REKLAMI GEÇ

KORONER ARTER HASTALIĞI NEDİR?

KORONER ARTER HASTALIĞI NEDİR?

Koroner arter hastalığı günümüzde en sık görülen, ileri evrelerde hayati tehlike içeren bir hastalık. Bu hastalık hakkında bilgi sahibi olmak, gerekli önlemleri alarak hayatınızı düzenlemek tedaviden de önemli. Denizli Özel Tekden Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof.Dr. Ünal Açıkel, hastalığın özellikle 40 yaş sonrasında erkeklerde kadınlara oranla 4 kat daha fazla görüldüğüne dikkat çekti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 16 Haziran 2015 Salı, 10:04

Koroner arter hastalığı günümüzde en sık görülen ve en önemli sağlık sorunlarından biridir. Koroner arter hastalığı, kalp kasını besleyen koroner arterlerin tıkanıklığına verilen addır ve nedeni “ateroskleroz” denilen damar sertliğidir. Bu hastalığın en önemli özelliği ileri evrelerde hayatı tehdit edebilen miyokard enfarktüsüne yol açabilmesidir. Bu hastalığa yol açan risk faktörlerinin bilinerek koruyucu önlemlerin alınması, hastalığın tedavisinden daha da önemlidir. Özel Denizli Tekden Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof.Dr. Ünal Açıkel, koroner arter hastalığı ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.

DENİZLİHABER: Koroner arter nedir?

PROF.DR. ÜNAL AÇIKEL: Koroner arterler, kalbin etrafını çevreleyen ve kalp kasını besleyen ic-prof.dr.-unal-acikelatardamarlardır. Üç ana koroner arter sistemi vardır.

DENİZLİHABER: Koroner arter hastalığı nedir?

PROF.DR. ÜNAL AÇIKEL: Koroner arter hastalığı kalbin etrafını çevreleyerek kalp kasını besleyen koroner arterlerin tıkanıklığına ya da daralmasına verilen addır. Nedeni koroner arterlerin aterosklerozu’dur (damar sertliği). Ateroskleroz, kan kolesterol düzeyi yüksekliğine bağlı, damarın iç duvarında plağın ve kan akımını engelleyici darlığın oluşmasıdır. Bu darlık sonucu kalp kasına sunulan oksijen miktarı azalır ve iskemik kalp hastalığı denilen hastalık ortaya çıkar.

DENİZLİHABER: Koroner arter hastalığı kimlerde görülür?

PROF.DR. ÜNAL AÇIKEL: Koroner arter hastalığı sıklıkla 40 yaş sonrasında görülür. Erkeklerde kadınlara göre yaklaşık dört kat daha sık görülür. Kadınlarda bulunan östrojen hormonu koruyucudur. Bu nedenle kadınlarda görülme sıklığı bu hormonun azaldığı menopoz sonrası dönemde artar. Erkeklerde en fazla 50-60 yaşları arasında, kadınlarda ise 60-70 yaşları arasında görülür.

DENİZLİHABER: Koroner arter hastalığının nedenleri ve risk faktörleri nelerdir?

PROF.DR. ÜNAL AÇIKEL: Koroner arter hastalığı ateroskleroz nedeniyle koroner arterlerin daralması sonucunda ortaya çıkar. Kesin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, etkisi gösterilmiş risk faktörleri vardır. Bu risk faktörlerini ikiye ayırabiliriz, birinci grupta düzeltilebilir risk faktörleri yer alır. Bunlar, sigara içilmesi, hipertansiyon, yüksek kolesterol düzeyi, fiziksel aktivite azlığı ve alkol tüketimi ve strestir. Düzeltilemeyen risk faktörleri ise ileri yaş, erkek cinsiyeti, ailede 55 yaşından önce koroner arter hastalığı öyküsünün olmasıdır. Şeker hastalığı da bir risk faktörüdür.

ic-2
DENİZLİHABER:
Koroner arter hastalığından korunma yolları nelerdir?

PROF.DR. ÜNAL AÇIKEL: Öncelikle hastaların sigara içmemesi gerekir. Çünkü sigara en önemli risk faktörlerinden biridir. Yüksek kolesterol düzeyinin koroner arter hastalığı gelişimine direkt etkisi olduğundan, kan kolesterol düzeyleri diyetle ya da ilaç tedavisiyle normal düzeylere çekilmelidir. Düzenli egzersiz yapılmalıdır. Fazla kilodan kaçınılmalı, boya göre uygun olan kiloya inilmelidir. Her gün yapılan düzenli yürüyüşlerin koroner arter hastalığından korunmada önemli rolü vardır. Yüksek tansiyon ya da şeker hastası olanların kontrol altına alınması önemlidir. Ayrıca stresli yaşantıdan da uzak durulmalıdır.

ic-1

Tekden Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi uzmanları ile irtibata geçmek için 444 555 6 – 0 258 241 33 30 numaralı telefonlar ile www.tekdenhastaneleri.com internet adresinden bilgi alabilir, denizlitekden@tekden.com.tr mail adresinden iletişim kurabilirsiniz.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı