REKLAMI GEÇ

Ameliyat oruca engel mi?

Ameliyat oruca engel mi?

Denizli Özel Tekden Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç.Dr. Namık Özkan, obezite ameliyatının ardından ilk yıl oruç tutmanın sağlık açısından sakıncalı olduğunu uyarısında bulundu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 22 Haziran 2015 Pazartesi, 14:24

Denizli ve bölgede birçok obezite ve diyabet ameliyatı gerçekleştiren Denizli Özel Tekden Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç.Dr.Namık Özkan, obezite cerrahisinin amacının tek oturuşta yenilen yemeğin ve tüketilen içeceğin miktarını kısıtlamak olduğuna dikkat çekerek, “Bu yüzden bu hastaların az miktarlarla daha sık öğün yapmaları gerekmektedir. Yaz ayında tutacağımız orucun uzun süresi, bu hastaların dehidrasyon (vucüdun sıvı kaybetmesi) riskine sokmaktadır. Ayrıca uzun süreli aç kalım, iftarda kişinin bir anda büyük miktarda yeme isteği duymasına neden olabilir. Bu ise kusmalara, dehidrasyona, yetersiz ve karbonhidrat ağırlıklı besin alımına yol açar. Ayrıca iftarda yenilen yemeklerde şekerlemeler veya kızartmalı yiyecekler uzun süreli açlıktan sonra dumping sendromu yaşanmasına neden olabilir. Ayrıca bu hastaların mide hacimlerinin küçük olması ramazandaki kısıtlı sürede vitamin ve mineral takviyelerinin alınmasında zorluk yaşamasına neden olabilir” dedi.

“AMELİYATTAN SONRAKİ İLK YIL ORUÇ TUTMAK RİSKLİ”
Doç.Dr.Namık Özkan, ameliyattan sonraki ilk yıl içerisinde obezite cerrahisi geçiren hasta grubunun oruç tutmasının sakıncalı olabileceğini belirterek, “Ancak ikinci yıldan sonra beslenme düzeninin iyileşmesi neticesinde oruç tutulması hekim ile görüşülerek gerçekleştirilebilir. Obezite cerrahisi geçirmiş kişilerin dikkat etmesi gereken en önemli şey; kişilerin ana öğünlerini kompleks karbonhidratlar ve yüksek kalitede protein içerikli olmasına özen göstermesi ve aynı zamanda besin takviyelerini ihmal etmemeleri yönünde olmalıdır” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı