REKLAMI GEÇ

Opr. Dr. Aslankara: Kataraktı ihmal etmeyin

Opr. Dr. Aslankara: Kataraktı ihmal etmeyin

Özel Gözakademi Hastanesi uzmanlarından Opr. Dr. Hüseyin Aslankara ile katarakt üzerine konuştuk. Opr. Dr. Aslankara, kataraktın belirtilerini, tedavi yöntemlerini, kullanılan teknolojiyi ve operasyon sonrası yapılması gerekenleri anlattı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 29 Eylül 2016 Perşembe, 11:45

denizlihaber.com: Katarakt nedir? Nasıl oluşur?
Opr. Dr. Hüseyin Aslankara: Katarakt, göz bebeğinin arkasında bulunan göz merceğinin saydamlığını yitirmesidir. Mercek göze gelen ışınları sinir tabakasına düşürerek net görüntü oluşmasını sağlar. Işığın merceği geçip sinir tabakasına ulaşabilmesi için merceğin berrak olması gerekir.

Katarakt genelde yaşa bağlı olarak gelişen bir durum olmakla birlikte doğumdan itibaren her yaşta görülebilir. Sıklığı 55 yaşından sonra yaşla beraber artmaktadır. Göze gelen travmalar, göz içi iltihapları ve uzun süreli kortizon kullanımı, şeker hastalığı gibi durumlarda daha erken yaşlarda ortaya çıkabilir. Katarakt tedavisi geciktirildiğinde görme ileri derecede azalabilmektedir. Doğumda bebeklerde görüldüğünde en kısa süre içinde tedavi edilmediğinde ömür boyu süren az görme veya körlükle sonuçlanmaktadır.

denizlihaber.com: Belirtileri nelerdir?
Opr. Dr. Hüseyin Aslankara: En önemli belirtisi hastanın görme kalitesinin bozulması ve görmesinin azalmasıdır. Kataraktı olan bir hasta baktığı yerde gölgeler görür, renkler zor veya soluk olarak algılanır. Özellikle gece ışıkların saçılması şikayeti artar. Ayrıca sık gözlük numarası değişimi, okumak için kuvvetli ışığa ihtiyaç duyma gibi şikayetler oluşur.

denizlihaber.com: Katarakt nasıl tedavi edilir?
Opr. Dr. Hüseyin Aslankara:Günümüzde kataraktın tek tedavisi ameliyattır. Tıbben matlaşan mercek ilaçla eski haline getirilememekte ve ilerlemesi durdurulamamaktadır.

denizlihaber.com: Katarakt ameliyatı ne zaman yapılmalı?
Opr. Dr. Hüseyin Aslankara: Görme seviyesi %50’lere düştüğünde katarakt ameliyatı doktor tarafından hastaya tavsiye edilir. Kataraktın yol açtığı görme bozukluğu hastanın yaşam kalitesini bozmuşsa, görme bu seviyelere düşmeden de ameliyat kararı alınabilir.

denizlihaber.com: Kataraktı ihmal edip çok geç dönemde katarakt ameliyatı olmak ameliyat başarısını etkiler mi?
Opr. Dr. Hüseyin Aslankara: İlerlemiş bir kataraktta bazı önemli tetkikler gerektiği gibi yapılamaz. Göz tansiyonu, sarı leke hastalığı, şeker hastalığına bağlı göz arkası kanamaları gibi durumlarda göz arkası uygun şekilde muayene edilememektedir. Ayrıca ilerlemiş kataraktlarda göz merceğini asan bağlar zayıflamakta ameliyat daha zor olabilmekte ve ameliyat sonrası iyileşme daha geç olabilmektedir. Katarakt ne kadar sert olursa parçalanması ve gözden çıkarılması o kadar zordur. Bu yüzden ameliyat katarakt iyice sertleşmeden yapılması daha uygun olur.

denizlihaber.com: Katarakt ameliyatında hangi yöntemler kullanılıyor? Yeni teknolojiler nelerdir?
Opr. Dr. Hüseyin Aslankara: Modern katarakt ameliyatı fako yöntemiyle yapılmaktadır. Genellikle damla ile göz uyuşturularak dikişsiz şekilde ameliyat gerçekleştirilmektedir. Günümüzde en yeni teknoloji femtosaniye lazer yöntemiyle yapılan fako cerrahisidir. Femtosaniye lazer ile fako sırasında yapılması gerekli kritik bazı basamaklar daha ameliyat başlamadan lazer ile yapılır ve doktor ameliyata çok kritik aşamaları geçmiş olarak girer. Ayrıca koyulacak göz içi merceğinin yuvası kusursuz bir şekilde hazırlanmış olur. Femtosaniye yöntemiyle yapılan fako cerrahisinde komplikasyon en az oranlara indirilmiş olur.

denizlihaber.com: Göz içine yerleştirilen merceklerin özellikleri nelerdir?
Opr. Dr. Hüseyin Aslankara: Göz içine yerleştirilen mercekler lazerli biyometri cihazları ile neredeyse hatasız şekilde hesaplanabilmektedir. Bu sayede hastaların ameliyat sonrası gözlük kullanma ihtimali en aza indrilmektedir. Katarakt ameliyatında göz içine takılan yeni lens normal şartlarda tek odaklıdır. Uzakta net görüş sağlanabilirse, yakın için +2,50 numara yakın gözlüğü kullanılır. Bazı durumlarda uzak gözlük de gerekebilir. Multifokal ve torik merceklerle uygun kişiler de gözlüksüz hem uzak hem de yakın görme sağlanabilir, astigmat da düzeltilebilir.

denizlihaber.com: Katarakt geri gelir mi?
Opr. Dr. Hüseyin Aslankara: Merceğin içine yerleştirildiği zar zamanla saydamlığını yitirebilir. Bu halk arasında “ikincil katarakt” olarak isimlendirilse de aslında katarakt değildir. Bu oluşum lazerle 30 saniye içinde kolayca tedavi edilebilir. Katarakt ameliyatı olanlarda yeniden katarakt oluşmaz.

denizlihaber.com: Ameliyat sonrası nelere dikkat etmeliyim?
Opr. Dr. Hüseyin Aslankara: Katarakt ameliyatı gece yatış gerektiren bir ameliyat değildir. Hasta aynı gün taburcu olur, 24 saat sonra göz bandajı açılıp 48 saat içinde normal hayatına dönüş yapabilir. Bu süre içinde göze aşırı baskı yapılmaması, gelebilecek darbelerden kaçınılması gerekmektedir. Ameliyat sonrası doktor 2-4 hafta arasında gözlük ihtiyacına göre reçete düzenleyebilir. Katarakt ameliyatı olan kişiler 6-8 ay arasında düzenli olarak göz muayeneleri aksatmamalıdır.

denizlihaber.com: Ameliyat hangi mevsimde yapılmalı belirli bir zamanı var mıdır?
Opr. Dr. Hüseyin Aslankara: Her mevsimde katarakt ameliyatı yapılabilir.

İLETİŞİM:
ADRES: Merkezefendi Mah. 29 Ekim Bulvarı 438 Sok. No:15 Merkezefendi/DENİZLİ
4449193
www.gozakademi.com.tr
info@gozakademi.com.tr

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı