. veic-bayram-cirak 3. parmakları hareket ettiren ve duyusunu sağlayan sinirin bilekten geçtiği tünel içinde sıkışması ve buna bağlı olarak normal görevini görememesi neden olmaktadır. Şikâyetler özelikle yoğun geçen bir günde, saatler boyunca klavye ve mouse kullanımının ardından daha çok geceleri ortaya çıkar. Belirtiler; başparmak ile 2. ve 3. parmaklarda ağrı, sızlama ve uyuşma, ilerleyen durumlarda kuvvet kaybı ve el kaslarında erime ve incelme olarak kendini gösterir.

GELİP GEÇİCİ ŞİKÂYETLER DEVAMLI HALE GELİR

DENİZLİHABER: Bu hastalık kişinin yaşam kalitesini nasıl etkiliyor?

PROF.DR. BAYRAM ÇIRAK: Başlangıçta şikâyetler gelip geçici iken sonraları devamlı hale gelir ve kuvvet kaybı ortaya çıkar. Bu aşamada eşyaları taşıma ve tutmada zorlanma, tabak bardak düşürüp kırma gibi sakarlıklar olarak kendini gösteren durumlar ortaya çıkabilir. İleri vakalarda eldeki kuvvet kaybı ve his kaybı ile beraber başparmak tarafındaki kaslarda erimeler başlar.

ŞEKER VE TİROİD HASTALARINDA GÖRÜLME ORANI DAHA FAZLA

DENİZLİHABER: Hastalık açısından bir risk grubu var mı?

OP.DR. YURDAER DOĞU: Şikayetlerin sorgulanması, muayene bulguları, EMG adı verilen bir tür sinir elektrosu çekilmesiyle % 95 oranında tanı konur. EMG’nin negatif olmasına rağmen hastalığın var ic-yurdaer-doguolduğu durumlarda muayene bulguları ve şikayetlere bakılarak karar verilmesi gerekir. Bazı durumlarda boyun fıtığı ile karışabileceği için bu tetkiklere boyun MR’ı da eklenebilir. Diğer yandan Karpal Tünel hastalığının, diyabetik, romatoidartiritli ve tiroid hastalarında görülme olasılığı sağlıklı kişilere göre 4-5 kat fazladır. Gebelik sırasında da bilek çevresindeki dokularda kalınlaşma ve yumuşak dokularda ödem olduğu için % 20-30 gibi oldukça yüksek oranda geçici olarak hastalık ortaya çıkabilir. Sıklıkla tedavi gerektirmeden gebeliğin bitimi ile sonlansa da %15-20 oranında kalıcılık söz konusu olarak tedavi gerektirebilir.

İLERİ VAK’ALARDA OPERASYON GEREKEBİLİR

DENİZLİHABER: Tedavi yöntemlerinden de bahsedebilir misiniz?

OP.DR. YURDAER DOĞU: Tedavide bölgesel ağrı kesici ve ödem çözücü jellerin kullanılması faydalıdır. Bununla beraber sadece gece kullanılacak olan el-bilek atelleri ile sinir çevresine kortikosteroidenjeksiyonları son derece güvenli ve etkin tedavi sağlar. İlaç ve diğer tedavilere rağmen ağrı ve kuvvetsizlik yakınmaları devam eden ya da ilerlemiş hastalarda basit ve lokal anestezi altında yapılan yaklaşık 15 dakika süren ufak bir operasyon ile tam iyileşme elde etmek mümkündür. İki haftalık el istirahatı sonrası hastalar normal günlük yaşantılarına dönerler.

DENİZLİHABER: İnsanlar çalışmak zorunda ve bilgisayar kullanmaları gerekiyor. Bu durumda bu rahatsızlıkları yaşamak kaçınılmaz mı?

OP.DR. YURDAER DOĞU: Yoğun olarak eller ile iş yapılıyor ve çalışılıyorsa, gün içinde el-dirsek eklemleri dinlendirilmelidir. Masa başı görevi yapanlar, gün içinde dairesel egzersizler ile eklemlerini rahatlatmalıdır. Bilgisayarda çalışırken bilek ve dirseğin altına yumuşak padler konulmalıdır.

Tekden Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanları ile 444 555 6 – 0 258 241 33 30 numaralı telefonlar ile www.tekdenhastaneleri.com internet adresi üzerinden ve denizlitekden@tekden.com.tr mail adresinden iletişim kurabilirsiniz.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı