REKLAMI GEÇ

Laparoskopik histerektomi yöntemiyle rahim alma operasyonu

Laparoskopik histerektomi yöntemiyle rahim alma operasyonu

Özel Denizli Tekden Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. H. Evren Ceylan, “Rahim alma” operasyonu özelinde, laparoskopik histerektomi yöntemini anlattı. Op. Dr. Ceylan, bu yöntemin neden ve nasıl uygulandığını, hasta üzerindeki olumlu etkilerini çarpıcı örneklerle değerlendirdi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 25 Nisan 2016 Pazartesi, 09:13

Birçok cerrahi operasyon, artık laparoskopik histerektomi yöntemiyle gerçekleştiriliyor. Operasyonun başarı oranının arttığı, çok kritik ameliyatlarda bile riskin minimuma indirildiği bu yöntem, hastanın yaşam kalitesinde azalmayı ortadan kaldırıyor, çok kısa sürede normal yaşama dönmesine imkan veriyor.

Özel Denizli Tekden Hastanesi, birçok hastanede hala geleneksel yöntemlerin kullanıldığı “rahim alma” ameliyatlarını da laparoskopik histerektomi ile gerçekleştiriyor. Kadınlar için büyük önem taşıyan bu operasyonun detaylarını, neden kapalı ameliyat tercih edildiğini Özel Denizli Tekden Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. H. Evren Ceylan ile konuştuk.

Op. Dr. Ceylan, laparoskopik histerektomi yöntemini, neden kullanılması gerektiğini ve özellikle rahim alma operasyonlarındaki artılarını anlattı.

KAPALI RAHİM AMELİYATI NASIL GERÇEKLEŞİYOR?
Kapalı rahim alma ameliyatında over kisti, diğer jinekolojik ameliyatlarda olduğu gibi genellikle göbekten ve kasık bölgelerinden yaklaşık 1 santimetrelik küçük delikler vasıtasıyla karın içerisine kamera ve diğer aletler yerleştiriliyor, ameliyat bu şekilde gerçekleştirilir. Diğer laparoskopik ameliyatlar gibi genel anestezi ile uygulanıyor, spinal veya epidural anestezi (belden aşağısının uyuşturulması) ile yapılması mümkün değil.

HANGİ DURUMLARDA UYGULANIR?
Kapalı yöntemle rahmin alınması (laparoskopik histerektomi) ameliyatı en yaygın olarak myom, adenomyozis, tedaviye dirençli vajinal kanama, premalign lezyonlar, endometrial hiperplazi gibi nedenlerle uygulanıyor. Jinekolojik kanserlerde de lenf nodu diseksiyonu dahil olabilecek şekilde gerçekleştirilebiliyor.

NEDEN KAPALI YÖNTEME BAŞVURULUYOR?
Bu tekniklerin geliştirilmesinin başlıca 4 amacı var: Bunlar, hastanın iyileşme sürecinin kısaltılması, cerrahi müdahale sırasında doğabilecek sorunların azaltılması, ağrının ortadan kaldırılması ve yara izinin minimum seviyeye indirilmesi.

KAPALI RAHİM ALMA AMELİYATININ AVANTAJLARI NELERDİR?
Kapalı rahim alma ameliyatları cerrahinin süresini, hastanede kalış süresini azaltıyor. Bu ameliyatlar özellikle de operasyona bağlı ağrı ve komplikasyonları azaltarak kadın sağlığında büyük gelişme sağlıyor. Kapalı rahim alma ameliyatlarında hasta aynı gün evine dönebiliyor. Birçok hastada operasyon bir saat kadar sürüyor ve kan kaybı çok az oluyor. Ameliyat sonrası ağrı çok az hissedildiği için geleneksel cerrahide kullanılan ağrı kesicilere gerek duyulmuyor. Bu operasyonların hasta üzerinde önemli faydalarından birisi de kozmetik sonuçlardaki farklılık. Klasik cerrahide 10-12 santimetrelik genel olarak yatay yapılan büyük bir kesinin iyileşmesi sonrasında kalıcı operasyon iziyle sonuçlanıyor. Ancak laparoskopik cerrahide göbek deliği içinde ameliyat sonrası fark edilemeyen bir santimetrelik kesi ve genellikle kasıklarda iki adet çok küçük kesi ile operasyon tamamlanıyor. Karında kalıcı yara izi oluşmuyor. Ameliyat sonrası hastanın hızlı fiziksel iyileşmesinin yanında duygusal destek de sağlanıyor.

İLETİŞİM İÇİN
444 555 6
Adres: Murat Dede Mahallesi Karcı Yolu Caddesi 29 Ekim Bulvarı No: 57 / DENİZLİ
Telefon: 0 (258) 241 33 30
www.tekdenhastaneleri.com
facebook.com/TekdenDenizliHastanesi
twitter.com/tekdendenizlih
instagram.com/tekdendenizlih/

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı